Bokashi i kjøkkenhagen

Tre ting å gjøre med bokashi når du lager kjøkkenhage

Sommeren 2019 lagde vi ny kjøkkenhage i en tradisjonell norsk hage med stor gressplen. Se hvordan vi brukte bokashi for å lykkes i den nye kjøkkenhagen!

All jord blir mer nærings- og energirik, mer levende med et formidabelt mikroliv, og holder bedre på vann og næring med bokashikompost. Men om du har skrinn jord eller gammel og sliten jord, eller som oss sommeren 2019: helt ny jord som du ikke vet nøyaktig hva inneholder og hvordan oppfører seg i grønnsaksbedene, da er det en kjempefordel å kunne tilføre bokashi.

Slik lager du kjøkkenhage på plenen (uten at gresset tar over grønnsaksbedene):
HAR PLEN. VIL HA KJØKKENHAGE: SLIK GJØR DU

Vi bruker både fermentert matavfall rett fra bøtta, mer eller mindre omdannet bokashijord fra en gammel jordfabrikk og bokashivæske når vi anlegger ny kjøkkenhage.

1. Grunngjødsling: bokashi i jorden

Bedene vi har bygget opp i kjøkkenhagen, består av masse flott organisk materiale og kommer garantert til å bli kanonfin matjord! Men på toppen har vi et lag kjøpejord. Den skal også inneholde en del organisk materiale, men vi kjenner den ikke – vi har ikke laga’n sjæl, sånn som vi pleier. Den kjennes litt tung og liksom «grå», synes vi, og vi vil absolutt blande bokashi i den før vi planter og sår i bedene. Det er jo i dette jordlaget plantene skal vokse den første tiden! Vi må sørge for at de får en næringsrik og levende jord å gro i.

Vi har fått to–tre bokashibøtter med fermentert matavfall fra venner og naboer, i tillegg til de vi har klart å lage selv. Alle bøttene har stått og fermentert innendørs i minst to uker, og er klare til å tjenestegjøre som prima jordforbedring/ grunngjødsling. I jorden med dem!

Slik gjør du
BOKASHI RETT I JORDEN

Noen av bøttene tømmer vi og blander i jorden i frilandsbedene i den nye kjøkkenhagen,  og dekker til med 10–15 cm jord på toppen; og noen sparer vi til drivbenkene i i kjøkkenhagens sørvegg.

I sommerhalvåret kan fermentert bokashi graves rett i bedene som grunngjødsling/ jordforbedring på stedet. Lettvint, og veldig effektivt.

Bokashi på langs. Vi graver en liten grøft i den grå, litt livløse kjøpejorden og tømmer innholdet i den tørre jordfabrikken rett i jorden. Blander godt og dekker til. Der i midten skal vi snart plante mangold!

Etter at full bokashibøtte har stått og fermentert innendørs i minst to uker, kan innholdet brukes som jordforbedring/ grunngjødsling i alle stadier! Enten rett fra bøtta (som beskrevet øverst), eller mer eller mindre omdannet bokashi kompostjord fra en jordfabrikk. Alt blir like bra.

2. Gjødselvann ved utplanting

Endelig skal vi plante ut for-sådde småplanter i kjøkkenhagen! Vi har flere pluggbrett med sukkererter, bataviasalat, romanosalaten Little Gem, basilikum, brønnkarse, ruccola og ringblomster; i litt større potter har vi grønnkål, mangold og en halvvoksen squashplante. Vi har sådd oregano og timian også, og så har vi delt noen veletablerte urteplanter fra bokashihagen: orgeano og timian, mynte og lavendel. Fra vår gode venn Nora får vi tre agurkplanter og en melonplante! (Det er høyst usikkert hvordan agurk og melon vil klare seg på friland, men kjøkkenhagen ligger svært lunt og solfylt plassert, og til melonen lager vi et lite minidrivhus med lufting av en gjennomsiktig plastkasse. Det er forsøket verdt.)

Fra den ene bokashihagen til den andre. Vi donerer en stor bøtte med urteplanter og lavendel til den nye kjøkkemhagen.

Fordi vi er usikre på hvor mye den nye jorden har å «gi» fra start, hvor mye plantetilgjengelig næring som finnes der og i det hele tatt hva den inneholder, bestemmer vi oss for å gjødselvanne i hvert plantehull ved utplanting.

Vi fyller et par litersflasker med en mix av bokashivæske og neslegjødsel med Microferm. Vannkanner som tar 10–13 liter vann, får tilført en drøy desiliter av denne miksturen og så vanner vi en god klunk i hvert plantehull før vi setter «pluggen» (planten/ planteklyngen og jordklumpen den har med seg fra pluggbrettet) i hullet og trykker jorden lett rundt den.

En mix av neslegjødsel og bokashivæske tynnes ut 1: 100 (eller litt sterkere) og helles i plantehullene før vi setter småplantene nedi og klapper jord forsiktig rundt plantene.

De som kjenner litt til bokashi fra før, vil kanskje reagere på at vi her synder mot to vanlige anbefalinger for å dyrke med bokashi:

  1. Vi har ikke ventet i 2 uker etter at vi gravde bokashi i jorden før vi setter ut småplanter. Det ER anbefalt å vente. Dette fordi fermentert matavfall har lav pH før det blandes med jord, og det kan ta et par uker før pH-nivået nøytraliseres. Mange mener at bokashiens lave pH kan skade planterøttene. Men vi synder ofte mot denne anbefalingen. Venting er ikke vår greie. Vi  tar sjansen, og det går nesten alltid bra. Det hender ofte at plantene henger med hodet i noen dager etter utplanting, men det gjør de som regel uansett. Det tar på å flytte.
  2. Vi bruker bokashivæske på ganske små planter rett fra pluggbrett. Det er egentlig IKKE anbefalt å bruke bokashigjødsel til spirer og veldig små planter. Dette handler også mest om pH-verdi: bokashivæsken er sur før den nøytraliseres i jorden. Her blander vi først bokashivæske og neslevann før vi tynner ut denne blandingen igjen i vann. Det er altså ikke SÅ mye bokashivæske plantene våre utsettes for. Ikke alle plantene er så små heller, og noen av dem har stått litt lenge i pluggen. De trenger en kickstart. Det får de med neslegjødsel og bokashivæske. Vi tror det går bra.

Mangold og salaten Little Gem strutter  i sola bare få dager etter utplantingi plantehull gjødslet med neslevann og bokashivæske, i jord med nylig nedgravd bokashi.

Etter noen dager ser vi at plantene som hadde stått og stampet i plugger og små potter, kvikner til: sukkerertene begynner å klatre ,og squashen får sin første hannblomst! Flere knopper er på gang. Og dillen spirer fint i hage-mix med bokashi.

3. Jordfabrikk i kjøkkenhagen

Vi anlegger ikke ny kjøkkenhage uten å sørge for at familien har et sted å blande fermentert bokashi med jord! Bokashi-infrastrukturen i hagen må funke. For den første sommeren velger vi å dedikere en av de doble pallekarmene på sørsiden av kjøkkenhagen til å være familiens jordfabrikk.

Se hvordan vi dyrker i pallekarmer rett på plenen uten at gresset vokser inn i pallekarmen.

Til høsten vil det finnes godt med kompostjord og mer-eller-mindre omdannet jordforbedringsmateriale i jordfabrikken. Dette bokashimaterialet kan hageeierne bruke til å grunngjødsle i kjøkkenhagen og i drivbenkene, og slik forberede dem for vintersådde frø i til vinteren. Å dyrke selv behøver ikke være en sesonghobby, hos oss er det helårsprosjekt!

Les mer om
Å SÅ FRØ PÅ KALD OG FROSSEN JORD

Jordfabrikken står rett på bakken og er uten lokk foreløpig. 

Lokk eller ikke lokk på jordfabrikken? Foreløpig har vi bare lagt et «flak» ensilasje oppå jorden i jordfabrikken, mest fordi vi ikke liker at jord ligger bar. Da tørker den ut og er dessuten veldig utsatt for ugressfrø. En jordfabrikk i en pallekarm som står rett på bakken BEHØVER jo strengt tatt ikke å beskyttes mot regn. Det blir litt som å grave bokashi rett i bedet: vannet kan renne igjennom og ned i bakken. Imidlertid vokser ingen planter som drikker vann i jordfabrikken. Litt avhengig av hvor drenerende jorden i bakken er, kaaan det bli i våteste laget når høstregnet kommer.

Andre liker å ha lokk på jordfabrikken for å hindre fugler og katter fra å gjøre «ugagn» i kassen.

I fall hageeierne vil ønske å legge lokk på jordfabrikken på sikt, har vi rigget den klar med to plankebiter og en tung stein: plankebitene skal ligge mellom kassen og lokket for å gi god lufting (jordfabrikken skal IKKE være lufttett), og steinen skal ligge oppå lokket igjen så det ikke blåser avsted med vinden.

Lykkelig er den som har kjøkkenhage – og bokashi.

Les også
HVILKEN TYPE JORDFABRIKK SKAL JEG VELGE?