Bokashi med vanlig bøtte

Bokashi skal ikke være dyrt. Du behøver ikke kjøpe bokashibøtter med kran eller bokashi start-kit for å komme i gang med bokashi.

Et par vanlige lufttette  bøtter med tilsittende lokk og en pose bokashistrø holder fint. En pose med 1 kg bokashistrø holder i to–tre måneder for en familie på fire; lenger hvis husholdningen er mindre, litt kortere hvis dere er mange. Svært mange vil klare seg med fire poser i året.

Mange kommuner gir reduksjon i kommunale avgifter for innbyggere som håndterer matavfallet selv, og flere begynner nå å akseptere bokashi som komposteringsmetode som gir rett til redusert avgift. Praksis varierer, og bokashi er fortsatt ukjent for mange:  Sjekk ut hvilke regler som gjelder i din kommune.

Hvilke bøtter funker?

Ikke alle bøtter har lokk, og ikke alle bøtter med lokk er egnet for bokashi. Bøtta du velger å bruke må være lufttett: lokket må være tilsittende og ikke slippe inn luft. Vi har samlet noen erfaringer med et knippe lett tilgjengelige alternativer til bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran. Noe er egne erfaringer, noe er tips vi har plukket opp fra andre bokashibrukere:

Gjesteblogger Anette startet sin bokashi med en pose strø, et par aviser og noen ti-liters malingspann fra den lokale fargehandelen (du trenger minst to bøtter til en bokashisyklus). Det fungerte fint!

Les om hennes oppstart-erfaringer i artikkelen Min første bokashi.

Vi kjøpte 12-liters bøtter med lokk fra Clas Ohlson for å teste bokashi med vanlig bøtte. De har fungert bra i noen tilfeller, men vi HAR varierende erfaringer med dem. Lokket sitter ikke alltid tett nok til på disse bøttene; alle er ikke lufttette. Og det er den ene av to ting du må være påpasselig med når du velger bøtte; den SKAL være lufttett.

Den andre er fuktighet. Når du ikke har bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran, må du legge aviser e.l. i bunnen av bøtta (se nedenfor).

Vi har også testet tyskproduserte plastspann fra bøtteprodusenten Auer. Vi valgte firkantet fordi det sparer plass hos oss, men Auer leverer både runde og ovale spann, i mange størrelser. Vi testet to spann på 12,8 liter og de var tette og bra.

Spannene kostet kr 23,17 per stykk, og for frakt til Nesodden betalte vi 186,47 kroner (2015-priser). Auer tar forhåndsbetalt og satser nok ikke først og fremst på privatmarkedet, men vi opplevde kjøpsprosessen som helt OK.

Bokashibøttene i nettbutikken har perforert bunn slik at væske fra matavfallet renner ned i et eget kammer, og en tappekran så du kan tappe ut bokashivæske underveis (og gjødsle planter inne og ute med den). Bruker du vanlige bøtter som de over, må du absorbere væsken ved hjelp av aviser eller pellets i bunnen av bøtta, og du får ikke utnyttet den supre bokashivæsken.

Disse bøttene fra Biltema har en rist/ smussavskiller i bunnen. Det er jo genialt! tenkte vi, og bestilte en for å prøve. Det finnes også lokk til bøttene. Men lokket er ikke tilsluttende i det hele tatt! Det ligger bare løst oppå. I Facebook-gruppen Bokashi så vi et forslag om å bruke plastfolie over disse bøttene før lokket settes på. Kanskje det funker?

I den samme Facebookgruppen har vi også sett at noen bruker smussavskilleren til Biltema i slike 15-liters bøtter fra Jula.

Lokkene på disse Jula-bøttene ser ut til å være bedre egnet for bokashi enn lokkene på Biltema-bøttene, men vi har ikke testet dem selv.

Er du litt handy, kan du gjøre som karen på denne videoen: Han lager bokashibøtte ved hjelp av to like spann hvor han borer hull i bunnen på det ene og setter dem oppi hverandre. Vi har sett samme teknikk beskrevet i Bokashi-gruppen.

Gjør-det-selv-bokashi er tøft, synes vi. Og bare det blir tett nok, funker det helt sikkert.

Lykke til med bokashi!

Bokashi med vanlig bøtte: Slik gjør du

Når du ikke bruker bøtte med tappekran, er det bra å ha tilgang på gamle aviser eller noe annet som kan ligge i bunnen av bøtta og på toppen når den er full, for å absorbere fuktighet. Vi skaffet en sekk med trepellets fra Felleskjøpet.

Et annet super-tips er å bruke knust grillkull i bunnen av bøtta når du gjør bokashi med vanlig bøtte. Grillkullet trekker til seg bokashivæsken og blir næringsrikt biokull i jorden siden: langtidsvirkende og næringsrikt jordforbedringsmateriale, direkte fra bokashibøtta.

Avispapir eller trepellets i bunnen av bøtta tar opp væske fra matavfallet under fermenteringen. Blir det for vått i bøtta, kan det begynne å lukte. Med kranbøtte tapper man ut fuktigheten som bokashivæske, og bruker denne som næringsrik gjødsel (uttynnet i vann 1/100) til planter inne og ute. Med vanlig bøtte får du ikke væsken ut og bruker avispapir eller trepellets til å suge den opp istedet. Så den ikke forstyrrer mikrobene i arbeidet.

Strø på et par spiseskjeer med bokashistrø i bunnen, oppå avispapiret eller trepelletsen.

En gang om dagen tømmer du dagens matavfall i bokashibøtta: Med bokashi kan du kompostere alt – kjøtt, fisk, sitrus, grønnsaker, avskjær og matrester. Det eneste du bør unngå er flytende matavfall som suppe og drikke.

Strø over 2 spiseskjeer bokashistrø pr. liter matavfall. Ha gjerne på litt ekstra hvis du har mye proteinrikt avfall som kjøtt og fisk en dag.

Det er bra å presse matavfallet sammen i bøtta hver gang du har tømt i dagens matavfall. Bruk en potet-/rotmoser eller press godt ned med flat hånd (legg en avis i mellom så fordeler du trykket og blir ikke grisete på hendene).

Legg lokket på og gjenta tømmeprosedyren daglig. Når bøtta er full, legger du en avis eller litt pellets på toppen, og setter bøtta til gjæring med lokket på i 2 uker innendørs. Den er lufttett og lukter ingenting.

Etter 2 ukers gjæring innendørs kan du grave bokashien rett i jorden (10–15 centimeter dypt blir bra), eller du kan tømme den i kompostbingen hvis du har en slik, og legge cirka like mye jord oppå. Du kan også lage deg en jordfabrikk i en plastkasse med lokk, hvor du legger jord og gjæret bokashi lagvis i kassen. En tykk plastsekk på balkongen fungerer også; bruk omtrent like mengder ferdiggjæret bokashi og jord i sekken, lagvis. Jordfabrikken kan stå innendørs eller utendørs, hele året.

Det gjør ingeting om det går lengre tid enn to uker før bokashien kommer i jorden eller i jordfabrikken. Den tåler fint å stå i opptil et år! Etter to uker innendørs kan du godt sette den ut også, det gjør ingeting om den står kaldt etter at de to ukene er gått. Det samme gjelder kassen eller sekken med lagvis jord og bokashi (jordfabrikken): Dersom jordfabrikken står kaldt (utendørs eller i en kald kjeller på vinteren) stopper prosessen opp, men den kommer i gang igjen når det blir varmt i været. Sett den i vårsola (dekket til av en presenning eller lignende dersom du bruker en gjennomsiktig sekk eller kasse) så vil du ha fantastisk næringsrik kompostjord i sekken eller kassen etter noen uker på våren.

Lykke til!