En bokashihage for hud & hår

Magrete Martens Breivik lager og selger hudpleieprodukter med råvarer som hun henter i naturen eller dyrker selv – med bokashi. Planterestene etter én produksjon blir bokashi-jord til den neste. Vi tar en titt i bokashibøtta til magrete.no. 

Bokashibøtta til Magrete i Arendal er kanskje landets mest velduftende bokashi. I alle fall til tider. I den dominerer rester av salvie og lavendel, ringblomster og sitronmelisse, og en hel del andre egendyrkede urter. Urte- og planterester fra Magretes håndlagde produksjon av såper og kremer, salver, solkrem, myggspray og mye mer går rett i bokashibøtta, og blir fin jord som hun dyrker råvarer i til neste batch.

– Jeg begynte med bokashi i april 2016, forteller Magrete. – Først på jobb: i produksjonen og på pauserommet. I bøttene på jobb hiver jeg planterester fra produksjonen ved mikrofabrikken, samt kaffegrut og teposer, epleskrotter og knekkebrødsmuler; og lager fin-fin kompostjord av det, som jeg bruker i urtehagen igjen. Alt organisk materiale er nå vurdert som ressurser i bedriften, ikke søppel. Alt har verdi.

Mange lurer på om man kan ha visne blomster og andre planterester i bokashibøtta. Ja, spør Magrete!

MER OM BOKASHI
Hva er bokashikompost?
Bokashi for begynnere
Vanlige spørsmål om bokashi

Bokashi for kroppen

Magrete dyrker urter og blomster i produksjonshagen i Arendal, og lager oljer og uttrekk som hun bruker i håndlagde kroppspleie-produkter som lavendelvask, rosentrut og ringblomstmunn, mjødurtdeodorant, ugressjampo og økologisk myggspray – som til og med virker mot mygg i Nord-Norge! Vi som ikke bor i Arendal, kan bestille i nettbutikken på magrete.no.

Alle egendyrkede ingredienser er økologiske, en del annet er villplukket og noe er kjøpt fairtrade. Og for ordens skyld: bokashijord og bokashivæske bruker hun til vekstene – ikke i hudpleieproduktene direkte;-)

– Denne sommeren dyrker jeg ringblomster, eplemynte, sitronmelisse, persille, lavendel, kamille, salvie og basilikum til produksjonen, sier Magrete.

Restene går i bokashi’n!

Magrete har laget ringblomsttinktur som hun bruker når hun produserer blant annet ringblomstsjampo. Blomsterrestene er klare for bokashibøtta.

Bokashipolitikk

Magrete har også en bokashihage for magen.

– Hjemme i kjøkkenhagen dyrker jeg tomat, agurk, squash, chili, sukkererter, erter, rødbeter og hvitløk, og sikkert mer også som jeg ikke kommer på i farta. Med bokashi der også, selvfølgelig. Det er jo så genialt! Bærbuskene fra i fjor har også fått bokashi.

Ikke lenge etter at bokashibøttene var tatt i bruk på jobben, dukket det opp bøtter hjemme på kjøkkenet til Magrete også.

– Det fungerte jo så bra! Mannen i huset var det man kan kalle «litt avventende» i forkant. Haha! Han syntes det hørtes for godt ut til å være sant. Men denne skepsisen viste seg helt unødvendig, altså. Det tok ikke mange månedene før han, som er bystyrepolitiker, tok initiativet til at Arendal kommune skulle gi fradrag i renovasjonsavgiften for de som bruker bokashi-kompostering hjemme. Og det har vi nå!

Både hjemmeseier og «borteseier». Så bra jobba!

LES MER OM 
Kommunale tilskuddsordninger for bokashikompost

Kosmetikk-kretsløpet

Når planterester og matavfall har fermentert i full bøtte i to uker, skal den fermenterte bokashien blandes med jord for å bli herlig bokashi kompostjord. Magrete samler alt i den samme jordfabrikken.

– Fermenterte planterester fra produksjonen og matavfall fra pauserommet havner i den  samme jordfabrikken hjemme som bøttene vi har på kjøkkenet. Jeg bruker en gammel varmkompostdunk som jordfabrikk, og det fungerer ypperlig. Jorden jeg lager her bruker jeg både til dyrking av urtene mine på jobb, og til grønnsaker og annet til hjemmebruk.

Urtedyrkingen, produksjonen og jord-kretsløpet valser elegant i samme takt på Sørlandet:

– Nå om sommeren blir det jo jord fortere enn svint, etter et par uker kan jeg hente ut ny fin jord. Når det er kaldere går det jo saktere, men da er det også stort sett mindre behov for ny jord, så jeg synes det fungerer veldig bra. Jeg dyrker det meste i pallekarmer; om våren graver jeg ned  bokashi i hver pallekarm så fort det lar seg gjøre. Blir fin-fin jord.

Litt lenger utpå sommeren, sørger bokashivæsken for god tilvekst i Magretes urtehage.

– Jeg bruker både bokashijorden og bokashivæsken, både til urtene og grønnsakene mine. Hele kretsløpet! Bokashivæsken bruker jeg, sammen med brenneslevann, som eneste gjødsel både på urter og grønnsaker. Det gir kraftige, fine planter og bra med avling.

Ja, det ser sånn ut. Både i hagen i Arendal og på utvalget i butikkhyllene på magrete.no.  Så mange spennende produkter, og et fantastisk bokashi-kretsløp. Vi er imponert. Lykke til, Magrete!

Alle Magretes produkter har pH som sunn hud og inneholder ikke parabener eller kunstige/petroleumsbaserte stoffer.

Alle bilder: magrete.no / bokashinorge.no