Dyrk din egen hvitløk

På lørdag fikk vi de siste settehvitløkene i jorden. Og på søndag bet frosten seg fast her vi bor. Perfekt!

Høst er hvitløkstid. Hvitløksfedd skal settes i jorden på sen-høsten, gjerne rett før frosten kommer. Det er nok fortsatt tid her på Sør-Østlandet: det kommer til å bli mildvær igjen, så det går flere tog om du ikke har fått settehvitløken i jorden ennå.

Vinteren er forresten også hvitløkstid for oss. Vi  stapper massevis av hvitløksfedd i jorden på vinteren: i potter i vinduskarmen. I oktober og november setter vi fedd i jorden ute, som blir fullvoksne løker på sensommeren neste år. Men før det skal vi nyte hvitløkskudd i vinter, og småløk på forsommeren.

Hvorfor dyrke hvitløk selv?

Det er lett å dyrke hvitløk, og praktisk at de skal settes på høsten (på våren er det så mye annet som skal i jorden). Dessuten dyrker vi hvitløk både for løkene og for skuddene (altså det grønne). Hvitløkskudd får vi jo ikke kjøpt på butikken, og vi MÅ ha det gjennom vinteren. Mer om hvitløkskudd nedenfor.

Hvitløksfedd du setter i kjøkkenhagen i høst, blir fullvokste løker i juli/august neste år. Men dyrker du dem selv, kan du også nyte helt ellevilt gode hvitløk mens de er små på forsommeren: Frest i panna sammen med tomatbiter og olje, eller sammen med poteter eller ovnsbakte grønnsaker i form.

Hvitløk smaker nemlig aller best når de er små! Før de utvikler fedd. Men det vet bare vi som dyrker dem selv.

Slik setter du hvitløk

Skaff sertifisert settehvitløk. Så er du sikker på at du ikke setter fedd som kan bære på sykdommer som smitter jorden. De kan være fryktelig vanskelige å bli kvitt, har vi hørt.

Hvitløk kan dyrkes i de fleste jordtyper, men jorden skal gjerne være veldrenert og muldrik. Jordstrukturen bør ikke være for tett og tung. Vi forbereder jorden med å mate markene: vi graver ned planterester etter det som vokste på samme vekstplassen tidligere i år (gulrot, pastinakk og tomater), høstløv og et par bøtter bokashi-kompost.

LES OGSÅ
Hva er bokashi-kompost?
Kom i gang med bokashi
Høst-tips: bokashi og løv
Våre beste bokashi vintertips

Setteløkene bryter vi opp i fedd, og sorterer dem i store og små. De største og fineste feddene velger vi ut for å dyrke nye hvitløk av neste år; det er dem vi setter i hvitløksbedet.

Det trengs ganske dype så-render til de store hvitløksfeddene, selv om hvitløk ikke egentlig settes spesielt dypt i jorden. Vi bruker å ha 5–7 cm mellom feddene og 10–15 cm mellom radene. Feddene settes enkeltvis med toppen opp.

Deretter dekker vi feddene med jord. På toppen legger vi et ikke altfor tykt lag med høstløv: Det er fint at ikke jorden ligger bar, men for tykt jorddekke kan gjøre det for vått og tungt for spirene til våren.

Forresten kan det godt hende det spirer litt allerede nå i høst hvis det blir mildvær. Det gjør ikke noe. Noen mener at man skal knipe skuddene, andre at det ikke spiller noen rolle. Ettersom hvitløkskudd er noe av det beste vi vet, kniper vi alltid!

Et år sådde vi hvitløk så tidlig som i september for å sjekke om vi kunne nyte hvitløkskudd på høsten av de samme feddene som vi skulle høste som ferdige løker sommeren etter. Det kunne vi!  Det er muligens ikke helt etter boka, men det funket for oss. Effektivt og veldig godt, to ganger.

Dyrk hvitløkskudd i vinter

De minste feddene, og alle fedd fra overskuddsløker som vi ikke fikk plass til,  dyrker vi hvitløkskudd av.

Noen går i jorden med det samme – i hjørnet av en pallekarm i drivhuset, så får vi hvitløkskudd til våren. Du kan også stappe dem i jorden utendørs, hvitløk spirer tidlig og gir etterlengtede grønne skudd tidlig på året ute også.

Resten tar vi med inn.

Hvitløkskudd er perfekt å dyrke i vinduskarmen gjennom vinteren. Du trenger ikke vekstlys.

Når du setter hvitløksfedd for å dyrke skuddene, kan du sette dem mye tettere. Det gjelder enten du dyrker dem ute eller inne. Inne fyller du en vid potte eller krukke 3/4 full med jord. Potta kan godt være ganske grunn: du trenger ikke bruke mye jord – det skal jo ikke utvikles noen store løker i den. Stikk feddene tett-i-tett i jorden. Dekk feddene med jord, og vann.

Vår i vintersalaten

Når det spirer to tydelige blad fra hvert fedd, og de er kommet noen centimeter opp av jorden, kniper du dem blad for blad. Ikke knip for mye, da kan de slutte å vokse. (De spirer altså på ny om du lar det stå igjen litt.)

Hvitløkskudd smaker kjempegodt drysset over smørbrød, omeletter, gratenger, pastaretter, gryteretter og risottoer. Virkelig kjempegodt! Eller piff opp ellers litt daffe salater av importgrønnsaker på vinteren. Forbered deg på en vinterlig smakseksplosjon om du ikke har prøvd det før! Våren rykker nærmere.

Da var moroa over for i år. Festen fortsetter innendørs.

/ah, bokashinorge.no