Slik gikk det med varmbenken 2017

I begynnelsen av mars var varmbenken 2017 en heller lunken affære på drøye 12 grader. Så fulgte den kaldeste april på 35 år. Hvordan gikk det med varmbenken da?

Hva er en varmbenk?

En varmbenk er en stor kasse (vi bygde vår av tre pallekarmer oppå hverandre) eller en grop i bakken med et gjennomsiktig lokk på toppen. Kassen fylles med husdyrgjødsel (ofte hestemøkk) og halm, som komposterer. I denne prosessen avgis varme. Mye varme. På toppen av varmekilden kan du legge et lag jord som du sår og planter i. Slik kan du dyrke grønnsaker ute midtvinters i Norge, og høste ferskt og egendyrket i mars/april. Følg årets varmbenk i bokashihagen:

Varmbenken januar–mars 2017

Det vokste fin-fint i varmbenken selv om det ikke akkurat var middelhavs-temperaturer der i mars. Bra å vite at det ikke er bortkastet å bygge varmbenk selv om den aldri blir 70–80 grader og presterer over 20 i ukesvis. Vårsola kom, og vi luftet godt i varmbenken på dagtid gjennom marsmåned. Bataviasalaten ble stooooor, og 11. mars spiste vi knekkis med egendyrket salat, ruccola, brønnkarse og erteskudd.

Bare en uke senere fylte vi salatbollen med grønt fra benken. Bare fra varmbenken. Rekk opp handa den som skal bygge varmbenk neste år?!

April 2017

Bildet over er tatt i et veldig heldig øyeblikk. April 2017 ble den kaldeste på 35  år her vi bor. Det var frostnetter og snøvær, sur vind og slapset lå i tykke lag på varmbenken. Vi hadde sluttet å måle tremperaturen på det tidspunktet, men tviler på at det var mye varme igjen i benken. Drøye seks uker vil en varmbenk typisk avgi varme. Benken var fylt til randen med ferskt grønt i april: fem store salathoder av bataviasalat, pakchoi, reddiker, dill, spinat, brønnkarse, ruccola og plukksalat. Vi hadde ikke kjøpt et salatblad på butikken siden midt i mars. Skulle det gå galt nå?

Det gjorde det ikke: det gikk fint! Dillen og noe storvokst spinat som buttet i drivbenk-lokket, ble litt bruntørre i tuppene. Antakelig frostskader. Resten klarte seg utmerket. Alle grønnsakene vi valgte å dyrke i benken, er ganske kuldetålige (kanskje bortsett fra reddiker). Det var gode valg i år.

Dette året har vi tømt og pakket sammen varmbenken (eller kaldbenken, som den er nå) midt i mai. Vi trengte jorden til bed i den nye drivhustunnelen i bokashihagen – en mer prioritert vokseplass akkurat nå. Kaldbenker har vi flere av. Brønnkarsen i beknen hadde fått lus; så det ble karsefest hos hønene! Bataviasalatene flyttet vi ut i kjøkkenhagen, og ga bort de vi ikke hadde plass til. Hestemøkka i benken er ikke omdannet til jord ennå, men blir likevel fantastisk fyllmateriale til nye høybed i drivhustunnelen og kjøkkenhagen. I fjor tømte vi ikke varmbenken før i oktober – da var materialet i benken blitt til jord: helt fantastisk kompostjord.

Frem til oktober dyrket vi i restene av varmbenken i 2016. Først og fremst gresskar – rett i en herlig komposthaug av hestemøkk toppet med jord velgjødslet med bokashijord. Bildet under er tatt i august det året.

Skostørrelse: 31 / Gresskarstørrelse: bokashi

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Hvorfor lage jord med bokashi?
Slik gjør du