Å serie-dyrke med bokashi

Vi sår og høster og sår igjen og igjen på de samme vokseplassene i kjøkkenhagen. Slik får vi mye ut av liten plass, og sesongen varer nesten til jul. Det er næringskrevende for jorden, men vi har bokashi.

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Hvorfor bokashi?
Slik gjør du

Få maks ut av sesongen og vokseplassen

Ved å seriedyrke jorden høster vi utrolig mye egendyrkede grønnsaker på relativt liten vokseplass i løpet av en sesong. Etterhvert som vi spiser pallekarmene tomme, tilfører vi jorden næring og energi med bokashi og annet organisk materiale, og så sår vi mer av det som tåler kulde best eller vokser raskt. På den måten kan vi høste ferskt lenge utover høsten.

Bokashi er perfekt for den som vil serie-dyrke jorden: Det er næringskrevende å dyrke på denne måten, og jorden må ha påfyll mellom såddene. Med to–fire bokashibøtter i omløp har vi jevn tilgang på næringsrikt jordforbedringsmateriale hele vekstsesongen. Det blir gjerne en ekstrabøtte eller to på sommeren når vi har ferie og spiser mer hjemme, og sommergjester kommer og går: Ferie, gjester og bokashi er den beste sommermiksen for seriedyrking i kjøkkenhagen.

Seriedyrking med bokashi

Litt utpå sommeren går salaten vi sådde i vinter, i stokk. Da har vi gjerne nye småplanter stående i pluggbrett, klare til å plantes ut. Og så sår vi kanskje en runde til enten rett på vekstplassen eller i pluggene vi har tømt for små-salat.

1. november 2015. Slik så det ut i salatbaren i kjøkkenhagen i november 2015 – en pallekarm bredsådd med diverse salat i august samme år:

Vintersalat, brønnkarse, bataviasalat, ruccola og  pak choi.

21. november 2015. Den lange vekstsesongen.

Brønnkarse og vintersalat tåler kulde bra.

Både vintersalat og spinat overvintret under litt løv og halm i kjøkkenhagen det året og ga tidlig salat våren etter.

Slik gjør vi

Når vi har høstet tom en pallekarm og vil så på ny, benytter vi anledningen til å tilføre jorden næring og organisk materiale. Nedenfra.

Vi begynner med å løfte ut jord fra karmen eller bedet. Vi legger den i en stor murerbøtte eller på en presenning så lenge.

Og så fyller vi på det vi måtte ha tilgang på av bra næring. Det unne vært husdyrgjødsel, men hos oss er det nesten alltid bokashi. Det er det vi har: ferdiggjæret bokashi rett fra bøtta, eller vi henter ut noe mer eller mindre omdannet fra en jordfabrikk.

På denne tiden av året finnes det nesten alltid hageavfall å fylle på med også, fra det vi nylig har høstet for eksempel.

Etter at vi begynte med bokashi, har vi avviklet hagekomposten; vi bruker det som jorddekke istedet, eller graver hageavfallet rett i jorden. Det også.

Prøv biokull og bokashi

Noen ganger har vi også biokull mettet med bokashivæske tilgjengelig. Hurra! Vi lagrer overskudd av bokashivæske i en kasse med knust grillkull – det blir biokull ladet med bokashivæske til jordforbedring i hagen. Vi bruker også grillkull i bunnen og innimellom matavfallet når vi lager bokashi i vanlig bøtte, og i bunnen av jordfabrikken når vi lager jord med bokashi i en kasse med bunn.

Bedre jordforbedring en biokull mettet med næring og væske, får du ikke. Perfekt å mate jorden med mellom såddene når du seriedyrker, og så enkelt å lage for den som har bokashi!

Les mer om
Biokull og bokashi
Mindre lukt i bokashi med grillkull

Serielykke i kjøkkenhagen

Til slutt løfter vi jorden tilbake i pallekarmen igjen. Vi vanner litt, og så sår vi.

På bildet har vi bredsådd ruccola til venstre, etter at tidlig sådd dill er spist opp. Til høyre har vi nettopp sådd mer dill, ved siden av sukkerertene som holder stand en stund til. Under den nysådde dillen ligger halvveis omdannet bokashi fra en jordfabrikk og restene av den vintersådde salaten som vokste der før.

Dette sår vi i juli

I juli sår vi for eksempel: Ruccola og reddiker, dill, basilikum, beter (for å spise småblader i salater), brønnkarse, mangold og bataviasalat, spinat, grønnkål og pak choi.

Utover i august og september merker vi at det vi sår vokser langsommere, men mange grønnsaker smaker kjempegodt selv om de ikke blir store. Det er luksus å ha en egen salatbar med småblader spinat, ruccola og bladbete, for eksempel – helt til november!

Bildet viser ung mangold i juli.

Dette sår vi i august

Det er en utfordring å finne plass til nysådder i juli og august. Kjøkkenhagen er jo full! Da sår vi noe i plugger/spirebrett mens vi venter, eller i resirkuleringssekker fra Clas Ohlson.

I august sår vi: Vintersalat, bindsalat (Little gem), bataviasalat, brønnkarse og spinat rett på vokseplassen. Og reddiker, ruccola, mer salat og spinat, og pak choi i plugg-/spirebrett – også for å la disse vokse seg til litt på en skadedyrbeskyttet vokseplass.

Sara Bäckmo/ sarabackmo.no er dronninga av seriedyrking. Se alt hun sår i kjøkkenhagen sin i august!

Les også
Vinterdyrking – hva er det? /sarabackmo.no

Dette sår vi i september

I september bredsår vi gjerne en pallekarm med en blanding av alle bladvekstene vi sådde på hver sine vokseplasser i august: Ruccola, bataviasalat, pak choi, beter, spinat og vintersalat.  Det vi sår i september, blir neppe veldig store planter, men alt smaker kjempegodt som småblader i salater.

I drivhustunnelen sår vi også spinat og salat for å forsøke å overvintre dem som småplanter. Da har de et forsprang når lyset kommer tilbake i midten av februar, og kan gi tidlig bladgrønt neste år.

Bildet er tatt 6. september 2016 og viser august-sådd sinat, bataviasalat og vintersalat. Kanskje drysser vi med noen frø brønnkarse også i salatbaren for senhøsten.

Litt lenger utpå høsten legger vi fiberduk over plantene, og/eller et lokk av plast eller glass for å beskytte mot nattefrosten. Sommer’n varer lenge i kaldbenk!

Når september blir oktober, består salatbaren ute i kjøkkenhagen av beteblader, vintersalat/feldsalat, brønnkarse, bataviasalat, ruccola og spinat. Bortsett fra betene har vi dessuten småplanter av alle typene både i kaldbenker og drivhustunnel.