Lukter bokashi INGENTING?

Bokashistrøet lukter svakt syrlig, litt som gjær; noen kjenner det som en blanding av øl og frisk kefir, noen som litt søt vineddik. Når du åpner bokashibøtta for å fylle på, vil du kunne kjenne en slik syrlig lukt. Men det vil ikke lukte sterkt og ikke råttent, eller søtlig som av fordervet matavfall. Overhodet ikke. Får du vond lukt, er det nok blitt for vått i bøtta. Det er lett å fikse ved å fjerne fuktigheten – det er den som lukter, ikke bokashien. Bokashibøtta på kjøkkenet eller den som står og «hviler»/gjærer, lukter det ingenting av. Den er lufttett.

Bokashi-væsken, som du som regel kan tappe ut 1–2 dl av et par ganger i uken hvis du har bøtte med kran, lukter litt mer. Den tynner du ut 1/100 og bruker som flytende gjødsel, det vil ikke gi lukt i hagen eller inne når du gjødsler med uttynnet bokashivæske. Du kan også tynne ut væsken 1/1000 og spraye med den mot plantelus, eller du kan bruke den til å fohindre at rør og avløp tettes igjen av fett. Hell den ufortynnet i vasken på kjøkkenet eller badet; den løser opp fett, så dersom du gjør dette jevnlig, vil den motvirke fortetting av rørene. Du kan oppbevare bokashivæsken i en lukket boks i kjøleskapet i 1–2 dager uten at den forringes. Skal du lagre den lenger, kan du lese flere gode tips til lagring av bokashivæske her.

Mest lukt vil du antakelig oppleve når du skal vaske bokashibøtta etter å ha tømt den i bingen, sekken eller jorden. Det vil jo lukte bokashi av vanndampen når du vasker. Gjør det på badet! Der lukter det vel litt av og til likevel. Vi har skrevet en artikkel med gode bokashitips i hverdagen, her finner du også et tips for å minske rekkevidden av bokashilukt når du vasker bøtta.