Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Bokashi i blomsterbedet

Liker blomster også bokashi? Javisst! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss. Se hvordan vi sparer på bokashi´n når vi planter ut vårblomster.

Vanskelig vokseplass

Rett utenfor kjøkkenvinduet har vi to bed, på hver sin side av en liten sti oppover i naturhagen (hvor kjøkkenhagen ligger på et flatt område på toppen). Det er fjell og skog og bittelitt jord på toppen, masse røtter, en del skygge og altså for det meste fjell. Det ene av de to bedene reddet vi med en skikkelig bokashioperasjon for et par år siden. Der står det kinesisk gressløk, pipeløk og villruccola nå. Vi toppgjødsler med litt bokahsijord hver vår og vanner og gjødsler med bokashivæske. Det funker fint.

Les også; Bokashi redder den umulige vekstplassen

Det andre bedet er imidlertid enda grunnere. Det har stått litt løpstikke og gressløk der, og noe tilfeldig lavendel, men alt har grodd dårlig.

Denne våren flytter vi de spiselige plantene til en nyanlagt urtehage i den gamle sandkassen til ungene. Det blir fint! Men bedet som står igjen, er et sørgelig skue til morgenkaffen. Planen på lang sikt er å teppelegge bedet med tusenfryd: de vokser ofte lett på steder med en del konkurranse; i plenen, for eksempel.

Men når vi trenger så mange planter, velger vi å dyrke dem frem fra frø. Vi sår et stort pluggbrett med tusenfryd i drivhustunnelen, men det hjelper jo ikke på utsikten fra kjøkkenvinduet denne våren! Frøene spirer langsomt, og vi kommer ikke til å ha småplanter å sette ut før til sommeren. Blomster blir det kanskje ikke før til neste år.

Men så fint! Da rekker vi å glede oss over et skikkelig påskebed med ferdiggkjøpte vårblomster i mellomtiden. Vi planter dem med bokashi.

bokashi i blomsterbedet 3.jpg

På hagesenteret. Vi velger lettvokste og vakre vårblomster: tusenfryd, narsisser og perleblomst, og så noe hardført og eviggrønt for resten av året. I drivhustunnelen står et stort pluggbrett med nysådd tusenfryd. Til sommeren skal vi plante dem ut i klynger på flere steder i bokashihagen. De må gjerne få spre seg! I de andre brettene spirer ringblomster og spiselige blomsterblandinger, mens vi venter på kruspersille og sinnia.

Bokashibøtter i mange farger!

Rabatt %
-30%
kr 1 410,00 kr 987,00

Utplanting med bokashi 

Det er fortsatt litt ferdig bokashijord igjen i jordfabrikken vi har hatt innendørs i vinter. Den plukker vi frem nå. Vi ser litt eggeskall og en mangostein, ellers er det feit og fin kompostjord. Men den skal også rekke til ompotting av 10–12 tomatplanter, så vi må rasjonere på den. Der hvor det er godt med jord, kan vi grave ned fermentert men uomdannet bokashi istedet, vi henter ut litt fra jordfabrikken ute. Og så bokashivæske som vi har tappet ut av bokashibøttene gjennom vinteren. Vi har flere flasker og glass stående i kjøleskapet. Gjødselvæsken trenger vi ikke spare på, den kan vi absolutt bruke når vi skal plante ut plantene fra hagesenteret.

bokashi i blomsterbedet 7.jpg

Planning is everything. Før vi går i gang med spaden, setter vi de nyinnkjøpte pottene utover i bedet for å få et inntrykk av hvor vi vil ha hva. Vi er ikke hagedesignere akkurat, så satser på et enkelt prinsipp: én større blomst/gruppe med tre mindre i en liten bue rundt. Fire-og-fire i samme formasjon. Eføy langs kantene.

Bokashijord i plantehullet

Når vi anlegger nye bed i kjøkkenhagen med bokashi, løfter vi ut jord fra bedet eller pallekarmen og fyller hele bedet med bokashi og organisk materiale: hageavfall, løv, tang, gressklipp. Og altså masse bokashi som vi blander med løv og jord. Deretter legger vi topplaget med jord tilbake igjen og dyrker. Det blir supert.

Men til blomstene er vi altså litt knegne med bokashi’n. Vi vil spare på den til de næringskrevende grønnsaksbedene. I stedet for å jordforbedre i hele bedet, graver vi bare litt store plantehull til vårblomstene, og fyller bokashijord i hullet før vi vanner og setter planten i. Da går det MYE mindre bokashi, og plantene får en fin boost likevel.

Praksisen er litt den samme som når vi potter om småplanter med bokashijord, bare at vi gjør det ute i bedene i stedet.

Vi fyller bokashijord i plantehullet og blander med litt vanlig jord før vi vanner godt og setter planten ned. Omtrent som når vi potter om med bokashijord.

bokashi i blomsterbedet 9.jpg

Og så vanner vi godt i hullet før vi setter planten ned.

Hvis du kan grave litt dypt, kan du godt bruke ikke-omdannet bokashi (altså fermentert matavfall rett fra bokashibøtta, eller ikke-ennå-omdannet bokashi blandet med jord fra en jordfabrikk). Men da bør du kunne grave litt dypt, blande bokashien godt med jord og legge et jordlag oppå før du setter ned planten.

I det grunne bedet vårt, må vi bruke av den ferdige kompostjorden. Når vi ikke har mer igjen (eller vil spare resten til tomatplantene i vinduskarmen som må pottes om), går vi over til å bruke bokashivæske under utplantingen i stedet.

Bokashi gjødselvæske i plantehullet

Selv om du ikke har noe ferdig bokashijord tilgjengelig , kan du gi plantene en bokashiboost under utplanting. Bruk bokashivæske!

Vi har et raust lager av bokashivæske på flasker og syltetøyglass etter vinteren. Nå blander vi gjødselvann og fyller plantehullene godt med dette før vi setter vårblomstene nedi. Det liker de.

bokashi i blomsterbedet 10.jpg

Vi fyller godt med bokashivæske oppløst i vann i plantehullet. Det er vanlig å anbefale blandingsforholdet 1:100, altså 1dl bokashivæske i 10 liter vann. Men når vi bruker væske som har stått lagret i vinter, og det dessuten er ute i «stor jord», slumper vi og byr gjerne på litt sterkere blanding.

Voilà! Det går fort å plante ut, og for oss som nesten alltid dyrker frem alt fra frø, er det fantastisk moro at det blir så fint med en gang! Den gamle stubben i det ene hjørnet av bedet er endelig blitt så morken inni at vi kan hule den ut og fylle bokashijord og hagejord i denne også: og plante lavendel. Vi har allerede en annen slik lavendelstubbe oppe i kjøkkenhagen, og den blir bare finere og finere. Et par lavendler til får plass i en stor krukke, der skal de få stå denne sesongen, og så planter vi dem ut i lavendelbedet ved inngangen til drivhuset senere.

Sånn! Da går vi inn på kjøkkenet og setter over kaffen. Den skal vi nyte med utsikt til det nye blomsterbedet i bokashihagen.

Nyttige produkter til hagen:

Relaterte artikler

Bokashi redder den umulige vekstplassen

I skogen på en fjellknaus i Oslo-fjorden er jordlaget tynt og tørt, tett og kompakt, mettet og dekket av røtter og barnåler. I mars fo...

Tips: Unngå at sommerblomstene i krukker tørker ut

Krukker med blomster tørker fort ut i varmen. Små krukker tørker veldig fort, mens de større holder litt lenger. Men med enkle grep k...