Kjøkkenkompostering
Kompostering med bokashi foregår dels inne, i en lufttett bokashibøtte; og dels enten inne i en kasse med litt jord, eller ute. Bokashi tar liten plass og lukter ikke vondt.
I bøtta legger du alt du har av matavfall lagvis med bokashistrø en gang om dagen. Bokashistrø er hvetekli innsatt med effektive mikroorganismer. Mikroorganismene er naturlige mikrober som setter i gang en gjærings- eller syrningsprosess når de kommer i kontakt med organisk materiale – som matavfallet ditt – i et lufttett miljø. Det organiske materialet brytes opp (men det skjer ingen forråtnelse) og beholder alle proteiner, vitaminer mineraler og næringsstoffer i nedbrutt form. Når det fermenterte matavfallet kommer i kontakt med jord siden, går omdanningen til jord svært raskt. Og all næring og energi føres tilbake til jorden.
Bokashibøttene våre finnes i flere farger og passer alle kjøkken:
Lag rik jord
Raskt. Bare noen uker etter at matavfallet har forlatt kjøkkenet og kommet i jorden kan du begynne å plante i næringsrik bokashi kompostjord.
Jorden du lager med bokashi, er proppfull av næring og energi med et rikt mikroliv og massevis av herlig meitemark. Dyrk den på balkongen, i krukker, på takterrassen, i kolonihagen eller i kjøkkenhagen – og høst egendyrkede grønnsaker fra egenprodusert jord. Et perfekt lite kretsløp. Enkelt og svært raskt.
Hverdagen med bokashi: Slik gjør du
3-trinns rakett
Bokashi er en 3-trinns rakett til næringsrik kompostjord. De to første trinnene SKAL foregå innendørs:
Trinn 1) er når du fyller bokashibøtta med matavfall en gang om dagen og strør bokashistrø over.
Trinn 2) er en gjærings- eller fermenteringsperiode på minimum 2 uker. Når du har fylt opp bokashibøtta , skal den stå med det lufttette lokket på og ”hvile” innendørs i 2 uker.
Trinn 3) skal fermentert bokashi i kontakt med jord for å bli jord. Det kan skje inne eller ute – i en kasse med litt jord, i pallekarmer i hagen, eller rett i jorden:
Bokashi rett i jorden
Bokashi i jordfabrikken
Bokashi med binge
Effektive mikroorganismer - hva er det?
Bokashistrøet som vi i bokashinorge.no lager og tilbyr, er fremstilt av en blanding hvete- eller byggkli, vann, sukkerrørsmelasse og såkalte effektive mikroorganismer EM™. Etter en gjæringsprosess i lufttett miljø i 3–6 uker, blir dette bokashistrø.
Gode mikrober
EM™ er en unik blanding av gode bakterier og gjærsopp. Hver mikrobe har sine bestemte egenskaper og virkemåter, som i sammensetningen EM™ gir de nyttige effektene til effektive mikroorganismer, som vi utnytter og aktiverer når vi lager bokashistrø. Effektive mikroorganismer bidrar til sunne miljøer rundt seg, enten det er i vassdrag, i magen eller i jorden. EM brukes til mye mer enn bokashistrø.
Hvilke mikrober snakker vi om?
Til sammen finnes det fem ulike mikrober i EM, to av dem er melkesyrebakterier, i slekt med de som finnes i yoghurt. En er en gjærsopp som minner om bakegjær, og de andre er såkalte urbakterier som vi har hatt rundt oss i nesten fire milliarder år, og som bidrar til plantenes fotosyntese.
- Lactobacillus plantarum:En vanlig melkesyrebakterie. Probiotisk.
- Lactobacillus caseï: Også en vanlig melkesyrebatkerie, brukes i fremstilling av ost og som probiotika.
- Saccharomyces cerevisiae: Gjærsopp som brukes i baking, øl- og vinproduksjon og finnes naturlig i magen.
- Rhodopseudomonas palustris: Kjempeviktig bakterie som finnes naturlig i jord og vann. Den benyttes aktivt i biosanering/-rensing for å bekjempe gifter og forurensning i jord og vann.
- Rhodospirillum rubrum: En nyttig bakterie som finnes i vann, jord og avløp.
EM i bokashistrø
EM brukes ikke bare i kjøkkenkompostering og økologisk jordbruk – det utvikles stadig nye bruksområder innenfor rensing av vann, dyrehold, miljø og helse. Grunnproduktet – EM-konsentratet – heter EM-1. Det må aktiveres for å kunne gjøre nytte. Én måte å aktivere det på, er å lage bokashistrø.
Når bokashistrøet kommer i kontakt med litt fuktig matavfall, begynner mikrobene å jobbe; og det fortsetter de med i lang, lang tid etter at de er kommet i jorden. De formerer seg og blir flere, og jorden blir bedre og bedre. Mikrobene samarbeider med de mikrobene som allerede finnes i jorden og hjelper til å skape et miljø som planter stortrives i.
Bokashistrø kan kjøpes i nettbutikken vår: