Med en varmbenk i februar, tre høner på terrassen og bokashi hele året har vi nå alt vi trenger av gjødsel i et enkelt kretsløp i bokashihagen.

Den viktige høsten og vinteren

Høsten og vinteren er viktige i kretsløpet: da bunkrer vi bokashi-kompost og -gjødsel. Det er slik vi får det til å gå opp. På høsten grunngjødsler vi og bygger nytt, og gjennom vinteren produserer vi bokashi og bunkrer bokashi gjødselvæske i kasser med grillkull.

LES MER
4 ting å gjøre med bokashi på høsten
Våre beste bokashi vintertips
Bokashivæsken på vinteren

MER OM BOKASHI
Hva er bokashi-kompost?
Kom i gang med bokashi

Gøy for oss som ikke bor på landet

Vi bor ikke spesielt landlig; i tomannsbolig med hage, sentralt i et tettbygd område på Nesodden rett utenfor Oslo. Bokashihagen ligger på naturtomt med mye fjell og skogsjord, og vi dyrker grønnsaker i pallekarmer rett på bakken i en kjøkkenhage med hjemmesnekret innhegning mot rådyrene. I påsken 2017 satte vi også opp en drivhustunnel i bokashihagen. Hønene bor på terrassen.

Her har vi etablert et effektivt lite kretsløp for gjødsling i kjøkkenhagen. Vi produserer all gjødsel vi trenger selv, og vi får det til å gå opp. Skulle vi få materiale til overs, hageavfall eller hønsegjødsel/halm, bygger vi på bokashi-jordfabrikkene i hagen med en ekstra pallekarm eller to, og graver det ned for å lage jord av det der.

Klikk på et av bildene for å se større bilder.

Hønsegjødsel

Vi skaffet høner for kosen og eggene, kanskje i motsatt rekkefølge i utgangspunktet. Gründerbedriften eggchange.no leverer høner og hus og alt du trenger (inkludert rådgivning!) til ferske høneeiere. Med garanti for ditto egg (ferske, altså). Vi har aldri angret! Våre tre høner leverer 18–21 egg i uken, og produserer prima fyllmateriale til varmbenken i februar. Senere i sesongen blir materialet i benken gjødsel til resten av kjøkkenhagen.

Vi bruker bare halm i hønsehuset. Ikke flis. Det gjør vi fordi halmen  har en struktur som gjør mer nytte både i vinterens varmbenk og senere i jorden, enn flis. Når det trengs å skifte halm i natthuset eller hønseburet (sjeldnere) gjennom året, samler vi dette i søppelssekker som får stå ute. Den dagen tidlig i februar da årets varmbenk skal bygges, setter vi dem på en presenning innendørs i noen timer for å tine/varmes opp litt. (Det lukter ikke av de lukkede sekkene.) Deretter bruker vi halmen som fyllmateriale sammen med hestemøkk i varmbenken. Halmen fra hønsehuset er full av hønebæsj med urinstoffer – det bidrar til å få opp dampen i benken!

Les mer om hønsehold i bokashihagen
Bokashi og høner

Tidlig i februar bygger vi varmbenk i bokashihagen. Da henter vi fersk hestemøkk fra et lokalt ridesenter, og kjøper inn litt halm til isolasjon av varmbenken (utenpå). Se bilder her. Når varmbenken avvikles i mai, tørker vi denne halmen og tar vare på den i sekker for å bruke som bunndekke i hønsehuset resten av året.

I tillegg til hestemøkka må varmbenken fylles med noe som kan “brenne”: halm er perfekt, halm som er mettet med urinstoffer, er enda bedre. Og du kan gjerne blande inn for eksempel løv. Den halmen (dekket) som vi har renset ut av hønsehuset gjennom året og frem til februar, og spart i sekker, er super å legge lagvis med hestemøkka i varmbenken.

Når varmbenken avvikles en gang i mai,  bruker vi materialet i benken til gjødsling, jorddekke og jordforbedring i hagen: Halmen (med hønsegjødsel) bruker vi helst som fyllmateriale  nederst i nye bed/pallekarmer, eller sparer i sekker for å bruke til jordforbedring til høsten. Relativt fersk hønsegjødsel (mye av den vil være under et år gammel) er sterk, den inneholder veldig mye nitrogen. Dessuten kan den visst inneholde bakterier som vi (som har små barn) gjerne kan være litt forsiktige med. Vi forsøker å unngå å dyrke rett i hønsegjødsel som er under 1–2 år gammel. (På den annen side har halmen og hønsegjødselen vår vært igjennom 60–70 grader i varmbenken før den skal i jorden i kjøkkenhagen, så det er ikke sikkert vi behøver bekymre oss.) Hestemøkka blander vi inn i jorden der hvor vi synes det trengs, vi fyller opp nye bed og pallekarmer med den, og vi bruker den som jorddekke. Ikke minst. Hvilket arsenal av gjødsel tre fine høner og en enkel varmbenk gir for resten av året i kjøkkenhagen!

Halmen vi kjøpte i februar, som har isolert varmbenken på utsiden, tørker vi altså i mai-sola og sparer i sekker for å bruke i hønsehuset frem til neste februar. Da blir DENNE halmen (nå med hønsemøkk og urinstoffer) fyllmateriale i neste års varmbenk.

Les mer om varmbenken 2017, februar–april/mai

Hestemøkk er ikke det eneste vi dekker jorden rundt plantene med i bokashihagen, og hønsehalm er ikke det eneste vi graver ned. Aller mest, gjennom hele sesongen, bruker vi (naboenes) gressklipp og (vårt eget) hageavfall til dette. Å dyrke med jorddekke har mange fordeler; det gir mindre jobb både med vanning og luking, og så gjødsler det jorden: gressklipp og hageavfall inneholder viktig nitrogen til plantene, dessuten tiltrekker det mengder av meitemark som trekker grøntavfallet ned under bakken, spiser det opp der og bæsjer ut gjødsel i jorden.

Det mer grove hageavfallet, eller annet som vi av ulike grunner ikke ønsker å bruke som jorddekke, sparer vi i sekker til vi har høstet tom et bed eller en pallekarm. Da graver vi det ned i jorden sammen med fermentert bokashi, hønsehalm hvis det er noe igjen i sekkene, og/eller kanskje litt løv og tang. Slik fyller vi på bed og pallekarmer nedenfra med gjødsel og organisk materiale mellom avlingene hele sesongen, og igjen på høsten: Vi dyrker serielt i bokashihagen gjennnom sommeren. Og når høsten kommer, gjør vi en del vekstplasser klare til vi skal så i dem neste sesong – den begynner i januar. Ute.

Les mer
Gressklipp, hageavafall og bokashi: dropp hagekomposten!
Seriedyrking med bokashi
Så på vinteren. Ute

Og så gjødsler vi naturligvis masse med bokashikompost og bokashivæske. Vi graver fermentert bokashi rett i jorden før vi sår eler planter i bedene gjennom hele sesongen, vi lager bokashijord i jordfabrikker ute og inne, og vi tynner ut bokashivæsken 1:100 og gjødsler med den jevnlig.

Les mer 
Toppgjødsling med bokashi kompostjord
Alt om bokashivæsken

Vi lager også gjødselvann av brennesle hver vår. Stinkevann, som ungene kaller det. Neslevann lukter utedo. Men det er effektiv og gratis gjødsel. Det funker visst med andre typer ugress også!

Slik lager du gjødselvann av brennesle:

1) Plukk masse brennesle og ha det i en bøtte. Trekvart full bøtte blir bra.
2) Fyll bøtta med vann.
3) Sett lokk på. Plasser bøtta utendørs (den kommer til å lukte vondt).

Rør rundt i bøtta en gang om dagen, for å tilføre oksygen. Etter 2–3 uker kan du sile vannet over i en annen bøtte og grave de stinkende neslerestene ned i jorden. Når du skal gjødsle, tynner du ut neslevannet 1:10 med vanlig vann. Det kan også brukes ufortynnet mot bladlus.

Brenneslevann har altså 1/10 av kraften til bokashivæske både som gjødselvann og lusemiddel. Men bra saker er det! Du trenger ikke å velge.

Variert kost er bra, tror vi, for jord og planter også. Man tager hva man haver gjennom sesongen. Lykke til!

/ah, bokashinorge.no