Mindre lukt i bokashi-komposten

Hun elsker å lage jord med bokashi, han syntes det luktet på kjøkkenet. – Men etter at vi begynte å legge litt knust grillkull i bokashibøtta sammen med matavfall og strø, er lukten blitt borte! forteller hun. Og han er enig.

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Slik gjør du på kjøkkenet
Slik lager du jord med bokashi

Fukt kan gi lukt

Noen bokashibøtter lukter mer enn andre. Det er typisk for mye fuktighet som er årsaken. Fuktigheten kan hemme fermenteringsprosessen i bøtta, og gi sterkere bokashilukt. Ser du kondens på innsiden av bøtta/lokket når du åpner bøtta, bør du tørke den bort og legge et par ark tørkepapir oppå matavfallet i bøtta et par dager. Tørkepapiret trekker ut overflødig fuktighet fra toppen også (i tillegg til væsken du tapper ut fra kranen), og med fuktigheten forsvinner også lukten. Skift ut papiret daglig disse dagene.

Opplevelsen av lukt varierer mye fra person til person. Noen synes den syrlige bokashilukten er frisk, andre assosierer den med oppkast. Paret i ingressen er typisk: samme bokashibøtte, to ulike opplevelser av lukt. Uansett: begge er enige om at grillkull virker – det fjerner lukt i bokashi.

Hvorfor fjerner kull lukt?

Kullets lukthemmende effekt i bokashi kan dels forklares ved at det reduserer fuktigheten i bøtta. Kull har en porestruktur som gir veldig stor overflate i forhold til volumet, derfor er kull bra på å absorbere fuktighet. Og mindre fuktighet er altså bra for miljøet i bokashibøtta.

Lukt er små, små partikler – flyktige kjemiske forbindelser – som svever i luften og fanges opp av nesene våre. Også luktpartiklene bindes til kullet i bøtta, i stedet for at de svever omkring i rommet, og dermed lukter bokashien mindre.

Grillkull i bøtta og i jordfabrikken

Kull i bokashibøtta

Legger du litt grillkull innimellom matavfallet i bokashibøtta av og til, vil det redusere potensialet for lukt i bokashien din betydelig. Helt vanlig grillkull funker fint (ikke briketter!). Knus gjerne kullet litt, så slipper du å få så store kullbiter med i jorden siden.

Oppbevar et glass eller en boks med knust grillkull sammen med bokashistrøet på kjøkkenet, så er det enkelt å drysse i litt kull fra tid til annen. Det skal ikke mye til! Husk at det kan gi mindre væske å tappe ut av kranen når du bruker kull i bøtta.

Bruker du en vanlig lufttett bøtte uten dobbel bunn og tappekran, er det ekstra viktig at du har et lag med fuktighetsabsorberende materiale i bunnen av bøtta, og gjerne innimellom og på toppen av matavfallet også. Bruk grillkull til å trekke ut overflødig fuktighet i bøtta! Da lager du samtidig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale med biokull og bokashi (se nedenfor) og får senere glede av bokashivæsken i jorden i lang tid.

Kull i jordfabrikken

Lager du jord ved på blande fermentert bokashi i en kasse med bunn inne eller ute, skal du ha noe fuktighetsabsorberende i bunnen av jordfabrikken. Blir det for fuktig og for tett i kassen, kan det hemme omdanningsprosessen. Legg litt grillkull i bunnen av kassen, og bland gjerne inn litt når du blander bokashi og jord også. Slik forhindrer du både fukt, lukt og at innholdet pakkes for tett i jordfabrikken.

Kullbitene lar du bli med videre ned i hagejorden siden, der blir de liggende og avgi bokashinæring og fuktighet i lang tid. Knus grillkullet litt før du har det i jordfabrikken hvis du ikke ønsker så store kullbiter i jorden.

Husk at jordfabrikken ikke skal være lufttett. Står den ute, må den beskyttes mot nedbør, men sørg for lufting: legg gjerne en plankebit mellom kassen og lokket og noe tungt oppå lokket igjen. Jordfabrikker inne bør stå uten lokk. Legg eventuelt en avis eller et kjøkkenhåndkle over. Det lukter ingenting av jordfabrikker med 50/50 jord og bokashi – og attpåtil grillkull.

Biokull og bokashi: flere bruksområder

Lagre bokashivæske

Mange tapper ut mer bokashivæske fra bokashibøtta enn de klarer  å bruke opp. Det finnes ulike måter å lagre bokashivæsken på. En av de smarteste tror vi er å lage biokull til hagen med grillkull og bokashivæske: slik gjør du det.

Overlever de viktige bokashimikrobene (EM) når vi lagrer bokashivæske i kull? Nja. Der spriker kildene litt. Greenfoot.se mener at mikrobene stortrives i biokull. Mens vår nederlandske leverandør av EM-1 hevder at biokull er en lite effektiv bærer av bokashimikrober, blant annet fordi mikrobene ikke har noe å spise i kullet, ikke noe sukker (tilsvarende melassen i bokashistrø). På den annen side kan man jo tenke seg at bokashivæsken også bringer med seg en del proviant til mikrobene inn i kullet. Uansett inneholder bokashivæsken mye annen næring og energi (karbonforbindelser) som er verdt å lade biokull med. Erfarne bokashibrukere forteller i alle fall om svært gode erfaringer med biokull ladet med bokashivæske. Vi har begynt å teste selv.

Jordforbedring

Jordforbedring er til syvende og sist stikkordet for, eller det lykkelige utfallet av, alt dette. Det er hovedsakelig to hovedmotivasjoner for å kombinere grillkull og bokashi: 1) mindre lukt og 2) bedre jord. Og det fine er: du trenger ikke velge! Begge deler kommer helt av seg selv. Om du velger å legge grillkull i bokashibøtta på kjøkkenet mest fordi du vil sikre deg mot lukt, ender det kullet likevel opp som bokashi-ladet biokull – et fabelaktig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale – i hagejorden din til slutt.

Biokull har vært en liten “snakkis” i hagekretser de senere årene. Kull brytes ned ekstremt langsomt i jorden. Kull som “lades” med væske og næringsstoffer og graves ned, blir dermed liggende i jorden i årevis og avgi væske og næring under den langsomme nedbrytingen. Det er det hagefolket kaller biokull. Biokull er jordforbedringsmateriale med langtidsvirkende effekt.

Kullet må imidlertid være ladet med væske og næringsstoffer før det graves i jorden, hvis ikke risikerer du at det trekker næring og fuktighet ut av jorden det første året. Væske fra bokashi kjøkkenkompost tilfører kullet raust av begge deler – enten kullet suger væsken opp fra bokashibøtta på kjøkkenet, jordfabrikken eller ved at du heller overskuddsvæske i en kasse med grillkull for å lagre den der.

Les mer om biokull og bokashi (Artikkelen inneholder også tips til videre lesning.)

Grillsesongen  er i gang! Skaff deg en ekstra sekk til bokashibøtta og hagejorden (og hold av en til å lagre bokashivæske i når vinteren kommer).

Lykke til!
/ah, bokashinorge.no