Bokashi ferie-kompost

Skal du reise bort og står midt i en halvfull bokashibøtte på avreisedagen? Blir du borte lenger enn de to ukene en full bokashibøtte pleier å stå til fermentering? Det gjør ingenting. Bare reis – bokashi er feriekompost. God tur!

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Hvorfor bokashi?

Halvfull bøtte? Bare reis!

Bokashi er fleksibelt. Skal du reise på ferie i noen uker (eller motsatt: om du bruker bokashi på hytta og skal hjem en periode), er det uansett bare å reise. Er du midt i en halvfull bokashibøtte, gjør det ingenting. Legg gjerne en avis oppå matavfallet i bøtta, så trekker den opp litt fuktighet fra toppen også de ukene du ikke er der for å tappe ut væske.  Når du kommer tilbake, fjerner du bare avisen og fortsetter å fylle bøtta. Resten av prosessen blir akkurat som ellers.

Slik fungerer bokashi på kjøkkenet
Slik lager du bokashi jordfabrikk

La bøtta stå innendørs i tiden du er borte. Bøtta er lufttett og vil ikke skape lukt i leiligheten. Er du særlig var for lukt, kan du legge litt knust grillkull innimellom matavfallet i bokashibøtta.

Grillkull fjerner lukt i bokashi

Full bøtte kan stå i et år

Skal du på langtur? Eller lurer du på hvordan bokashi fungerer på hytta når du ikke er der i lange perioder?

Når en bokashibøtte er fylt helt opp av matavfall og bokashistrø (det kan ta to dager eller åtte uker eller enda mer, det spiller ingen rolle), skal den stå til fermentering innendørs i minimum to uker før innholdet i bøtta blandes og dekkes til med jord. Men den kan godt stå lenger! Det samme prinsippet gjelder som for den halvfulle bøtta over: Fermenteringen i bokashi innebærer også en konservering, så full bøtte kan godt stå lenge uten at det gjør noe. I inntil et år er ikke noe problem.

Husk at bøttene skal stå innendørs i jevn romtemperatur (18–25 grader) både i den perioden du fyller bøtta med matavfall en gang om dagen og når full bøtte står til fermentering. Uansett hvor lange disse periodene er.

Jordforbedring og gjødsel til hagen

Er du sugen på å prøve bokashi, men vegrer deg for å starte fordi det snart er ferie? Eller er du snart ferdig med en bøtte og tenkte du skulle vente med å starte en ny til etter ferien? Bare kjør på! Ikke vent. Jo mer du klarer å fylle i bøtta før du reiser, jo mer herlig gjødsel og jordforbedring har du til høstonna i hagen når du kommer hjem.

Les mer om jordforbedring og grunngjødsling med bokashi:
Slik dyrker du med bokashi kjøkkenkompost

Bokashien klarer seg fint mens du er borte. God ferie!

/ah, boakshinorge.no