Begynn med kjøkkenhage nå

Enten du er nybegynner og drømmer om egen kjøkkenhage til våren, eller allerede er dreven hageeier, er det lurt å starte neste sesong nå. Våren begynner i oktober for den som dyrker selv.

Nøkkelen til en vellykket kjøkkenhage ligger nedgravd i jorden, og nå er tiden for å grave den ned. Det lyder kanskje kryptisk, men er egentlig veldig enkelt. Det er jorden det kommer an på: dyrker du i næringsrik jord med god struktur og et rikt mikroliv, kommer det til å bli bra! Den beste jorden lager du selv, ved å grave ned bokashi-kompost, planterester, løv og annet organisk materiale der du vil dyrke. Og det er lurt å starte nå.

Hva er bokashi-kompost?
Kom i gang med bokashi

Kjøp mindre jord – lag selv

Jord blir fort en stor utgift for den som skal begynne å dyrke egne grønnsaker. Næringsrik jord med høyt innhold av organisk materiale og bra jordstruktur er dyrt. Billig jord inneholder ofte mye torv; det er hverken bra for det du vil dyrke (torv er sterilt og inneholder lite eller ingen næring) eller for miljøet. Én dobbel pallekarm rommer 400 liter jord. Det blir fort mye penger. Men det er enkelt og moro å lage jord selv – rett i pallekarmen eller bedet du vil dyrke i.

Fint å starte opp – eller utvide – på høsten

Høsten er en fin tid å starte kjøkkenhage på. Sett opp pallekarmer rett på bakken der du vil dyrke til neste år, gjerne to i høyden, og fyll på med sånt som kan bli jord. Dette fyllmaterialet kan du la kompostere og bli til næringsrik jord der, rett i pallekarmene du vil dyrke i. Lag bokashi av matavfallet ditt i vinter også, og bland fermentert matavfall med jord og løv i pallekarmene gjennom vinteren. Da møter du våren med supre vekstplasser fulle av rikt organisk materiale som blir perfekt matjord. Fyller du et lag jord (kjøpejord eller jord fra et annet sted i hagen) på toppen når kassa er full, kan du så i pallekarmen allerede i januar om du vil.

LES OGSÅ
Så ute på vinteren
Våre beste bokashi vintertips

Grunngjødsle med bokashi

Den samme praksisen gjelder for nye og gamle bed på friland: grunngjødsle med bokashi og organisk materiale nå! Løft bort jord fra bedet og fyll på med plantemateriale og bokashi blandet med jord eller jord og løv, dekk godt til med jord og gled deg til våren!

Hva kan du grave ned?

Én grunn til at det er så fint å mate pallekarmer eller bed i kjøkkenhagen med organisk materiale på høsten, er at det er så mye materiale å ta av! Har du allerede en hage gående, har du sikkert avhøstede tomatplanter og andre planterester som takker for seg nå på høsten. Gressklipp er også supert. Kanskje har du selv eller naboen mer nedfallsfrukt enn dere klarer å spise opp, bor du ved kysten finnes det tang i havet – super næringsrik grunngjødsel eller dekke til jorden – og uansett hvor du bor, finnes det snart mengder av løv å rake sammen og grave i jorden. Løv gir kjempefin jordstruktur i bed og pallekarmer. Grav det ned!

Det gjør ikke noe om det er meldugg på planterestene du graver ned på høsten, men har du tomatplanter og potetris som er rammet av tørråte, må du sende dem til forbrenning. Det finnes også andre plantesykdommer som gjør at plantene bør brennes for å unngå spredning. Bruk nettet: har du skadet plantemateriale og mistenker en spesifikk plantesykdom, kan du google den for å finne ut om sykdommen kan overleve en vinter i jorden. Er du usikker, kan du ta bilde av planterestene og poste det på et av de mange hagegruppene på Facebook. Der møter du mange som har tips og erfaringer å dele!

Får du jord til overs?
Hvis du graver ned bokashi-kompost og hageavfall i eksisterende bed og pallekarmer, får du ikke plass til all jorden som lå i bedet i utgangspunktet. Fryd og glede! Ta vare på overskuddsjorden til senere prosjekter, eller lag egen såjord:
Bunkre jord i sekker
Lag egen såjord

Bottom-up og top-down

Vi lager jord hele året i bokashihagen: bokashi, ugress og diverse annet hageavfall blir til ny, næringsrik matjord, direkte i jorden. På høsten og våren og mellom ulike avlinger på sommeren – altså når det ikke vokser noe i bedene/plantekassene – graver vi ned godsakene på vekstplassene. Slik lager vi jord nedenfra, bottom-up, mens nye grønnsaker spirer og gror i et lag jord på toppen. Resten av året mater vi jorden med gressklipp, planterester og ugress ovenfra, som jorddekke i bed og pallekarmer. Dette blir til jord ovenfra og ned, top-down. Jorddekket omdannes til jord overraskende fort, blant annet ved at marker og gode hjelpere trekker det ned under bakken og fortærer det der. Meitemarken bæsjer til gjengjeld ut gjødsel i jorden, som plantene vi dyrker der elsker.

Utpå sensommeren, når avhøstede planter og annet hageavfall begynner å hope seg opp, mellomlagrer vi det i hauger på toppen av avhøstede pallekarmer. Derfra henter vi organisk materiale når vi trenger det til «høstonna» andre steder i kjøkkenhagen. I mellomtiden kommer det jorden i pallekarmene til gode. 

Alle får

Når fermentert matavfall, ubehandlet hageavfall og annet organisk materiale omdannes til jord rett i bedet på den måten, blir det noe til alle: meitemarken og mikrolivet i jorden får næring og energi; plantene som vokser der, får gjødsel og levende jord; og du får flotte grønnsaker.

Lykke til!

/ah, bokashinorge.no