Bokashi quick-guide

Sjekk at kranen er lukket. Dryss to spiseskjeer bokashistrø i bunnen av bøtta.

Tøm matavfall i bokashibøtta 1 gang per dag. Unngå flytende mat som suppe og drikke. Ellers går alt i bøtta.

Bruk stapperen som følger med, til å presse matavfallet sammen. Mer plass og mindre luft er bra.

Dryss over 2ss bokashistrø per liter matavfall. Strø litt ekstra på særlig proteinrike biter (kjøtt, fisk etc.).

Sett lokket godt på. Press gjerne ut overflødig luft av bøtta ved å trykke ned med flat hånd midt på lokket.

Åpne kranen og tapp ut bokashivæske hver 3.–5. dag. Mengden væske varierer mye, noen bøtter er helt “tørre”.

(7 = Gjæring) Når bøtta er full, skal den stå uåpnet i minimum 2 uker og gjære. Du starter nå på 1. med den andre bøtta. Husk å tappe ut bokashivæske hver 3.–5. dag også under gjæring.

Kontakt med jord. a) Etter 2 uker kan du grave den ferdiggjærede bokashien rett i jorden. Dekk til med minimum 10–15cm jord. Etter 3–6 uker i jorden er bokashien omdannet til næringsrik kompostjord.

ELLER: Kontakt med jord. b) Du kan også lage bokashijord i en plastkasse, en tykk plastsekk eller kompostbinge med litt jord: ha jord i bunnen av beholderen, tøm i ferdiggjæret bokashi og bland med litt mer jord, dekk til med jord på toppen.

Illustrasjonene er laget av byhaver.dk

Du kan også kompostere med bokashi i en vanlig bøtte med lokk. Slik gjør du.