Det er lett å komme i gang med bokashi

Bokashi er en tre-trinns rakett til fantastisk næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs. Bokashi lukter ikke vondt og tar liten plass, så du kan trygt ha bokashibøtta på kjøkkenet. Vi kaller det kjøkkenkompostering.

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Hvorfor lage jord med bokashi?

Bokashikompost på vinteren

1. På kjøkkenet

Alt du trenger for å komme i gang er et par lufttette bøtter og en pose bokashistrø. Du kan kjøpe bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran for bokashivæske, men du kan fint bruke en vanlig bøtte med lokk også. Den må bare være lufttett.

Bokashistrø i bunnen av bøtta

Bokashibøttene har dobbel bunn slik at væsken renner ned og kan tappes ut.

Begynn med å drysse litt strø i (den indre) bunnen av bøtta, altså der du tømmer matavfallet. Bruker du vanlig bøtte, uten dobbel bunn og tappekran, er det lurt å starte med en gammel avis eller litt trepellets helt i bunnen. Eller knust grillkull (lag biokull med bokashi)! Avis, grillkull eller pellets trekker til seg væske og sørger for at det ikke blir for vått i bøtta. Strø litt bokashistrø oppå der igjen, og du er i gang.

Alt går i bøtta

Med bokashi trenger du ikke sortere. Alt skal ned i bøtta! Kjøtt og fisk, kyllingbein og kaffegrut, sitrus og alt du har av grønnsaksavskjær og rester som ikke ble spist. Det eneste du bør unngå er suppe og annen våt mat. Har du mye våte rekeskall å kaste, kan det være lurt å la dem tørke litt på en avis først.

Det er fint å samle matavfall i en krukke på kjøkkenbenken i løpet av dagen, og så tømme i bøtta bare en gang hver dag. Mikrobene jobber best når det er lufttett, så det er bra å slippe luft inn bare én gang eller to per døgn.

Mange foretrekker å tømme matavfall i bokashibøtta etter middag, når det gjerne har vært kuttet mye grønnsaker og annet, og familien kanskje har kommet hjem med rester i matpakkene. Blir det litt mer matavfall i løpet av kvelden, en epleskrott eller avfall etter matpakkesmøring for neste dag, legger du det bare i krukka og tar det i bokashien etter middag dagen etter.

Bokashistrø over matavfallet

Når du har tømt dagens matavfall i bokashibøtta, har du på litt bokashistrø. 2 spiseskjeer pr. liter matavfall holder, kanskje litt mer hvis du har mye proteinrikt matavfall en dag. Og slik holder du på til bøtta er helt full. Det tar vanligvis et par uker, men avhenger naturligvis av størrelsen på husholdningen.

Bruker du vanlig bøtte, kan du gjerne legge i litt tørkepapir, avispapir eller trepellets innimellom matavfall og bokashistrø av og til. Det forsvinner i jorden. Du kan også bruke biopose i bøtta, og legge alt oppi denne. Senere graver du bare hele posen ned i jorden. Men husk at det tar lang tid for en biopose å bli helt borte i jorden, opptil flere år.

2. To ukers fermentering

Når bøtta er full, sørger du for at lokket er godt på, og setter hele bøtta til gjæring eller fermentering innendørs i to uker.Vanlige bøtter (uten dobbel bunn og tappekran) kan gjerne «avsluttes» med en avis på toppen, før du legger på lokket og setter den til gjæring. Avisen vil hjelpe til å trekke opp fuktighet i bøtta.

Bøtta kan stå hvor som helst du måtte ha plass, for den lukter ingenting. Det bør være 18–20 grader der den står disse to ukene; ikke under 15, og ikke noe særlig over 25.

Når du setter den første bøtta til fermentering, tar du frem bøtte nummer to og begynne rå fylle den med matavfall og bokashistrø en gang om dagen. Du trenger altså to bøtter til en “bokashisyklus”.

Bokashivæske!

Bruker du bøtte med kran, kan du glede deg over å tappe ut bokashivæske et par ganger i uken, både mens du fyller den opp og i de to ukene bøtta står og «hviler». Vel, det HENDER at det ikke kommer så mye væske; er det mye brød og pasta i bøtta, blir det mindre. Men de aller fleste bøtter byr på litt bokashivæske – til gjødsling eller bekjempelse av lus i hagen eller vinduskarmen (husk å tynne den med vann, henholdsvis 1:100 og 1:1000), eller du kan bruke den som miljøvennlig avløpsrenser på kjøkkenet og badet.

Les mer om bokashivæsken.

Den andre bøtta

Du trenger to bøtter. Når du setter den første til gjæring, begynner du å fylle den andre bøtta på kjøkkenet. Når denne er full, vil innholdet i den første bøtta være klart til å bli omdannet til jord – i kontakt med jord:  i jordfabrikkengravd ned i jorden, eller tømt i kompostbingen hvis du har det.

Når du åpner bøtta etter at den har stått til fermentering i to uker, vil du se at matavfallet ser omtrent likt ut som da du la det nedi. Det skjer ingen synlig omdanning i bøtta! Omdanningen starter først når fermentert bokashi kommer i kontakt med jord; det er et samarbeid mellom bokashimikrobene og bakteriene i jorden.

3. Kontakt med jord

Og slik går dagene med bokashi: én bøtte på kjøkkenet, som fylles med matavfall og bokashistrø, én bøtte til fermentering i to uker. Cirka hver annen uke kan du tømme fermentert bokashi i jorden/bingen/jordfabrikken. Der blir den raskt omdannet til fantastisk høy-kvalitets kompostjord. Den tomme bøtta tas inn på kjøkkenet igjen, hvor bøtte nummer to nok snart er full og skal settes til fermentering.

Når den fermenterte bokashien skal i kontakt med jord for å bli jord, kan det skje på flere måter:

Bokashi rett i jorden
Bokashi jordfabrikk
Bokashi med binge
Bokashi i byen