Dette er bokashi gavekalender 2019

Vi har gavekalender hele året hos oss! Alle som bestiller noe i nettbutikken på bokashinorge.no, er med i trekningen om månedens kalendergave. Vi trekker to vinnere hver måned. I 2019 er bokashikalenderen en frøkalender.

Hver måned gjennom hele 2019 trekker vi to vinnere av et par redskapslommer fra Operose og tre poser frø, som det passer å så når du får dem. Frøene har vi kjøpt fra Solhatt økologiske frø, Runåbergs frøer eller Impecta: alle tre er nordiske frøprodusenter som selger toppkvalitet frø, tilpasset nordisk klima. Redskapslommer fra Operose var en av de mest populære gavene i 2018-kalenderen. Og vi elsker våre.

Månedens kalendergave i nettbutikken lanseres i starten av hver måned – her på Bokashibloggen, i Bokashi nyhetsbrev og på Facebook-siden vår. Trekningen gjøres i starten av måneden etter. Alle vinnere får beskjed på e-post.

Det spiller ingen rolle hva du bestiller – ALLE kunder i nettbutikken er med i trekningen om redskapslommer og frø, hver måned.

NOVEMBER | dill, salat, mini-pakchoi

November er kanskje den eneste måneden vi faktisk ikke sår noe særlig i bokashihagen. Det er for MILDT. Hadde vi bodd et sted hvor vinterkulda allerede er stabil nå, hadde vi definitivt begynt å vinterså! Men vi må vente. Frøene i Bokashi frøkalender for november kan vintersås på kald og frossen jord, slik som dillfrøene på det innfeldte bildet. Eller du kan spare dem til våren.

SLIK FOREREBDER DU FOR Å VINTERSÅ

MER OM Å SÅ PÅ FROSSEN JORD

I lommene: måned for måned

Nedenfor kan du se hva som ligger i lommene på månedens kalendergave gjennom 2019. Det KAN oppstå enkelte endringer, men frøene du finner i lommene vil alltid være egnet for å så omtrent når du mottar dem, litt avhengig av hvor i landet du bor.

Januargaven (sendes ut i februar): Tomat, paprika, chili
Februargaven (sendes ut i mars): Bataviasalat, spinat, grønnkål
Marsgaven (sendes ut i april): Mangold, rødbeter, sukkererter
Aprilgaven (sendes ut i mai): Squash, gresskar, agurk
Maigaven (sendes ut i juni): Sukkererter, gulrot, reddiker
Junigaven (sendes ut i juli): Vintersalat, bataviasalat, dill

Juli (sendes ut i august): Vintersalat/ feldsalat, ruccola, reddik
August (sendes ut i september): Spinat, ruccola, mizuna
September (sendes ut i oktober): Økologisk settehvitløk
Oktober (sendes ut i november): Persille, pastinakk, salat
November (sendes ut i desember): Salat, pak choi, dill
Desember (sendes ut i januar): Spinat, bataviasalat, sommergulrot

JANUAR | chili, paprika, tomat

FEBRUAR | salat, spinat, grønnkål

MARS | mangold, beter, sukkererter

Marsgaven sendes ut i begynnelsen av april; da kan du så nesten alt! Selv om det er vinter ennå der du bor, kan du så sukkererter: de er fine å vinterså. Mangold og beter har lett for å gå i stokk om du sår dem for tidlig, men i slutten av april går de i jorden her hos oss (Nesodden utenfor Oslo). Vinn frøene i nettbutikken i mars!

Mer om frø og sorter:
Mangold-favoritten «Fordhook giant»
Sukkerertene «Carouby de maussane»
Rødbeten «Boro» (F1)

Få flere bokashi- og dyrketips i bokashi nyhetsbrev!

APRIL | gresskar, squash, agurk

Kjempenes tid er kommet i kjøkkenhagen! Eller i alle fall kommer den innen vinnerne av årets aprilgave i nettbutikken får frø-premiene sine: de sendes ut i starten av mai. I redskapslommene denne måneden har vi samlet våre absolutte favoritter av squash (Costata Romanesco) og agurk (Partner, F1), og det lekre, kraftige gresskaret Jack O’lantern. Costata Romanesco er verdens vakreste squash, tror vi. Og god! Agurken Partner kan du gjøre hva du vil med: vi bruker dem i salater og på skiva. Eller vi spiser dem rett fra planten, som om de var epler. De KAN absolutt syltes også, men det krever disiplin å ikke spise dem som den er.

Gi plantene rikelig med vann og næring. Våre får bokashi i mengder; både i jorden og som gjødselvann (bokashivæske-i-vann). I mai kan du så dem, kjøkkenhagens store vakre kjemper: SVK. (Forøvrig har smaken av agurken Partner absolutt ingen likheter med agurkulurene i Roald Dahls fortelling om Store Vennlige Kjempe, SVK.)

Mer om frø og sorter:
Squashen Costata Romanesco, økofrø
Agurken Partner, F1
Gresskaret Jack O’Lantern

MAI | reddiker, sommergulrot, sukkererter

Sjekk de reddikene! De er kulerunde, kommer i mange farger og heter «Easter egg», fra svenske Impecta. Vi har ikke testet dem før, men falt for dem: la påsken vare helt til St. Hans! Reddik er en av de såkalt enkle grønnsakene å dyrke, som kan være ganske tricky likevel. Faktisk synes vi reddik kan være litt krevende: det blir lett mye blad og lite reddik, og de blir fort beske i smaken. Løsningen på begge deler er VANN. Masse vann, mer enn du tror og litt til. Og ofte nok. Slik får du kjempegode reddiker til skiva.

Sommergulrøttene og sukkerertene er valgt blant våre favoritter: store, crispy sukkererter og søte fantastisk gode gulrøtter. Lykke til!

Mer om frø og sorter:
Sukkerertene «Carouby de maussane»
Sommergulroten «Nantes 2»
Reddikene «Easter egg»

JUNI | bataviasalat, vintersalat, dill

De junikundene i nettbutikken som vinner i bokashi gavekalender denne måneden, får tilsendt nydelige redskapslommer fra Operose, og frø av bataviasalat, dill og vintersalat. I starten av juli. VINTER-salat?! tenker du, kanskje. Eller: frø å SÅ i juli? Jepp. Juli handler naturligvis mye om å SPISE fra kjøkkenhagen, høste, nyte. Men vi sår også mye: dill og salater sår vi helt til august/september hos oss. I juli sår vi mest for å ha grønt å spise langt utover høsten. Men fra midten av måneden sår vi også planter for å overvintre dem i drivhustunnelen, som (evt. nedklipte) småplanter, som skyter fart aller først til neste vår.

Mer om å seriedyrke i hagen
SERIEDYRKING MED BOKASHI
SERIEDYRKING I SOMMERHAGEN 2018
SÅ SALAT I SOMMERVARMEN

JULI | reddiker, ruccola, vintersalat

Når julivinnerne i bokashi gavekalender får frø og redskapslommer i posten, er det allerede august. Kan man så da? Javisst – det kan man, og det over hele landet, skal vi tro vinterdyrkere i Nord-Sverige. Det er fortsatt mange spire- og vokseuker til lyset forsvinner, og det er mangelen på lys – ikke kulda – som gir de største vekstutfordringene for mange grønnsaker.

I redskapslommene som vi sender ut i august, ligger det frø av reddiker, ruccola og vintersalat. Vi trekker vinnere blant kundene i nettbutikken i juli. Reddiker kan du så sent fordi de vokser så fort, ruccola kan du så på sensommeren fordi den tåler en del kulde, og smaker nydelig som liten. Vintersalat spirer og vokser langsomt, men tåler veldig mye kulde, og om den ikke rekker å bli spiseklar før mørket legger seg, kan du dekke den med fiberduker og lokk og satse på å overvintre den i tosifret antall minusgrader frem til våren. Da begynner den å vokse igjen og har et herlig forsprang som gir deg tidig, tidlig salat å spise neste vår.

Les mer om å overvintre småplanter i Norge:
DUKET FOR VINTER I DRIVHUSTUNNELEN
OVERVINTRING AV BLADGRØNT: NYTTÅRSRAPPORT
OVERVINTRET SALAT : STATUS I FEBRUAR

Vinnerne av juligaven får beskjed på e-post i starten av august. Alle kunder i nettbutikken i juli 2019 er med i trekningen. uansett hva du har bestilt!

Alle vinnere mottar frøene sine i et par redskapslommer fra Operose (operose.se). Knallfine og superpraktiske i hagen!

AUGUST | mizuna, ruccola, spinat

Vi gir oss ikke! Selv i starten av september sender vi ut frøposer til to heldige augustkunder i nettbutikken – og påstår at de kan så frøene i jorden når de får dem. Både mizuna, ruccola og spinat tåler en del høstkulde, og de vokser fort! Dessuten kan de overvintres som småplanter i drivhus hvis du har (og kanskje i tildekket drivbenk også, det har vi tenkt til å teste i år!). Slik får du supertidlig egendyrket bladgrønt å spise neste år, når de overvintrede plantene utnytter forspranget de har fått i høst og setter nye skudd så snart lyset er tilbake i februar/mars. For det er lyset som er utfordringen på høsten. Oktober kan bli knallfin mange steder, og disse plantene vokser altså bra i kjølige temperaturer, men de må ha lys! En gang mot slutten av oktober er det slutt her vi bor. Da klipper vi ned og flytter småplantene inn i dirvhustunnelen, dekker dem til og gleder oss til våren.

Les mer om å overvintre småplanter i Norge:
DUKET FOR VINTER I DRIVHUSTUNNELEN
OVERVINTRING AV BLADGRØNT: NYTTÅRSRAPPORT
OVERVINTRET SALAT : STATUS I FEBRUAR

Også disse frøene kommer naturligvis i flotte redskapslommer fra Operose. Vinnerne av augustgaven får beskjed på e-post i starten av september. Alle kunder i nettbutikken i august 2019 er med i trekningen. Uansett hva du har bestilt!

SEPTEMBER | økologisk settehvitløk

Høst er hvitløkstid i kjøkkenhagen! Det er fantastisk moro å dyrke egen hvitløk, og du kan trygt dyrke mye: hvitløk er kjøkkenhagens enkleste grønnsak å oppbevare gjennom vinteren. Løkene du høster i juli/ august, kan tørkes og oppbevares i romtemperatur i månedsvis: egendyrket hvitløk gror nemlig ikke grønne spirer, slik som kjøpehvitløk gjør, når den oppbevares i romtemperatur. (Vi vet ikke riktig hvorfor, men elsker at det er slik.)

Fedd av settehvitløk skal i jorden sent på høsten, gjerne rett før frosten setter seg. Hos oss betyr det ofte et stykke ut i november, andre steder i landet kan det være i oktober. Vi sender ut økologiske settehvitløk til to heldige septemberkunder i nettbutikken tidlig i oktober. Det skal være i god tid til å få dem i jorden over hele landet.

Feddene du setter i jorden på senhøsten, gir altså fullvoksne hvitløk å høste på sensommeren neste år. MEN! Den som dyrker egen hvitløk, kan også nyte smakfulle hvitløksdelikatesser allerede i vinter, og på forsommeren neste år:

Se våre dyrketips
SLIK DYRKER DU HVITLØK

OKTOBER | pastinakk, persille, salat

Frøene som oktobervinnerne i nettbutikken får tilsendt i starten av november, kan sås ute når de får dem. Bare det er blitt kaldt nok der de bor!

For den som vil så ute i november, er det faktisk en fordel å bo langt nord eller i høyereliggende strøk, hvor vinteren kommer tidlig og du kan stole på stabil kulde allerede i november. For fra novembermåned (og frem til mars neste år) er det prinsippene for å vinterså eller kaldså frø som gjelder utendørs. Frøene du sår i denne perioden, spirer ikke nå: det er for mørkt i Norge til at noe kan vokse utendørs i november–februar/mars, og altfor kaldt de fleste steder. Men du kan likevel så en hel del! Midt på vinteren, i tele og minsugrader. Ute.

Det er smart, og moro å vinterså frø. Og de som sår sine frø på kald og frossen jord på vinteren, får egendyrkede grønnsaker å spise flere uker tidligere enn de ellers ville gjort. (Selv om tidspunktet varierer med hvor du bor i landet.) Og grønnsakene blir sterke og friske, dessuten får du mer tid til alt annet når våren kommer.

Ikke alle frø tåler å bli sådd på frossen jord, men de som kommer i posten til oktobervinnerne i Bokashi gavekalender, gjør det: pastinakk, persille og salat (nesten alle salater, tror vi!). Det gjør også: spinat, pak choi, ruccola, brønnkarse, kål, mange sommerblomster, rabarbra, dill og sommergulrot.

Vinnerne av frø og redskapslommer i oktober, får pakken i posten i starten av november. Vent med å så frøene til det er stabilt kaldt vær der du bor! Frøene tåler å ligge i frossen jord over vinteren, men spirer gjør det ikke: spirer frøene, vil spirene dø i vinterkulda.

(I mellomtiden kan du forberede jorden der du vil vinterså: grunngjødsle med bokashi og annet organisk materiale, og legg fin såjord på toppen. Den skal du legge frøene på når det blir skikkelig kaldt. Og beskytt gjerne bedet eller plantekassen mot snø; legg noe over, som er lett å fjerne igjen når du vil så der til vinteren.)

Mer om å vinterså frø
SÅ SPINAT I JANUAR. UTE
ENDELIG VINTER: UT OG SÅ!
BOKASHI RETT I KRUKKENE PÅ VINTEREN