Fermentering av kugjødsel (bløtgjødsel)

BRUKERMANUAL

Fermentering med mikroorganismer skal gi bedre inneklima og bedre utnyttelse av næringsstoffene i husdyrgjødsel. Slik gjør du med bløtgjødsel fra ku.

Dette trenger du

Du benytter to tilsetninger for å sikre fermentering av bløtgjødsel fra ku:

  • Microferm: sikrer fermenteringsprosessen gjennom å tilføre fermentative mikroorganismer i miljøet
  • ProMest: sikrer at forråtnelsesmikrober får mer krevende vilkår

Slik gjør du

Start alltid påføring når det er minst gjødsel i det miljøet du ønsker å behandle, og påfør så nær dyrene som mulig på en enkelt gjennomførbar måte. Dyrene har bare godt av eventuell nærkontakt med mikrobene.  I en bløtgjødseloperasjon betyr dette at du starter påføringen av mikrober rett etter at du har tømt gjødselgrava, og at du påfører mikrobene i selve fjøset, hvorpå de renner ned i gjødselgrava sammen med gjødsla.

Dag 1
Bland ut ProMest med rent vann, og spre denne blandingen jevnt utover gulvet i fjøset. Benytt håndholdt vannkanne med dusjhode eller annet som gir jevn spredning.

Dosering: 1 liter ProMest per 50 m3 bløtgjødsel som er igjen i gjødselgrava etter tømming.Tynn ut i så mye vann som behøves for enkelt å fordele løsningen utover hele gulvet i fjøset.

Dag 7
Bland ut Microferm med lunkent vann, ikke varmere enn 35 grader. Benytt håndholdt vannkanne med dusjhode eller lignende.

Dosering: 5 liter Microferm per 50 m3 bløtgjødsel som er igjen i gjødselgrava etter tømming. Tynn ut i så mye vann som behøves for enkelt å fordele løsningen utover hele gulvet i fjøset.

Deretter, 1 gang per uke
Bland ut ProMest med rent vann, og spre denne blandingen jevnt utover gulvet i fjøset.

Dosering: 1 liter ProMest per 50 dyr.

Deretter, 1 gang hver 12. uke
10 liter Microferm blandes med vann og spres ut som beskrevet over.

Dosering: 10 liter Microferm per 50 dyr

Generell informasjon

Det er ikke behov for ekstra omrøring i gjødselgrav for å blande inn mikrobene tilstrekkelig.

Det tar om lag 6 uker før du vil kjenne at fermenteringen er godt i gang i gjødselgrava. En vellykket fermentering kjennetegnes av redusert ammoniakk-lukt, som erstattes av en lett syrlig lukt. Det skal være redusert skorpedannelse, og normalt vil det være et tynt lag med grønlig skum på toppen av gjødsla i grava.

Dersom du benytter CaCO3 i fjøset, bør dette byttes ut med annet egnet middel, da CaCO3 øker pH og motvirker effekten av fermenteringen.

Når gjødsla i grava allerede er fermentert skal den være mer stabil enn ubehandlet gjødsel, og kan oppbevares i eksternt gjødsellager frem til spredning uten videre behandling. Dersom det er mye ubehandlet gjødsel igjen i det eksterne lageret når den behandlede gjødsla pumpes over, bør dette helst tømmes først, eller det bør tilsettes ProMest og Microferm som beskrevet i stegene over i det eksterne gjødsellageret før den behandlede gjødsla pumpes over.

Spredning av gjødsla

Fermentert bløtgjødsel har naturlig en tynnere konsistens enn ubehandlet gjødsel. Du bør derfor forsøke deg frem med å redusere innblanding av vann i gjødsla før den skal spres. Det er vanlig å kunne spre fermentert gjødsel med 10% tørrstoffinnhold uten videre vanntynning, selv i slangespreder.

Gjødsla kan spres over voksende vekster, eller rett på åpen jord. Følg normale rutiner for spredning hva gjelder valg av tidspunkt for spredning. Også for mengder følges vanlig rutine. Fermenteringen av bløtgjødsla skal gjøre at færre næringsstoffer forsvinner gjennom avgassing. Dermed skal total mengde fermentert bløtgjødsel være større på spredningstidspunktet enn tilsvarende mengde ubehandlet bløtgjødsel fra én besetning i en gitt periode ville ha gitt. Normal mengde spres på jordet målt i tonn per dekar, men den totale mengden bløtgjødsel vil dekke et større område.