Hvordan vet jeg når bøtta er klar?

For den som er på sin første bokashibøtte er det ikke åpenbart hvordan det skal se ut nedi der. Hvordan kan man se at bokashien er klar for å komme i kontakt med jord, etter at den har stått til gjæring i to uker?

Vel, det kan du ikke egentlig se. Det skal lukte litt svakt syrlig, som gjær, eller som når man brygger øl. Noen synes at det lukter litt søtlig vineddik. Det skal ikke lukte sterkt. Gjør det det, er det for mye fuktighet i bøtta. Det kan fikses.

Ellers ser matavfallet ut omtrent som når du satte det til gjæring. Det har kanskje sunket sammen litt, og det er nok blitt litt mykere i konsistensen. Men det er fortsatt hele epleskrotter, sitronbiter, fiskerester og kjøttbiter. Noen ganger utvikler det seg et lag med lett, hvitt “mugg” øverst i bøtta. Det er et  godt tegn! Vi kaller det “fluff”, og det er bare bra. Det kommer ikke alltid, og det er ikke nødvendig, men det betyr bare at prosessen er god.

Hvor lenge skal bøtta stå før den er ferdig gjæret?

To uker i romtemperatur.

Bøtta kan godt stå lenger, det spiller ingen rolle. Etter de to første ukene, kan du godt sette den ut også – eller oppbevare bokashien i en sekk ute eller inne, mens du venter på våren. Det gjør ingeting om det blir minusgrader da.

I løpet av de to ukene bøtta står og hviler (gjærer) inne, bør det ikke bli for mye fuktighet i den. Tapp den et tre–fire ganger om du har kranbøtte, blir det likevel kondens på innsiden av lokket, kan du legge en avis øverst i bøtta for å absorbere fuktigheten. Bruker du bøtte uten kran, er det lurt å avslutte med en avis på toppen, før du setter den til gjæring.

Alt du ikke ser

Det skjer mye i en bokashibøtte som du ikke ser! Mikrobene formerer seg i bøtta hvert tjuende minutt ,og snart har du mange millioner aktive gode mikrober i gang – det er de som gjør jobben. Det er også mikrobene som sørger for at det går så fantastisk fort å omdanne matavfallet til jord så snart det kommer i kontakt med organisk materiale – i jorden eller i bingen – etter to uker gjæring. Etter bare 4–6 uker i jorden eller kompostbingen kan du glede deg over økologisk jord av beste kvalitet.

Kan bøtta stå lenger enn to uker før bokashien kommer i jorden?

Javisst! Etter de første to ukene spiller det ingen rolle hvor lenge bøtta står “til gjæring”.

Hvordan vet jeg at gjæringen har vært vellykket?

Hvis matavfallet ser ut omtrent som når du satte det til gjæring og det lukter syrlig gjær/vineddik som vanlig, er alt såre vel. Har det fått et lag hvitt fluff over seg i tillegg, er det bare bra. Hiv det i bingen og legg litt løv eller jord oppå, eller grav bokashien rett i jorden.

Hvis det lukter vondt og maten ser råtten ut, eller om du har fått blått eller grønt mugg i bøtta, har noe gått galt. Dette skjer veldig sjelden, og har i så fall en av tre enkle årsaker:

1) Bøtta var ikke lufttett

2) For fuktig i bøtta. Unngå suppe og annen veldig våt mat i bokashibøtta (melk, juice osv.). Hvis du har kranbøtte, bør du tappe bokashivæsken et par ganger i uken: tynn den ut (1:100) og la plantene eller potteblomstene nyte prima flytende gjødsel; sliter du med plantelus, kan du tynne ut væsken enda mer (1:1000) og forsøke å komme dem til livs; bokashivæsken løser også opp fett i sluk og rør og kan benyttes forebyggende mot fortetting; eller du kan lage biokull med bokashivæsken. Bruker du en vanlig bøtte med lokk, legger du en gammel avis øverst i bøtta. Den vil absorbere væske og holde det tørt nok.

3) For lite eller for gammelt bokashistrø. Bruk gjerne litt ekstra bokashistrø dersom det er veldig varmt i været eller  du har mye proteinrik mat i bøtta. Posen med strø bør oppbevares lufttett, mørkt og kjølig. Bokashistrø er et levende produkt: hvis det ikke lukter svakt syrlig slik det pleier, eller det ser grått og trist ut, er det antakelig ikke helt ferskt lenger. Kjøp en ny pose, eller ta kontakt med oss dersom du nettopp har kjøpt den og oppbevart den slik man skal. Strøet vli bli litt mørkere med tiden. Det gjør ingenting. En pose strø skal holde i et år etter pakkedato; men det vil ofte være helt OK å bruke det mye lenger enn det.

Skulle du få en dårlig bøtte en gang, gjør det ingenting. Bare kvitt deg med innholdet og begynn på en ny!

Kjenns det som om bøtta trenger litt ekstra fart?

Hvis du har vært bortreist en periode, eller du har ekstra mye proteinrikt matavfall, kan det hende at bøtta trenger litt ekstra energi for å holde i gang. Strø over litt ekstra bokashistrø eller en spiseskje med sukker. Det vil sette fart på prosessen.

Artikkelen er basert på og fritt oversatt fra bokashi.se. Takk! Vi tar selv ansvar for eventuelle feil i teksten. Gi oss beskjed, så retter vi opp!