Bokashitips i hverdagen

Sitter risten i bunnen av bokashibøtta fast når du skal vaske den? Og synes du det er en grisejobb å vaske bøtta etter bruk? Her er tipsene som kan gjøre det lettere.

Hvorfor bokashi kjøkkenkompost?
Slik gjør du på kjøkkenet
Slik lager du jord med bokashi

Bokashistrø på glass

Oppbevar noen dagers forbruk av bokashistrø i et koselig syltetøyglass på kjøkkenet. Resten lar du ligge i posen sin, godt lukket på et mørkt og tørt sted, i sval romtemperatur. Da holder det seg best og blir ikke eksponert for luft hver dag.

Få løs risten i bunnen av bøtta

Sliter du med å få løs den perforerte bunnen/risten i bunnen av bøtta? Når ferdiggjæret bokashi er tømt i jorden eller jordfabrikken, vil de fleste skylle eller vaske bøtta godt før den settes inn på kjøkkenet igjen. Men den løse risten i bunnen av bøtta er ikke alltid så løs! Når den også er litt glatt av bokashi, kan den være skikkelig vanskelig å få ut.

Her er noen tips: En liten unbrakonøkkel kan være egnet verktøy; og fra en kunde fikk vi tips om at en gammeldags vinopptrekker fungerer utmerket! Selv har vi tredd litt jutetråd gjennom to av hullene og knytt en slik hempe som på bildet. Den gjør det veldig enkelt å bunnen løs, og hempen lar vi naturligvis bare sitte der til den eventuelt løser seg opp. Fra en annen kunde fikk vi tips om å bruke en smal strips i stedet for hyssing eller jutetråd. Stripsen løser seg ikke opp og kommer til å vare like lenge som bøtta. Smart!

Mindre lukt når du vasker bøtta

Det kan oppleves som en grisejobb å vaske bokashibøtta etter bruk. Har du hage, er det veldig greit på sommeren: da kan bøttene skylles med hageslangen ute. Skyllevannet kan du tømme i jorden/bedene direkte; det er fullt av godsaker. Om vinteren, eller hele året for den som bor i byen, er bøttevasking innejobb for de fleste. Og mange synes dette lukter mer enn hele resten av bokashiprosessen til sammen.

Vi anbefaler å vaske bøttene på badet – der lukter det vel ofte litt likevel. Det er lurt å tørke bort rester av bokashi og strø med litt dopapir først. Deretter kan du gjerne fylle bøtta med varmt grønnsåpevann og la den stå med lokket på et kvarters tid. Det gir den syrlige bokashilukten mindre rekkevidde. Tilslutt heller du ut vannet og skyller/vasker bøtta på vanlig måte. Sett den gjerne ut litt for å lufte seg etterpå. Det hjelper.

Pump ut all bokashivæsken

For å få ut siste rest av bokashivæsken fra bøtta, kan du godt bikke hele bøtta litt fremover. Men fra en kunde har vi fått et mye smartere tips: Når kranen er åpen, kan du enkelt pumpe på lokket med flat hånd og effektivt pumpe ut siste rest av de (ofte) gylne dråpene på den måten.

Bruk den fortynnet som flytende gjødsel eller til bekjempelse av plantelus. Får du ut mer enn du trenger kan du helle den ufortynnet i vasken – væsken løser opp fett, og brukt jevnlig vil den motvirke tette rør. Den kan også lagres på ulike måter til senere bruk.

Flere gode tips