Slik lager vi bokashistrø

Bokashistrø fra bokashinorge.no er laget av hvetekli innsatt med naturlige mikroorganismer og sukkerrørmelasse. Har du lyst til å prøve selv? Her får du oppskriften!

Gjør-det-selv bokashi

Hvis du ikke vil kjøpe bokashistrø i nettbutikken, kan du forsøke å lage det selv. Å lage bokashistrø er ikke vanskelig, det tar bare litt tid; det er en gjæringsprosess involvert i dette også. Den tar fire–seks uker, og i den perioden bør du følge med litt på temperatur og trykk (mest i starten). At prosessen er bra, kjenner du best med nesen – det er gjerne sånn det er med bokashi.

Det skal lukte syrlig og ganske skarpt når du lager bokashistrø. Når det har gjort det i fire–seks uker, kan du regne med at strøet er klart. Da kan du teste det i bokashibøtta: sett fisk på menyen, kast avskjær og rester i bokashibøtta og dryss strøet du har laget over. Etter et par dager kan du kontrollere med nesen om mikrobene i strøet ditt gjør jobben. Du vil merke det om det ikke funker!

Dette trenger du

De beste oppskriftene går i arv. Bokashi-oppskriften vi bruker, har vi arvet fra bokashi.se. Den er velutprøvd og skalerbar.

Hvetekli. Det bør være ren kli, uten finmalt mel i. Vi vet at kli som brukes til hestefôr ofte er iblandet for mye mel; det vil klumpe seg og gi problemer med mugg. Kruskakli har riktig konsistens. Da vi lagde våre første test-batcher med egenprodusert bokashistrø, tømte vi lokalbutikkene for kruskakli. Men det går veldig mange pakker  kruskakli (og fryktelig mye emballasje) selv til ganske små batcher. Bor du i nærheten av en mølle, kan du kanskje skaffe kli direkte derfra? Vi har gått opp et par størrelser og bestiller kli fra Idun industrier.

Det er ikke størrelsen det kommer an på. Bildet under er tatt da vi var på Idun for å hente kli til oppstart av bokashinorge.no. Finn bokashi-gründer´n! 🙂

EM-1, sukkerrørmelasse og lunkent vann. EM-1 og sukkerrørmelasse kan bestilles i nettbutikken. Produktene er tilvirket i Nederland. EM-1-væsken inneholder mikrobene du trenger for å lage bokashistrø. Den er holdbar i ett år, men skal helst brukes så snart som mulig etter at du har åpnet den. I løpet av tre måneder er best.

Sukkeret i melassen er mat for mikrobene og må til for at prosessen skal komme i gang. Og så er det niste: Melassen gir mikrobene litt å leve av  i bokashistrø-posen. Temperaturen på vannet er viktig – bruk et termometer: det skal være lunkent, men helst ikke over 35 grader og absolutt ikke over 40.

Slik gjør du

50 liter hvetekli
5 liter lunkent vann
0,5 dl EM-1
0,5 dl melasse

Oppskriften er skalerbar.

Bland EM-1 og melasse ut i vannet først. Deretter blander du alt det våte skikkelig godt inn i hvetekliet. Konsistensen skal være svakt fuktig, men på ingen måte våt. Har du holdt på med bokashi en stund, vil du kjenne igjen riktig konsistens. Ha altsammen opp i tønna eller kassen det skal gjære i.

Produksjonskassen eller tønna  må være lufttett, og vi opplever at det er en fordel om den er lav og vid heller enn høy og smal. Høye og smale tønner gjør at strøet pakkes veldig hardt sammen i bunnen sammenliknet med strøet på toppen. Kassen/ tønna bør stå i romtemperatur (ca. 20 grader) og i starten bør du løfte litt på lokket noen ganger om dagen, sjeldnere ettervhert. Eventuelt kan du montere en gjæringslås på kassen/tønna, da slipper du å lette på lokket manuelt. Etter fire–seks uker er det klart.

LYKKE TIL!