Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Lag kompostjord rett i krukkene i vinter

Vi lager kompostjord rett i krukkene på vinteren! Med bokashi, løv og gammel potte- eller hagejord. Det blir fantastisk næringsrike vekstplasser, og vi sår i dem med samme – midtvinters.

Gjennom hele vinteren blander vi fermentert bokashi og jord og løv i krukker og kasser ute. På toppen av bokashiblandingen legger vi et lag jord som vi sår i med det samme. Når vi vintersår frøene, rekker vi fint en runde med spinat og salat, ruccola og pak choi før chili, tomater og andre krukkevekster trenger plassen i krukkene på våren.

Slik gjør vi det på vinteren

«Krukkene» som vi blander bokashi og løv og jord i gjennom vinteren, er egentlig baljer. Lette å bære, lette å stable og de sprekker ikke i kulda. Og så rommer de 30 liter. Det er akkurat passe til en bøtte fermentert bokashi og like mye jord og løv + litt jord å så i på toppen.

Vi hadde tenkt til å satse på murerbøtter, de kan man få tak i brukt. Men vi fant bare 40-litere. Det hadde sikkert ikke plantevekstene hatt noe i mot, men vi tror 30 holder. Og når vi skal bruke vinteren til å fylle baljene, er vi litt gniene på jorden og løvet vi skal fylle dem med. Vi vil ikke måtte bruke mer enn nødvendig for å fylle dem opp.

På våren/sommeren synker materialet i baljene sammen en del; da hender det at vi fyller på med litt nytt organisk materiale (tang, gressklipp, oppsamlet løv eller halvt omdannet bokashi, kanskje) i bunnen av baljene, eller vi bare blander det inn, før vi planter ut tomater og chili. Vi har mer å ta av på den tiden av året.

Vinterbokashi i krukke

Hvis du lurer på hvor du skal gjøre av fermentert bokashi på vinteren, er det et kanontips å blande det med løv og jord i krukker og plantekasser som du skal dyrke i til våren. Krukkene kan du la stå ute og fryse. Så lenge bokashien er blandet med jord/løv, vil det blir kompostjord av seg selv til våren.

Slik gjør du:

  1. Legg et lag jord og løv i bunnen av baljen. Tøm i en bøtte fermentert bokashi.
  2. Bland bokashien med jord. Gammel, næringsfattig potte-/hagejord eller billig kjøpejord går fint.
  3. Vi bruker også en del løv for å drøye jordforbruket. Løv gir fin-fin struktur til jorden i baljen. Bland godt!

Så i krukkene med det samme

På toppen av blandingen med bokashi, jord og løv, legger vi et lag finere jord. I denne jorden sår vi med det samme. På vinteren velger vi frø som tåler å ligge i kald og frossen jord og vente på våren.

Du kan selvfølgelig lage bokashijord rett i krukker og kar du vil dyrke i på sommeren også, da kan du så hva som helst i topplaget med jord.

Bredsådde spinatfrø får fylle vekstflaten den ene baljen. I de fem andre vi har fylt og sådd så langt, har vi: ruccola, bataviasalat, pak choi, brønnkarse og en til med brønnkarse.

Vi har tolv slike baljer i alt, og enda flere chili- og tomatplanter. Sånn sett er det kanskje greit at det er en stund til våren blir varm nok til at vi kan plante ut chili og tomat. Så rekker vi å få klar noen flere bøtter bokashi å fylle baljene med.

Kompostjord-vinter6.jpg

Frøene dekker vi med litt mer jord, og tilslutt med snø dersom vinteren byr på det. Da vanner snøen frøene når den smelter, og vi trenger ikke tenke på det på en stund.

Det har vært vånd i drivhustunnelen vår i vinter. Vånd kan være interessert i fermentert bokashi, dessverre. Særlig på vinteren. Derfor lager vi «hatter» av hønsenetting som vi klemmer godt fast rundt toppen av baljene vinterstid. Når våren kommer vil komposten i krukkene synke sammen, slik at det blir litt plass for små spirer å vokse på. Spirer spinaten veldig tidlig, klemmer vi bare hønsenettingen tett ned til jorden og lar spirene vokse igjennom. Men når plantene blir større, er også våren blitt varmere og den verste våndproblematikken vil være over. (Den er et typisk vinterproblem hos oss.

Kompostjord-vinter8.jpg

April. I disse baljene har omdanningen begynt og jorden sunket sammen såpass at vi kan la hønsenettingen ligge over på nettene en stund til. Vånd er et nattdyr.

Våren etter

Vinteren 2018 var usedvanlig lang, snøtung og bikkjekald. Vi hadde fortsatt 10–15 minus i midten av mars. Men så kom den, våren. Og da lønner det seg å ha vintersådd! Særlig på bokashikomposten. Da april ble mai vokste det massevis av herlig bladgrønt på vinterens matavfall i drivhustunnelen. På våren spiser vi fra midten av krukkene. Midt i mai planter vi ut tomater og chili på den ledige plassen i midten, og fortsetter å spise fra de grønne kransene rundt kantene.

Dyrk matavfallet!

  • Ruccola i vinterens bokashipotte. Bak kan du skimte brønnkarse i en annen krukke med bokashi og jord.
  • Batavia vokser mer jo mer vi spiser. Vi flytter salater fra midten ut på friland når det blir vår, for å få plass til tomat.
  • Fra spinatkrukka med bokashi-kompost spiser vi babyspinat fra midten. Midt i kommer det snart en chiliplante.
  • Også sukkererter vokser fint i krukke med bokashi. I krukka blir det kompostjord mens ertene gror på toppen.

Utplanting i krukker

Etter 17. mai pleier vi å regne faren for frost som over her hvor vi bor. Det slår vel ikke alltid til, men vi dyrker etter denne tommelfingerregelen hvis ikke værmeldingen sier noe helt annet.

Pinsehelgen bruker vi ofte til å plante ut chili, tomater og paprika, squash, gresskar og agurk – og annet som ikke tåler frost og derfor danner baktroppen i vinduskarmen inne.

Avherdingen slurver vi med etter at vi fikk drivhustunnel. I stedet for å drive og bære store planter ut (på dagtid) og inn (på kvelden) setter vi dem bare noen dager (og netter!) under fiberduk i drivhustunnelen i midten av mai. Det har alltid gått bra til nå.

Bokashi som ikke har blitt jord

Noen av krukkene vi vintersådde i, har vi spist tomme i løpet av våren. De bare venter på å få huse tomater og chili. Andre spiser vi fra fortsatt. Da lager vi plass til tomatplanten i midten av potta, og lar salet eller brønnkarse fortsette å vokse rundt føttene på den. Det er næring nok til begge i potta. Den er full av bokashi!

Eller bokashi-jord, da. Som regel. Men det er nesten alltid et potter hvor vi fortsatt ser en del uomdannet bokashi når vi setter spaden nedi for å lage grop til tomat- eller chiliplanter. Kanskje har det ikke vært så mange ukene ennå med jevn varm temperatur; eller kanskje har vi vannet litt mye slik at miljøet for omdanning ikke har vært optimalt. Da vil det ta lengre tid. Hva gjør vi da? Som regel ingenting. Men det finnes to muligheter:

  1. Når det ikke vokser noe annet i krukkene lenger
    Er baljen tom, kan vi alltids blande inn litt mer jord og løv, og kanskje litt knust grillkull for å regulere fuktigheten i krukka. Og dekke godt til med jord på toppen igjen. Har vi tid, gjør vi gjerne dette med vinterkrukkene ettervhert som vi spiser dem tomme. Med flere friske jordbakterier, regulert fukitghetsnivå og stadig varmere vær, får vi fart på omdanningen.
  2. Når krukkene er fulle av spiseklar vintersådd salat
    Da gjør vi absolutt ingenting. Vi bare planter tomaten eller chilien rett i krukka, midt i salaten og bokashi- og jordblandingen, uomdannet som den er. Det er vanlig å anbefale å vente i ca. to uker etter at du  har gravd ned bokashi i jorden før du planter ut noe med lange røtter på nedgravingsstedet. Årsaken er at bokashi har lav pH de første to ukene etter at den er kommet i jorden. Etter to uker er pH-verdien imidlertid nøytralisert og uomdannet bokashi skader ikke plantene. (Skal du så, kan du alltid gjøre det med det samme. Det tar uansett et par uker før det du sår har røtter som når igjennom topplaget med jord og ned dit bokashien ligger.)

    Det er gått mange måneder siden vi blandet bokashi med jord i vinterkrukkene våre. pH-verdien bør være godt og vel nøytralisert, selv om temperatur og/eller vanning har gjort at omdanningen ikke er fullført ennå. Vi setter plantene ned i krukkene, uten å nøle. (Ofte henger plantene litt med hodet i noen dager etter omplanting. Men SÅ kommer de seg. Veldig.)

    Når alt dette med pH er sagt, har vi også syndet mot rådet over. Vi har plantet tomatplanter RETT i nynedgravd bokashi, uten å vente i det hele tatt. Det gikk fint det også. Tomater eeelsker bokashi!

Relaterte artikler

Lad jorden i drivhuset med bokashivæske

Mange lurer på hva de skal gjøre med overskuddet av bokashivæsken når det ikke vokser særlig mye som trenger gjødsel. Da e...

Bokashimikrober i kompostbingen?

Du trenger ikke kompostbinge for å lage jord av matavfall med bokashi. Men har du en binge stående, vil du likevel få glede av den – ogs...

Toppgjødsling med bokashi kompostjord

Vi toppgjødsler med bokashi kompostjord. Slik bruker vi bokashi til å gi næring og energi til jorden rundt stauder og bærbusker.