Hvor fort blir bokashi jord?

Variasjoner i bokashi

Hvor fort kan fermentert bokashi bli til jord? Under optimale forhold går det raskt! Slik kan du påvirke prosessen.

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Hvorfor lage jord med bokashi?
Slik gjør du

Test: Hvor fort blir bokashi jord?

Fermentert bokashi blir til jord først når den kommer i kontakt med jord, i en jordfabrikk inne eller ute, eller ved at du graver den rett i jorden i hagen eller i en pallekarm i bakgården. I sommervarm jord kan du oppleve at fermentert bokashi blir herlig kompstjord etter bare tre–fire uker. Det samme i innendørs jordfabrikker hele året.

Sara Bäckmo tester bokashi i hagen sin. Se bokashi bli til jord på få uker rett i jorden! Følg bokashiens omdanning  i jorden uke-for-uke i dette videoklippet (svensk tale):

Sesongvariasjoner. På vinteren blir det ikke jord i det hele tatt i en jordfabrikk som står ute; men det gjør altså ingenting. Du kan godt oppbevare fermentert bokashi, gjerne blandet med jord eller løv, utendørs på vinteren. Det gjør ingenting om det fryser. Men bokashien blir ikke omdannet til jord før våren kommer, bokashien tiner og temperaturen stiger over 15 grader.

Vi har forresten hørt om jordfabrikker i kompostbinger på vinteren, som holder i gang en stund selv i minusgrader. Omdanning av matavfall til jord med bokashi er en kald prosess, uten forbrenning. Men det utvikles likevel noe varme under omdanningen, og i en isolert kompostbinge kan nok det gjøre at prosessen fortsetter en stund etter at lufttemperaturen har sunket ned mot null på høsten og vinteren.

Hva påvirker omdanningen?

De viktigste faktorene er temperatur og mengden jord, altså kontaktflaten mellom matavfall og jord.

i. Type matavfall: Noe matavfall bruker lengre tid på å bli jord. Eggeskall er kjent for å omdannes langsomt, det samme opplever vi med avocadoskall (og stein) og naturligvis med beinmateriale (kyllingbein etc.).

ii. Størrelsen på bitene i bøtta: Du behøver ikke dele opp matavfallet før du har det i bokashien. Det er lov å være lat med bokashi! Men store biter gir mindre overflate og derfor mindre kontaktflate med jord når ferdigfermentert bokashi graves ned eller blandes med jord i jordfabrikken. Derfor tar det lengre tid for boakshi i store biter å bli til jord.

iii. Temperatur: Rundt 20 grader i luften/rommet er perfekt. Da kan det bli jord riktig fort. Men alt ned til 15 funker fint, blir det kaldere enn det, går omdanningen saktere og stopper til slutt opp. Det fine med bokashi er at det ikke egentlig gjør noe – altså: det går ikke galt eller begynner å lukte av bokashi selv om omdanningsprosessen stopper opp for en stund. Bokashien bare venter til temperaturen stiger igjen (til våren, eller du flytter jordfabrikken innendørs), og fortsetter prosessen når det blir varmt nok. Men dersom du vil lage jord raskt, bør temperatur en ligge på rundt 20 grader. På vinteren kan du lage jord innendørs.

iv. Kontaktflate med jord (bland jord og bokashi godt): Hvis du blander jord og bokashi godt når du tømmer bokashi i jorden eller jordfabrikken, skaper du mer kontaktflate mellom bokashi og jord. Da går omdanningen raskere. Husk å alltid ha et lag med jord på toppen.

Lag jord på 14 dager året rundt

Gita lager næringsrik jord av ferdiggjæret bokashi på 14 dager året rundt – i en murerbøtte på vaskerommet! Hos oss tar det alltid minst to–tre ganger så lang tid, men vi synes fortsatt det går superraskt. Slik gjør Gita:

(Foto: Gita Thorström)

Gita er flink og deler opp matavfallet i biter før det kastes i bokashibøtta; for at omdanningsprosessen til jord skal gå virkelig raskt. Når bokashien er ferdig fermentert, blandes den godt med jord i en murerbøtte.

I bunnen av bøtta kan det gjerne ligge et par eggekartonger eller litt trepellets, for å ta opp evt. overflødig fuktighet. Og så et lag med jord: 7–10 cm. Deretter heller Gita på ca.  1/3–1/2 bokashibøtte, blander bokashien godt med jord, og tømmer 7–10 cm jord oppå der igjen. (Har du stor bøtte, kan du lage flere lag; men det er mulig at det påvirker omdanningstiden noe.) Husk: det øverste laget skal alltid være 7–10 cm jord.

(Foto: Gita Thorström)

Jordfabrikken får stå på vaskerommet.

Vi synes det er fantastisk spennende at Gita går så systematisk til verks og gjør temperaturmålinger! Her er temperaturen i rommet ca. 22 grader. Perfekt! I bøtta kommer temperaturen opp i 29–35 grader, forteller Gita. Aldri mer enn 35.

Gita bruker ikke lokk på murerbøtta, og hun rører ikke i den.

Knappe to uker senere:

Etter bare 10–14 dager er Gitas bokashi nærmest helt omdannet til herlig, næringsrik svart  kompostjord. Imponerende.

Lykke til med bokashi!

/ah/ bokashinorge.no

(Foto: Gita Thorström)