Bokashi på hytta

Avfallshåndtering er ofte en utfordring på hytta. Dessuten ligger mange hytter på fjellgrunn – ved sjøen eller på fjellet – med lite jord til sommerens blomster- og plantekasser. Kan bokashi-kompost være løsningen på hytta?

Mindre søppel og enkel tilgang til god jord «på stedet» er attraktivt for mange hytteeiere. Det samme er mindre lukt av matavfall på kjøkkenet på sommerhytta, og mindre veps og bananfluer rundt søpla på sensommeren. Bokashibøttene er lufttette og matavfallet fermenteres i bøttene, de tiltrekker ikke insekter. Med bokashi går alt matavfallet i bokashibøtta, og det blir mye mindre veps og fluer rundt søppelbøtta på kjøkkenet!

– Men hvor skal bokashibøttene stå i den trange hytta? Hva skjer med bokashien når familien ikke er på hytta i lengre perioder? Og hvor varmt må bøttene stå når ingen er der?

Vi dro til skogs, til en sommerhytte ved Vansjø i Østfold for å forsøke å finne gode bokashiløsninger for hyttefolket.

Hytta i Østfold ligger i skogkanten, med lyng, fjell og vakre Vansjø som hage.

På hyttetur

Hytta til Ole og Bente ligger på en fjellknaus; med skogstomt rundt, og brygga og Vansjø som en del av «hagen». Det er en isolert sommerhytte, og er typisk åpen fra påske til september/oktober. Hytteeierne bor på hytta i perioder på sommeren, men reiser også på turer andre steder, og da kan hytta bli stående ubrukt i noen uker.

Rundt hytta og på den store terrassen står krukker og plantekasser med sommerblomster og urter fra tidlig vår til sent på sommeren. Jordsmonnet rundt hytta er tynt og skrint, og jord fraktes inn fra butikken. Litt bokashi-jord i krukkene kunne vært fint!

Det er fjelltomt rundt hytta, uten noe jordsmonn å snakke om. Dyrkingen på hytta foregår i krukker og dyrkingskar. Jord må kjøpes eller lages på stedet, og den blir fort «brukt opp» når man dyrker i kasser og kar. Praktisk med bokashi.

Plass – hvor skal bøttene stå?

Plass er ofte et tema på hytta. Hytta til Ole og Bente er ikke liten, men akkurat kjøkkenet er trangt. Her må du lukke den ene skuffen for å kunne åpne den andre. Kan bokashi kjøkkenkompost være noe da?

Bokashibøtta skal uansett ikke åpnes mer enn én gang om dagen. Den behøver slett ikke stå på kjøkkenet! Kjøkkenrutinene med bokashi er å samle dagens matavfall i en boks eller gammel kjele med lokk i løpet av dagen, og så tømme det i bokashibøtta helst ikke mer enn én gang i døgnet. Det skal være så lufttett som mulig i bøtta.

Det er imidlertid viktig at bøttene står innendørs: i jevn romtemperatur, både mens bøtta fylles med matavfall, og i de minimum to ukene som full bøtte skal stå til fermentering – inne.

LES MER
Slik gjør du med bokashi på kjøkkenet
Bokashi for begynnere

Hytta er romslig, men kjøkkenet er det ikke. Her er det ikke plass til bokashibøtter. Flaks at de ikke trenger å stå på kjøkkenet.

Den praktiske boksen til dagens matavfall, får plass under vasken. Når det kommer gjester, trengs en større beholder: et spann eller en gammel kjele med lokk blir bra.

Mulige løsninger

Bokashi på gjesterommet, kanskje? Hytta har et ekstra soverom som sjelden er i bruk. Der kan kanskje bokashibøttene få stå?

Den som står til gjæring står underst, og den som fylles med matavfall daglig når det er noen på hytta, står på toppen. Når den øverste er full, er innholdet i den nederste fermentert og klart til å blandes med jord i jordfabrikken. Når den er tømt og skylt, settes den på toppen. Klar til å ta i mot nytt matavfall.

Eller under jakkene i entréen? Mellom skohylla og veggen i entreen er det akkurat plass til to bokashibøtter. Genialt. De kan enten ha fast plass der, eller bøttene kan settes ut i entréen når det kommer hyttegjester som skal sove på det ekstra soverommet og trenger plassen til bager og sekker.

TIPS! Bøttene kan bli tunge. Det er lurt å legge et par plankebiter e.l. oppå den underste bøtta for å fordele vekten av bøtta på toppen bedre.

Hva når vi reiser fra hytta?

Hytte-eiere er jo ikke på hytta hele tiden. Av og til kan det gå uker uten at noen er på hytta ved Vansjø. Da blir det ikke noe påfyll i bokashibøttene heller, og det kan gå ukesvis før en bøtte blir helt full og skal settes til fermentering. Eller fermenteringsperioden kan bli mye lengre enn to uker.

Begge deler er helt ok! Det spiller ingen rolle om det tar to dager eller seks måneder å fylle bokashibøtta. Prosessen videre blir den samme likevel. Og fermenteringsperioden skal være MINST to uker, men bøtta kan fint stå i inntil et år. Og etter to uker gjør det ingeting om det blir kaldt heller, det er helt ok om fermentert bokashi fryser.

Bokashi er feriekompost, og hytte- eller pendlerkompost. Se våre bokashi ferietips her:

LES MER
Bokashi feriekompost

Varme

For hytter som ligger på fjellet, og sent eller tidlig i sesongen for andre sommerhytter, kan det bli kaldt i hytta i de periodene hytteeierne ikke er der, og slår av varmen. Det gjør altså ingeting om bokashibøttene blir stående en stund, men de MÅ stå i romtemperatur. Det gjelder altså i den tiden det tar å fylle bøtta (uansett hvor lang tid det tar, og selv om det går i rykk og napp) og i to uker etterpå.

Mange hytteeiere løser dette ved at det har ett lite rom hvor de setter inn en ovn og holder temperaturen på 18 grader, også når de ikke er der. Mange velger seg badet, eller et teknisk rom med varmtvannstank for hytter som har innlagt vann.

Jordfabrikk på hytta

Når full bokashibøtte har fermentert innendørs i to uker, skal innholdet blandes med jord for å bli jord. Det kan være rett i jorden (hvis det finnes jord å grave i, i jordbed eller store plantekasser på hytta), i et par pallekarmer som du setter opp som «jordfabrikk» (se bildet), eller du kan lage jordfabrikk i en kasse med bunn. Kassen kan stå ute eller inne, i et skjul eller under hytta om du vil.

Ikke sett lokk på jordfabrikken; jordbakteriene du blander inn, trenger luft. Legg hønsenetting over hvis du er redd for gnagere. Det er typisk vånd, grevling og hunder som er interessert i nyblandet bokashi i jord, men det finnes også opplevelser med andre gnagere, særlig høst, vinter og vår.

Det spiller ingen rolle hvordan kvaliteten på jorden du bruker i jordfabrikken er: bruk gammel, sliten krukkejord, eller rak sammen løv og annet som har ligget på bakken og tynn ut jordforbruket med dette: det inneholder også masse fine jordbakteirer. Billig kjøpejord i sekk funker også. Kompostjorden du lager med bokashi, blir uansett super.

LES MER
Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?
Bokashi og skadedyr

Ved siden av vedstabelen noen meter fra hytteveggen, er det fin plass til en bokashi jordfabrikk av pallekarmer på hytta til Bente og Ole.

Lykke til med bokashi på hytta!

/ah, bokashinorge.no