Biokull og bokashi

“Alle” snakker om biokull. Og noen snakker om biokull og bokashi. Vi “lader” vanlig grillkull med bokashivæske, og får spennende og effektiv jordforbedring, som varer leeenge.

Biokull, eller Terra Preta (= portugisisk for “svart jord”) er på agendaen: Vi leser om biokull som jordforbedringsmateriale i hageblogger, om biokull til karbonfangst i forskningsartikler, og mange hagesentre selger nå biokull i pose. Vi har også lest om spennende synergier mellom biokull og bokashi. Egentlig hadde vi tenkt å vente til vinteren med å teste det, men vi har ombestemt oss: Vi vil teste nå!

Hva er biokull?

Biokull er trekull, eller rett og slett vanlig grillkull. Det fremstilles ved å varme opp biomasse under svært høy varme og begrenset tilgang på oksygen. Prosessen kalles pyrolyse. Entusiaster kan lage eget biokull i en perforert (pyrolyse)tønne, eller du kan plukke ut de svarte, forkullede bitene som kanskje ligger igjen når du har fyrt i ovnen på vinteren (men det må være svarte biter, ikke grå som er blitt til aske). Når grillsesongen er over, kan du for eksempel lage biokull til jordforbedring av restene i posen med grillkull (ikke grillbriketter)!

Vel, vi klarte altså ikke vente og skaffet en sekk med FSC-merket, bærekraftig grillkull bare til dette formålet. Når du skal lage biokull til jordforbedring, er det en fordel om bitene er mindre enn de du kjøper til grillen. Så vi begynte med å hamre i stykker kullbitene forsiktig, før vi åpnet sekken.

Hvorfor er biokull bra for jorden?

I følge kildene er biokull bra både for jorden i stort, altså kloden (fordi det har potensial til å lagre store mengder CO2), og for jorden i hagen din – av et imponerende antall gode grunner. Biokull i jorden:

  • binder vann (hindrer uttørking)
  • binder og avgir næring i laaang tid
  • gir bedre jordstruktur
  • gir mindre næringslekkasje til omgivelsene
  • gir rikere mikroliv i jorden
  • gir større avlinger

I tillegg forteller ryktene at brunsneglene avskyr biokull, og bokashimikrobene elsker det.

Bokashi og biokull

Biokull fungerer som en effektiv og langtidsvirkende svamp som trekker til seg og lagrer væske og næring, og posjonerer det ut igjen i jorden over svært lang tid. Men det er viktig å “lade” kullet med næring før det graves ned i jorden, hvis ikke kan det faktisk virke mot sin hensikt i starten og trekke ut næring fra jorden der du graver det ned (greenfoot.se). Og det er her bokashi kommer inn. Nedenfor oppsummerer og tester vi tre bruksområder hvor biokull og bokashi jobber sammen i perfekt symbiose:

Til lagring av bokashivæske

Det finnes ulike måter å lagre bokashivæske på. Den kan kjøles eller fryses, eller “lagres” i sekker med høstløv gjennom vinteren. Men kanskje er den beste lagringsløsningen å lade biokull med bokashivæsken? I følge greenfoot.se stortrives EM-mikrobene i biokull, og overlever mye lenger der. Vi skal definitivt satse på dette til vinteren: Vi skaffer en sekk eller to med grillkull før sesongen er over, knuser det og lagrer det i lufttette bøtter som vi tømmer bokashivæsken i gjennom vinteren. Slik får vi enda mer jordforbedringsmateriale til våronna neste år!

Men vi skal grunngjødsle til høsten også – gjerne med bokashiladet biokull – så vi har satt en liten test-batch allerede. Midt i vekstsesongen har vi ikke så mye bokashivæske til overs, så vi nøyde oss med et 5-liters arbeidsspann for maling (ubrukt!). Spannet fylte vi med knust grillkull, tømte to gode kopper bokashivæske over, satte lokket godt på og ristet litt. Etter en ukes tid skal vi sjekke om det ser tørt ut oppi der, i så fall heller vi på litt til. Har vi ikke bokashivæske for hånden, kan kullet også lades med neslevann eller tissevann/gullvann.

Kommer bokashimikrobene til å overleve en hel vinter i en lufttett bøtte med biokull? Det vet vi ikke sikkert. Hvor lang er en vinter? Hvor lenge er lenge? Det finnes ikke fasitsvar. I følge greenfoot.se lever mikrobene lenger med biokull; så da går vi for det. Om ikke alt av mikrober overvintrer i biokullbøtta, er det likevel mange andre næringsstoffer og sporemner som er verdt å ta vare på, på best mulig måte, i bokashivæsken.

Hva skjer med bokashimikrober når de dør?

Bokashi.se postet dette interessante og relevante spørsmålet på sin Facebook-side, og ga følgende svar (utdrag oversatt her):

En ny generasjon bokashimikrober fødes cirka hvert tjuende minutt under gode forhold; hvor lenge de lever vet vi faktisk ikke. Men de er fortsatt nyttige når de er døde! Som regel blir de da mat til litt større småkryp, som mark. De som ikke blir spist, forblir i jorden som et viktig nærings-lager. De skylles altså ikke bort, men bevares i jorden til den kan komme til nytte. (Til forskjell fra kjemisk basert næring som ikke bevares i jorden hvis plantene ikke tar den opp med det samme.)  

Det er et sentralt prinsipp i økologisk dyrking at vi mater jorden, ikke plantene. Da er det viktig å gjøre det på en måte som bygger opp en næringsrik jord, slik at plantene har tilgang på det de trenger når de trenger det. Uten næringslekkasje til omgivelsene. 

Takk! bokashi.se
Biokull i jordfabrikken

Hvis du bruker en kasse med bunn som jordfabrikk, og lager jord av ferdiggjæret bokashi i den, er det lurt å ha noe fuktighetsabsorberende i bunnen av kassen; under bunnlaget med vanlig jord. Både avispapir og tre- eller papirpellets funker fint. Men enda smartere må det jo være å legge knust grillkull i bunnen og lade biokull med bokashivæske og næring direkte: Slik kan du lage langtidsvirkende jordforbedringsmiddel rett i jordfabrikken – sammen med bokashijord! Du kan også legge litt biokull innimellom bokashi- og jord i jordfabrikken, hvis du tror det kan bli for fuktig nedi der.

Biokull i bokashi med vanlig bøtte

Gjør du bokashi med vanlig bøtte, er det viktig å trekke ut overflødig fuktighet. All gjødselvæsken du kan tappe ut fra en bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, må absorberes ved hjelp av fuktighetsabsorberende materiale i bunnen og innimellom lagene i en vanlig bøtte. For mye fuktighet i bokashien forstyrrer fermenteringsprosessen og kan skape lukt. Avispapir eller pellets fungerer fint til dette også, men det har mange fordeler å bruke biokull i stedet (greenfoot.se):

  • Biokullet trekker effektivt til seg overflødig fuktighet i bøtta …
  • og lades samtidig med næring som siden gjør nytte jorden i lang tid.
  • Slik blir bokashivæsken mye bedre utnyttet også for den som bruker vanlig bøtte.
  • Bokashimikrobene elsker biokull, formerer seg kraftig …
  • og det er mindre risiko for lukt i en bokashibøtte med biokull (greenfoot.se)

Du kan også bruke biokull i bøtte med kran, men da vil det bli mindre gjødselvæske å tappe ut.

Sommer’n er høysesong for ekstra mye grønnsaksavskjær og mange hyggelige sommergjester hos oss. Da blir det mer matavfall, og vi bruker gjerne vanlige bøtter som ekstra bokashibøtter i slike perioder – fra nå av med knust grillkull!

/ah/ bokashinorge.no

Kilder

greenfoot.se
– Om biokull og bokashi 1
– Om biokull og bokashi 2

sintef.no
– Om biokull og CO2-fangst

bioforsk.no
–Om biokull og egenskapene i jorden

farbrorgron.se
– Om å lage eget biokull

Gödsel : Om Trädgårdens näringsliv (bok, 2016) av Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagache