Bokashi gir nytt liv til død kompost

Har du en forsømt kompostbinge stående i hagen? Jeg tror du kan sitte på en prinsesse, du må bare gi henne et bokashikyss! Vi ga nytt liv til «glemt» kompostbinge. 

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Hvorfor bokashi?
Slik gjør du
Bokashi på vinteren

Mange har ivrig startet med tradisjonell kompostering, men blitt innhentet av hverdagen (tradisjonell kompostering ER en del jobb) og gitt opp eller glemt det bort etter en tid. Nå sitter de igjen med en kompostbinge fylt med blader og mugne appelsinskall, og kanskje en litt dårlig magefølelse og manglende motivasjon for kompostering.

Vi vet fra Sverige at mang en söt bror har fått liv i døde komposter gjennom å tømme fermentert bokashi i bingen og blandet med jord. Oppskriftene varierer fra å helle litt fermentert bokashi oppå den gamle, forsømte komposten og blande og dekke til med jord; til å «bygge om» hele stasen og legge hageavfall, bokashi blandet med jord/bark etc. lagvis i bingen. Jeg vil nok prøve forskjellige metoder på sikt, men fordi det enkleste alltid er det beste, startet jeg der. Jeg ville se om det kan gjøres veldig enkelt. Slik gikk det:

Bingen

Den første glemte kompostbingen fant jeg i et skogholt ikke mange steinkast hjemmefra: En varmkomposteringsbinge av den typen som mange kommuner har anbefalt, og som mange av oss har stående i et hjørne av hagen. Den engang så stolte eier begynte med kompostering her på hytta for 8–10 år siden. Hun er en ivrig hyttehagebruker, og kjøper mange sekker jord hvert år; hun var motivert for å lage sin egen kompostjord fordi det er så vanskelig å få tak i god jord på pose. Det blir mye torv. Motivasjonen for kompostering ble imidlertid brent opp relativt raskt, og beholderne har stått ubrukt i flere år. «Vi sluttet liksom bare, det er så mange andre ting på gjørelisten. I tillegg var det ikke så hyggelig å gå ut i beholderne, med fluer og sånt». Jeg tror mange kjenner seg igjen!

Eieren sliter fortsatt med å skaffe god jord til hagen; og med fornyet gnist tok hun et komposteringskurs i regi av Majobo våren 2015. Likevel har kompostbingen stått ensom og forlatt hele sommeren. Hun var derfor mer enn glad for at jeg ville forsøke å få nytt liv både i bingen og komposteringspraksisen hennes ved å tømme litt bokashi oppi de livløse restene.

Dag én: Åpning av forsømt binge

Etter eget sigende er ikke eieren spesielt ivrig på å følge bruksanvisninger (det ble visst trukket frem i bryllupstalen fra hennes mann). Så jeg var litt skeptisk da jeg skulle åpne kompostbingen for første gang på flere år. Brudgommen kan imidlertid ikke ha basert bryllupstalen på kompostbingen – her var det kvist i bunnen, og det så ut til å ha vært brukt både husholdningsavfall, kvist, bark og hageavfall om hverandre – slik det står skrevet. Det var ingen ubehagelig opplevelse å åpne den. Beholderen var halvfull av helt tørt materiale; papir, kvist, granbar, bark, eggeskall, blader, og noen veldig harde, litt mugne klumper av et-eller-annet. Vanskelig å si nøyaktig hva som lå oppi der, men jord var det ikke.

1) Jeg tok et greip, og gravde ut et hull i midten av det inntørkede materialet, ca. 30 cm dypt.

2) Oppi der fylte jeg en bokashibøtte med matavfall som hadde stått og fermentert i 2 uker inne. Bokashien skal blandes godt med jord.

3) Deretter fylte jeg igjen toppen av hullet med de hardeste klumpene som var i beholderen fra før, slik at disse kom i kontakt med noe som levde.

På med lokket igjen. Det var alt. Nå var det bare å vente og se.

Ti dager senere

Ti dager senere gikk jeg bortom kompostbingen igjen for å sjekke om det var liv i henne.

Det hadde lagt seg et hvitt mugglag på toppen: fluff. Da er det liv i mikrobene. Jeg har vendt meg til at hvitmuggen i bokashibøtta er bra, så da regnet jeg med at dette gikk som det skulle.

Jeg rørte ikke. Det er ikke nødvendig å røre eller vende en bokashi jordfabrikk. Det ER lov å røre rundt litt av nysgjerrighet, men helst ikke for mye. Da kan du sette i gang en tradisjonell varmkomposteringsprosess. Det er mindre effektivt, mindre bra for miljøet og ikke bra i det hele tatt for mikroorganismene i bokashi – som du vil at skal formere seg og bidra til et rikt mikroliv i hagen din. De tåler ikke noe særlig over 40 grader.

De klumpene som hadde vært harde og mugne en drøy uke tidlgere, var fremdeles akkurat det – harde som stein.

Ved varmkompostering i kompostbinge må man vanne komposten dersom den blir for tørr. Jeg tenkte det var verdt prøve dette selv om jeg ikke bedrev normal varmkompostering her, så jeg helte ca. 3 liter vann direkte på det tørreste, fordelt på 4 store klumper.

Det var det. Bare å vente videre. Jeg ga det et par uker.

To uker senere (etter 24 dager tilsammen)

Da jeg var bortom igjen neste gang, var all den fermenterte bokashien jeg puttet oppi bingen drøye tre uker tidligere blitt til fin, svart kompostjord. Det hadde dannet seg et hvitt mugglag på toppen igjen. Imidlertid  var det mye av det som var i bingen fra før som ikke var omsatt enda, og jeg syntes ikke det gikk fort nok; jeg helte derfor en ny fermentert bokashibøtte oppi, rørte rundt slik at alt ble godt blandet med jord, og lukket lokket.

Litt mer trøkk! Mange flere mikrober.

Nye tre uker senere (etter 46 dager tilsammen): Det funka!

Etter tre uker til var all fermentert Bokashi blitt til kompostjord, OG det hadde tatt med seg det meste av det andre som var i bingen før jeg begynte. – Det hadde virket!

For meg som er vant med litt tunge, klissete utekomposter (jeg er født med dem på gården hjemme, så for meg er de klissete på en rik måte;-), virket kompostjorda i bingen her overraskende lett og porøs. Jeg regner med at det er fordi det var såpass mye bark, kvist og granbar oppi bingen før jeg begynte, og fordi det på tross av min vanning har vært ganske tørt i bingen.

Uansett – kompostjorda i bingen her er helt sikkert rik på næring, og jeg gleder meg til å overrekke den til eierne!

Dette lærte vi

Første test med bokashi-førstehjelp til en skakkjørt kompostbinge var altså vellykket. Men jeg har lyst til å gjøre det igjen, for å sjekke om jeg kan få det til å gå litt fortere dersom jeg tar hensyn til noen erfaringer fra denne runden.

To tips til den som vil puste liv i sin gamle kompost med bokashi:

1) Jeg tror det var litt for lite med bare én bøtte fermentert bokashi; mitt foreløpige råd er at du trenger omtrent én bøtte fermentert bokashi per 40 liter gammelt materiale i bingen. For mye er bedre enn for lite.

2) Fordi bingen her hadde stått ubrukt i lengre tid, var den helt knusk tørr. Jeg kunne like gjerne ha vannet fra starten: Mitt foreløpige råd er to liter vann per 40 liter gammelt, tørt materiale i bingen. Men her er det IKKE bedre med for mye enn for lite, så hold heller litt igjen.

/ac, bokashinorge.no