Lag kompostjord rett i krukkene

Vi lager kompostjord rett i krukkene! Med bokashi, løv og gammel potte- eller hagejord. Det blir fantastisk næringsrike vekstplasser, og vi sår i dem med samme – vinter som sommer.

Hva er bokashikompost?
Våre beste bokashi vintertips

Gjennom hele vinteren blander vi fermentert bokashi og jord og løv i krukker og kasser ute. På toppen av bokashiblandingen legger vi et lag jord som vi sår i med det samme. Når vi vintersår frøene, rekker vi fint en runde med spinat og salat, ruccola og pak choi før chili, tomater og andre krukkevekster trenger plassen i krukkene.

Skjønt krukker. Våre “krukker” er egentlig baljer. Lette å bære, lette å stable og de sprekker ikke i kulda. Og så rommer de 30 liter. Det er akkurat passe til en bøtte fermentert bokashi og like mye jord og løv + litt jord å så i på toppen.

Vi hadde tenkt til å satse på murerbøtter, de kan man få tak i brukt. Men vi fant bare 40-litere. Det hadde sikkert ikke plantevekstene hatt noe i mot, men vi tror 30 holder. Og når vi skal bruke vinteren til å fylle baljene, er vi litt gniene på jorden og løvet vi skal fylle dem med. Vi vil ikke måtte bruke mer enn nødvendig for å fylle dem opp.

På våren/sommeren kommer materialet i baljene til å synke sammen en del; da kan det hende vi fyller på med litt nytt organisk materiale (tang, gressklipp, oppsamlet løv eller halvt omdannet bokashi, kanskje) i bunnen av baljene, før vi planter ut tomater og chili. Vi har mer å ta av på den tiden av året.

Baljene våre er kjøpt på Jula, og vi har boret dreneringshull i bunnen av alle sammen.

Vinterbokashi i krukke

Hvis du lurer på hvor du skal gjøre av fermentert bokashi på vinteren, er det et kanontips å blande det med løv og jord i krukker og plantekasser som du skal dyrke i til våren. Krukkene kan du la stå ute og fryse. Så lenge bokashien er blandet med jord/løv, vil det blir kompostjord av seg selv til våren. Slik gjør du:

Legg et lag jord og løv i bunnen av baljen. Tøm i en bøtte fermentert bokashi.

Bland bokashien med jord. Gammel, næringsfattig potte-/hagejord eller billig kjøpejord går fint.

Vi bruker også en del løv for å drøye jordforbruket. Løv gir fin-fin struktur til jorden i baljen. Bland godt!

Så i krukkene med det samme

På toppen av blandingen med bokashi, jord og løv, legger vi et lag finere jord. I denne jorden sår vi med det samme. På vinteren velger vi frø som tåler å ligge i kald og frossen jord og vente på våren.

Du kan selvfølgelig lage bokashijord rett i krukker og kar du vil dyrke i på sommeren også, da kan du så hva som helst i topplaget med jord.

Baljen er stappfull av bokashi  og løv og gammel jord fra blomster- og urtepotter. På toppen har vi lagt et lag finere jord; i denne skal vi så. Og så setter vi hele stasen ut i den iskalde drivhustunnelen og venter på våren.

Bredsådde spinatfrø får fylle vekstflaten den ene baljen. I de fem andre vi har fylt og sådd så langt, har vi: ruccola, bataviasalat, pak choi, brønnkarse og en til med brønnkarse.

Vi har tolv slike baljer i alt, og enda flere chili- og tomatplanter. Sånn sett er det kanskje greit at det er en stund til våren blir varm nok til at vi kan plante ut chili og tomat. Så rekker vi å få klar noen flere bøtter bokashi å fylle baljene med.

Frøene dekker vi med litt mer jord, og tilslutt med snø dersom vinteren byr på det. Da vanner snøen frøene når den smelter, og vi trenger ikke tenke på det på en stund.

Ingen snø der du bor?
Slik vanner du vintersådde frø

Det har vært vånd i drivhustunnelen vår i vinter. Vånd kan være interessert i fermentert bokashi, dessverre. Særlig på vinteren. Derfor lager vi “hatter” av hønsenetting som vi klemmer godt fast rundt toppen av baljene vinterstid. Når våren kommer vil komposten i krukkene synke sammen, slik at det blir litt plass for små spirer å vokse på. Spirer spinaten veldig tidlig, klemmer vi bare hønsenettingen tett ned til jorden og lar spirene vokse igjennom. Men når plantene blir større, er også våren blitt varmere og den verste våndproblematikken vil være over. (Den er et typisk vinterproblem hos oss.)

Når snøen smelter, klemmer vi hønsenettingen til slik at den ligger tett ned mot jorden, da håper vi at tidlig spinat kan spire gjennom nettingen og vokse i baljene, selv om det ligger hønsenetting på jorden. Alternativt synker innholdet i baljene såpass sammen at spirene kan vokse frem under beskyttelse av nettingen til vånd-faren er over for i år.

April. I disse baljene har omdanningen begynt og jorden sunket sammen såpass at vi kan la hønsenettingen ligge over på nettene en stund til. Vånd er et nattdyr.

Meanwhile back at the house

I mellomtiden steller vi chili, paprika og tomat etter beste evne. Disse har vi nylig pottet om, med bokashijord fra vinterens innendørs jordfabrikk i bunnen av de nye pottene. De står inne, under vekstlys i vinduskarmen. Foreløpig ser det bra ut: ingen lus, fin vekst. Våren er i rute inne.

/ah, bokashinorge.no