Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Jordforbedring med bokashi

August er en tid for alt: For innhøsting av godsaker fra kjøkkenhagen, naturligvis, men også for å så frø av slikt som tåler å vokse seg inn i høstmånedene, der hvor innhøstingen av sommergrønnsaker gir ledig plass. Da benytter vi samtidig sjansen til å gi plantejorden påfyll av næring og energi, med bokashi.

Vi høster og spiser som grever i august! Det er en fest. Sakte med sikkert tømmes pallekarmer og andre vekstplasser i kjøkkenhagen.

Men festen er ikke over: vi seriedyrker i bokashihagen, og sår ganske mye på høsten også. Så snart vi har tømt en pallekarm, mater vi jorden med næring og fyller den med frø eller småplanter på ny: spinat, pak choi, reddiker, New Zealand spinat, brønnkarse, salater – sånt som enten vokser fort eller tåler noen frostnetter under fiberduk og lokk.

Vi forbereder også pallekarmer som vi skal så på vinteren, eller kanskje først til våren, nå utover høsten. Det gjør vi ved å grunngjødsle med hageavfall, tang, husdyrgjødsel om vi har, og med bokashi kjøkkenkompost.

Grunngjødsling med bokashi

Fermentert bokashi kan gå rett i jorden som grunngjødsling, før den er omdannet til jord: Grav en grop/renne og bland bokashien godt med jord i jorden. Deretter dekker du til med minst 10–15 cm jord på toppen. Har du halvomdannet bokashijord i en jordfabrikk, kan du godt grunngjødsle med den også. Bokashi i alle stadier funker, bare full bøtte har stått og fermentert i minst to uker innendørs.

Bokashi-kompost tilfører jorden organisk materiale, næringsstoffer og energi (karbonforbindelser). Med bokashi-kompostering omdannes matavfall til jord gjennom en kald prosess, uten forbrenning. Det gir mindre avgasser til atmosfæren og mer næring og energi til jorden sammenliknet med tradisjonell varmkompostering: mindere nitrogen og karbon går tapt som CO2, metan og lystgass. Nitrogen og andre næringsstoffer tas opp av plantelivet, mens energien/karbonforbindelsene stimulerer mirkolivet i jorden og skaper en rik og levende jord med masse herlig marker og mikroorganismer.

Aktuelle produkter:

I tillegg til bokashi pøser vi på med det vi har av annet organisk materiale som blir fin-fin jord rett i jorden: Ugress og annet hageavfall som vi har samlet opp i sekker siden sist vi matet jorden et sted i kjøkkenhagen, litt hestegjødsel fra vinterens varmbenk, kvistmateriale fra vårens runder med kvistkverna og tang som vi sanker på strendene her vi bor. Alt sammen bidrar det med struktur, næringsstoffer og/eller energi til jorden. Sammen med bokashi blir det en rik og god miks som gir oss en levende jord med god struktur å dyrke i, i bokashihagen.

Vi løfter bort jord fra vekstplassen, fyller på med det vi har, og legger jord tilbake på toppen. Så får vi se om vi rekker en runde til med pak choi og spinat i år. Hvis ikke, er i alle fall jorden klar for vintersådd – eller for småplanter eller frø neste vår.

God august/bokashinorge.no

PS! En ekstra bonus i sammenhengen er det at vi får jord til overs! Når vi har fylt på med organisk materiale i bedet, blir det ikke plass til all jorden vi løftet bort i utgangspunktet. Jorden som blir til overs, sparer vi i sekker for vinterens jordfabrikker og andre prosjekter i kjøkkenhagen. Det er kjempelurt å sile noe av det – så har du egenprodusert så-jord til våren!

 

Relaterte artikler

Hva skjer med bokashimikrober når de dør?

Et godt mikroliv er viktig for jorden. Men hvordan forholder jorden seg til livet etter døden? Og er det noen forskjell på levende næring og ...

Blandingsforhold av bokashivæske

Her gir vi noen anbefalinger av hvordan du bør tynne ut bokashivæsken din med vann, alt ettersom hva du tenker å bruke den til.

Skjell i bokashihagen

Jeg kalker ikke jorden min. Det er ikke nødvendig dersom man tilfører mye organiske materialer i form av kompost til jorden, slik jeg gjør ...