Bokashi i Hagelandet

Over halvparten av landets Hagelandbutikker kommer til å ha bokashi fra bokashiorge.no i hyllene fra januar 2020. Mange av dem er allerede i gang. 

Selv om netthandelen øker jevnt og trutt i de fleste bransjer, er det mange som liker å se og ta på det de skal kjøpe; kjenne på kvaliteten, se størrelsen i virkeligheten og få bekreftet hvordan fargene egentlig ser ut. Noen vil mye heller betale for dette enn for frakt fra nettbutikken. Andre synes bare det er praktisk å kunne ta med seg en pose bokashistrø når de likevel er på hagesenteret, i zero waste-butikken eller på den økologiske landhandelen. I stadig flere slike butikker kan du nå kjøpe bokashi.

Fra januar 2020 vil du finne bokashiutstyr og-strø fra bokashinorge.no i mellom 60–70 butikker over hele landet. Kanskje enda mange flere. Nedenfor har vi laget en oversikt og et kart over de butikkene vi VET er eller blir bokashiforhandlere om kort tid. Kartet finnes også på siden I butikk | Bokashi over disk. Vi holder det oppdatert!

Finn bokashibutikk

      Til informasjon: Bokashinorge.no styrer ikke utsalgsprisene til forhandlerne. Prisen på bokashi vil variere, og det vil variere hvordan prisene i butikkene slår ut i forhold til prisene i nettbutikken + frakt. Det koster å drive butikk også! Ta kontakt med din aktuelle forhandler og hør hva de tar.

      Et nydelig knippe flinke og fine bokashiforhandlere: Fermenten/ Hverdagsgodt i Stavanger, Fat & Fe i Sandefjord, Ekte vare i Oslo, Råvarene i Bergen, Røtter i Oslo og på Nesodden og Hageland Olsens Enke på Skøyen, Kolsås og i Drammen. (Bildene er tatt av oss eller lånt ut av butikkene. Tusen takk!)

      Nettbutikken er fortsatt viktig for oss. Men bokashireisen har tatt veien inn i fysisk butikk også, og vi er med! Gradvis har vi utviklet et nettverk av forhandlere for bokashiutstyr fra bokashinorge.no.

      De byr på:

      • Bokashibøtter av høy kvalitet
      • i 100 % resirkulert plast
      • produsert i Europa
      • Kvalitetssikret EM bokashistrø fra sertifisert produksjon med eget testlaboratorium og trygg leveransesikkerhet (også produsert i Europa)
      • Og informasjon, inspirasjon og kundeservice fra bokashinorge.no

      Den aller første forhandleren som kontaktet oss og ville selge bokashi i butikken sin, var Hagen på Saga: en liten sesongåpen hagebutikk og besøkshage i Enebakk. Tja, tenkte vi, vi kan vel forsøke? Deretter kom øko- og Zero waste-butikkene Råvarene i Bergen og Ekte vare på Sagene i Oslo. Vi utvidet forhandlernettverket svært forsiktig i starten. Det var viktig for oss at de som skulle selge bokashi til nye kunder, KUNNE en del om bokashi, eller var interessert i å lære. Helst skulle de bruke bokashi selv.

      Kunnskap er viktig fortsatt. Selv om det ikke er vanskelig å lage jord av matavfall med bokashi (overhodet ikke!), skal det gjøres riktig, og nye brukere må få skikkelig veiledning. Vi opplever at forhandlerne våre er engasjerte og interesserte i bokashi. Mange bruker det selv, og enda flere har vært på kurs og lest seg opp på bokashimetoden. Det er så bra!

      We’ve got your back. Men vi ser og forstår også at forhandlere som har hundrevis, kanskje tusenvis av produkter i sortimentet, ikke kan forventes å ha dedikert og detaljrik kunnskap om alle enkeltproduktene. Heller ikke om bokashi. Derfor driver vi aktivt informasjons- og inspirasjonsarbeid for bokashiproduktene vi selger gjennom butikkene deres. Til støtte for bokashi-interesserte både foran og bak disken.

      Nå er det konkurranse i bokashimarkedet. Fra 2018/19 er ikke bøttene og strøet fra bokashinorge.no, det eneste bokashiutstyret på markedet lenger. Det er kommet konkurrenter. Noen små aktører, andre veldig store. Det forsøker vi å ta som et tegn på at det markedet vi har bygd opp, er et attraktivt marked å være i. Det motsatte hadde jo ikke vært noe moro heller: om det ikke fantes noe attraktivt marked for bokashi i Norge, ingen bokashiinteresse. Slik er det heldigvis ikke.

      Vi får bare brette opp ermene, og bli flinkere.

      Med kunnskap skal markedet bygges

      Bokashimarkedet i Norge er fortsatt ungt, og det er et nisjemarked. Bokashi som produkt og som voksende praksis er «skjørt» overfor manglende eller feil informasjon, feilbruk, svake produkter og påfølgende dårlig «rykte» som følge av kjedelige bokashierfaringer. Forventningsstyring er like viktig som kunnskapsbasert informasjon og kreativ inspirasjon i dette markedet, for denne praksisen. Og som praksis, kunnskap og metode er bokashi viktigere og større enn bøttene under den enkelte kjøkkenbenken eller tidenes tomathøst i hagen. Bokashikunnskap og -praksis handler også om lokale kretsløp og matjord, om tilbakeføring av energi (karbon) til jorden; om kortreist og miljøvennlig håndtering av matavfall og økt bevissthet om maten vi spiser, og kaster.

      I bokashinorge.no jobber vi dedikert med å skape og spre bokashikunnskap og -praksis hver dag. Vi lager jord og dyrker med bokashi på nye måter og tester ulike løsninger, bygger ny bokashibalkong og kjøkkenhage: bokashifolk er og bor forskjellig. Vi informerer, inspirerer og svarer på spørsmål både fra forhandlere og kunder i mange kanaler: vi driver Bokashibloggen, skriver nyhetsbrev, svarer på mail og meldinger og tar telefonen når du ringer. Vi knipser og tipser om bokashi på Facebook og Instagram året rundt. Dette er våre proaktive og betalte markedsføringskanaler. Vi har også skrevet bokashiboken og bok om å lage jord og dyrke på balkong, og vi lager og deler ut brosjyrer om bokashi.

      Alt dette kan vi gjøre fordi du har valgt å kjøpe utstyr som det står «bokashinorge.no» på. Takk.

      Hvert år er vi på Hagemessen på Lillestrøm, med bokashiforedrag fra hvoedscenen og stand i messehallen. Høsten 2019 fikk vi også delta på Hagelands interne innkjøpsmesse på Gardermoen. Her møtte vi mange dyktige og hyggelige eiere og medarbeidere i Hagelandbutikker fra hele landet, og FOR et oppmøte det var på bokashikurs! Det er bokashiengasjement i Hagelandet.

      Vi er ikke alene! Bokashinorge.no har et nettverk av kursholdere som reiser rundt i regionen sin og holder foredrag og kurs om bokashi. Bokashi er dessuten blitt en snakkis i hagekretser, og på hageforum i sosiale medier. Folk deler! Profilerte hagebloggere skriver kvalifisert og engasjert om sine bokashipraksiser, og forfattere av bøker om hage, kompost, jord og miljø og matredding skriver om bokashi. Og så alle bokashibrukerne, da. Dere er våre beste læremestere: den voksende bokashipraksisen og alle erfaringene fra sør og nord, blokk og bondegård, som vi ikke kunne gjort oss selv, bare vi, her på Nesoddtangen. Alle utfordringer vi får være med på å løse. Det er dette vi lærer av. Så vi blir flinkere.

      Takk!

      Lenkesamling