Bokashi LOOP

De grå bokashibøttene har fått en lillesøster! Vi kaller henne Bokashi LOOP. Hun er ung og smart, liten og «veldreid», men viktigere: også hun lar deg loope matavfall fra bord til jord i rekordfart, med bokashi.

Mer om bokashi
HVA ER BOKASHIKOMPOST?
10 GRUNNER TIL Å VELGE BOKASHI

Slik gjør du
KOM I GANG MED BOKASHI
BOKASHI FOR BEGYNNERE

Mange er fornøyd med hvordan de grå/grønne bokashibøttene ser ut. Vi liker dem! Noen «synes ikke akkurat de er pene», mens andre ikke er opptatt av bøttenes design i det hele tatt. Men for mange er det visuelle uttrykket viktig for hva de velger å ha hjemme. En del har små kjøkken, lite plass i skapet og vil at tingene de frakter i hus, skal passe inn.

Bokashi LOOP er runde og hvite bokashibøtter, i stilrent og moderne design.

Med Bokashi LOOP introduserer vi mindre bokashibøtter, i ny design med et alternativt stilmessig uttrykk. LOOP er bokashi for den designbevisste. Bokashi for alle!

Vi har testet den nye bøtta i vinter, og nå kan den bestilles i nettbutikken! Hele åtte LOOP testbøtter har vært i omløp i norske hjem før lanseringen: Nora, Linda, Mariane, Sonja, Bente, Stina, Anette og Birgit har alle brukt Bokashi LOOP hjemme i noen uker. Testhjemmene er forskjellige: noen bor alene, noen er familier med 1–3 store eller små barn i huset; andre har voksne barn som er flyttet ut, og bor med partneren sin. Noen bor i byen, andre mer landlig med egen hage. Flere av testerne er erfarne bokashibrukere som var godt kjent med de grå/grønne bøttene da LOOP kom i hus, mens andre har testet bokashi for aller første gang med én gråbøtte og én LOOP. Takk til alle testfamiliene!

Hva er nytt med Bokashi LOOP?

I tillegg til at hun er rund, hvit og estetisk vakker kommer Bokashi LOOP også med enkelte tekniske «nyvinninger» i forhold til de tradisjonelle bokashibøttene. Slik er LOOP annerledes:

Liten og lekker

Bokashi LOOP er mindre enn de tradisjonelle bokashibøttene. LOOP rommer ca. 8–9 liter, mens de grå/grønne bøttene tar ca. 15 liter.

Også for LOOP gjelder imidlertid at det går ganske mye mer ferskt matavfall oppi bøtta. Avfallet synker sammen en god del, og den nye pressemekanismen til LOOP-bøtta er effektiv.

LOOP måler 34 cm i høyden og er 24 cm i diameter. Flere av testerne var godt fornøyd med at størrelsen gjør det enklere å få plass til LOOP i kjøkkenskapet, og den er enklere å sette bort til fermentering.

Så liten at du lett får plass til den i kjøkkenskapet, så fin at du gjerne har den på benken.

Men den er jo så utrolig fin! Mange vil ikke ønske å sette den inn i skapet. Alle testerne våre kommenterte designet: «Virkelig lekker,» sa én. «Den passer så fint der den står sammen med Vipp-bøtta på kjøkkenet,» sa en annen. «Mannen min synes den er kul,» utbrøt en tredje: «Og det betyr mye. Om jeg hadde hatt denne bøtta fra start, hadde han kanskje vært mer positiv til hele bokashiprosjektet mitt alle disse årene. Ikke bare tålt det.»

Også materialet i bøtta får skryt: «Plasten virker hardere og mer robust. Jeg får følelsen av at denne bøtta kan vare lenger enn de grå/grønne, og tåler bedre at jeg setter dem oppå hverandre. Det er veldig praktisk. Og fint.»

LOOP lages av 100 % resirkulert plast, et materiale utviklet i EU. Det gjør også de grå/grønne bokashibøttene fra Bokashi Norge.

Les mer om
BOKASHIBØTTER I RESIRKULERT PLAST

Ingen løs rist i bunnen

Men produktdesign er mer enn visuelt uttrykk! Rent «teknisk» har Bokashi LOOP en litt annen oppbygning enn de tradisjonelle bokashibøttene. Den har ingen løs rist i bunnen. I stedet består LOOP av to bøtter inni hverandre, hvor den innerste har hull i bunnen, slik at bokashivæsken kan renne igjennom og tappes ut. Den hvite bøtta ytterst har tett bunn og kran/tut. Inni denne smetter en sort, tilpasset sylinder, med dråpelignende hull i bunnen.

De to bøttene – den hvite «ytterbøtta» og den svarte «innerbøtta» – kan tas fra hverandre. Når du har tømt det fermenterte innholdet i jorden eller jordfabrikken, skal du kunne ta ut den sorte bøtta for å få skylt/vasket begge delene ordentlig. For de som ønsker det. «Jeg liker at den har en ren og enkel form, uten masse kriker og kroker som er vanskelige å få skikkelig rene,» kommenterte en tester.

Inni den hvite LOOP-bøtta sitter en svart sylindrisk «innerbøtte» med dråpeformede hull i bunnen. Det er i denne bøtta du legger matavfallet, slik at bokashivæsken kan renne ned gjennom hullene og tappes ut fra «helletuten» nederst på den hvite bøtta.

Det kan være vanskelig å få løs den svarte innerbøtta. Det er to hull/»knapper» på sidene av den hvite bøtta som skal klemmes inn for å få den svarte opp, men når du klemmer inn disse, er begge hendene brukt opp og det er vanskelig å få innerbøtta ut. «Særlig når den er full!» kommenterte en lett irritert tester. Det er nok riktig. Men det er neppe meningen heller: Bærehankene sitter på den hvite bøtta, så bær med deg hele LOOP ut for å tømme bokashien i jorden. Så er den svarte bøtta i alle fall tom, og ikke så tung, når du skal ha den ut. Men likevel: med glatte fingre og uten noe å ta tak i, kan det være tricky å få den svarte bøtta løs.

«Men jeg lar den bare sitte, jeg!» sa en annen tester, like glad. Hun skyller og vasker begge bøttene mens de sitter inni hverandre. «Det blir rent nok, det skal jo bare mer bokashi i den! Og med den nye kranløsningen er det lett å få skylt ut rester fra bunnen uten at krana tettes.» Sant nok.

Stapper og lokk i ett

Til LOOP følger det ikke med noen løs stapper, slik det gjør til de grå/grønne bøttene. Du vil ikke trenge noen heller: LOOP kommer med stapper og lokk i ett, som brukes i den svarte innerbøtta. Stapperen/ lokket har et håndtak på midten hvor det gjør en knekk, slik at det skal være lett å få opp av bøtta. Når du har fylt matavfall og bokashistrø i LOOP-bøtta, presses det svarte lokket ned og sitter tett INNI sylinderen. Du presser matavfallet sammen nedi bøtta med lokket. Eller stapperen, da.

Det hvite lokket ligger løst oppå bøtta. Det gir en ekstra sikkerhet mot lufttilgang og lukt, ser fint ut, og det gjør at du lett og trygt kan plassere to LOOP-bøtter oppå hverandre.

«Det svarte lokket som presses helt ned på matavfallet, fungerer bra,» mener flere av testerne. «Det virker smart, tett og renslig.»

For at mekanismen med å løfte og presse ned det svarte lokket inni sylinderen skal fungere i praksis, er bøtta laget slik at den svarte innerbøtta utvider seg bittelitt i toppen. Diameteren er altså litt større i toppen enn i bunnen av bøtta. Det gjør at du aldri skal fylle matavfall helt opp. La det være igjen 5 cm «klaring» mellom det svarte lokket og kanten av bøtta. Dersom det svarte lokket blir liggende for høyt opp/ nær kanten, vil det ikke slutte helt til og det vil slippe inn luft.

TIPS!
Når du skal løfte opp det svarte lokket, plasser fingrene under den brede siden av håndtaket og trekk opp. Lokket får da en knekk, og er lett å få opp.

Det hvite lokket ligger alltid på toppen, så to LOOP-bøtter kan stå oppå hverandre: den du fyller med matavfall og strø daglig, på toppen; og den som står til fermentering, under. Det svarte lokket/stapperen inni bøtta brukes til å presse matavfallet sammen inni bøtta og sitter tett ned mot matavfallet i den svarte sylinderen. 

HUSK!
LOOP-bøtta er full når det gjenstår 5 cm mellom det svarte lokket og kanten av sylinderen. Dersom du  fyller bøtta for full, slik at det svarte lokket ligger bare 2–3 cm fra kanten, slutter det ikke tett til. Det vil slippe inn luft under fermenteringen.

Solid kranløsning

Bokashi LOOP har en annen kranløsning enn de grå/grønne bokashibøttene. I stedet for en fastmontert kran som åpnes og lukkes mens den sitter på bøtta, har LOOP egentlig bare en tut med kork. Helstøpt. Det er en solid løsning som gir liten fare for produksjonsfeil og lekkasjer.

Testerne hadde litt delte meninger om tuten. Noen fremholdt at den virker robust, mens andre syntes det er et minus at man må løfte på bøtta for å få ut bokashivæsken. Flere av testerne har vært nære på å miste korken ettersom den er løs og lett blir borte når man tar den av og legger den fra seg for å helle på bøtta.

Vi har meldt tilbake til produsenten at det ville vært en fordel om korken hang fast i bøtta når den tas av. Skulle du være uheldig å miste korken, kan du bestille ny kork gratis i nettbutikken når du har kjøpt bøtter hos oss: Bokashi-for-life-ordningen gjelder også for LOOP for bøtter som er kjøpt i nettbutikken. Som deler til Bokashi LOOP regnes korken og begge lokkene, både det svarte og det hvite.

Les mer om
BOKASHI FOR LIFE

Bokashi LOOP har helletut for bokashivæsken, med løs kork. Skulle du være uheldig å miste korken, gjelder Bokashi for life for LOOP også.

Høyere pris

Produkt- og designutvikling koster. Bokashi LOOP ligger høyere i pris enn de grå/grønne bøttene. Prisen i nettbutikken reflekterer vår innkjøpspris fra produsenten. Vi har presset prisen ned på vår kant i forhold til innkjøpspris og kostnader så godt det lar seg gjøre.

Et Bokashi LOOP-kit med 1kg bokashistrø koster 2349,- i nettbutikken.
En Bokashi LOOP enkeltbøtte koster 1100,-

For noen vil LOOP være verdt pengene, andre trives både med uttrykket og kvalitetene til de «gamle» bokashinorge-bøttene, som har vært i bruk lenge: de er mer romslige og rause, har lang erfaring – og er altså grå. Ikke helt ulikt oss mennesker når vi har vært i «gamet» en stund.

Bokashivæsken fra LOOP

Den som har holdt på med bokashi før, vet å sette pris på bokashivæsken. Også LOOP samler væske fra bokashien i bunnen av bøtta, som blir super flytende gjødsel til planter ute og inne når den tynnes i vann 1:100.

Mengden væske kan variere mye, det gjelder både LOOP og de tradisjonelle bokashibøttene. De fleste bøtter vil avgi noe væske, i perioden da du fyller bøtta og/eller i de minst to ukene som full bøtte skal stå til fermentering. Kommer det lite eller ingen væske fra bøtta, gjør det ingenting for bokashiprosessen: bokashien er like fin!

Noen av LOOP-testerne med bokashierfaring reagerte på væsken som kom ut av tuten på den nye bøtta de første gangene. Hullene i bunnen av den svarte innerbøtta er en del større en hullene i den løse bunnristen på de grå bøttene, og de opplevde at LOOP-væsken var mer grumsete. «Ekkel,» var det noen som sa. Bokashivæsken fra de grå bøttene er heller ikke alltid delikat, den lukter ikke roser; væsken er klart den komponenten i bokashi som lukter mest, og det er normalt.

Fra bøtte-produsenten fikk vi tips om å legge et ark kjøkkenpapir i bunnen av bøtta. Det vil filtrere bort brødsmuler, bokashistrø og andre mindre matrester, som ellers kommer med ned i bokashivæsken i bunnen, og skaper grums.

Når du setter i gang med din første LOOP-bøtte, legger du altså først i et ark kjøkkenpapir oppå hullene i bunnen av den svarte bøtta, deretter strør du på litt bokashistrø før du tømmer i din første «ladning» med matavfall og strør over 2 ss bokashistrø per liter matavfall. Presser det svaret lokket ned så det pakker matavfallet godt sammen.

Bokashivæsken er super gjødsel til planter ute og inne. Tynn den ut med vann 1:100 og vann jevnlig. 

TIPS!
Med et ark kjøkkenpapir i bunnen av LOOP-bøtta, får du ut klarere bokashivæske som er lett å vanne med.

Andre test-erfaringer

Mer fluff?

Hvitt «mugg» i bokashi er ikke farlig, det er faktisk ikke noe dårlig tegn i det hele tatt. Det kan forekomme både i bøtta og i jordfabrikken, eller på jorden i hagen der du har gravd ned bokashi. Vi kaller det «fluff».

Les mer om 
MUGG I BOKASHI: BRA ELLER DÅRLIG?

Noen av testerne har opplevd at de får mer fluff i LOOP-bøtta enn de er vant med fra de grå bøttene, og det forekommer oftere i bøtta. (Med de grå bøttene er det vanligere å se fluff senere i prosessen: i jordfabrikken eller i krukker og bed.) Enkelte ganger opplevde testerne å se fluff allerede underveis mens de fylte bøtta; andre ganger var det kommet fluff på bokashien når innholdet skulle i jorden etter to ukers fermentering inne. «Det kunne være skikkelig skjegg i bunnen av den svarte bøtta etter tømming!» fortalte en tester. «Helt hvitt, lett fluff.» Ja, da så. Da er det ingen fare.

Hvit, mugg-lignende «fluff» kan forekomme både i bokashibøtta og i jordfabrikken. Flere av testerne opplevde oftere og mer fluff i LOOP enn i gråbøttene. Det er helt fint.

Kan LOOP erstatte boksen på benken?

To av testerne var interessert i å sjekke om de kunne klare seg uten boksen de har pleid å ha på benken for å samle opp matavfall i løpet av dagen, og som de en gang per dag (eller annenhver dag) tømmer i bokashibøtta og drysser bokashistrø på. Kanskje kunne den lille LOOP-bøtta stå på benken og fungere som eneste matavfallsbeholder? Det VIL innebære at bøtta blir åpnet mer enn én gang per dag. Men i små familier eller med bare to voksne i husholdningen, behøver det kanskje ikke bli mer enn et par–tre ganger heller? Kanskje kunne de få til en god fermenteringsprosess i bøtta likevel?

Lang historie kort: Begge husholdningene som forsøkte dette, valgte å gå tilbake til å ha en boks- eller kjele med lokk å samle matavfallet i gjennom dagen. «Det ble fort flere åpninger av bøtta per dag enn vi hadde forventet på forhånd,» forklarte én. «Det kjentes ikke helt bra for prosessen, som jo skal være så lufttett som mulig.»

Selv om LOOP-bøtta er fin å ha stående fremme, opplevdes den ikke som 100% praktisk til denne bruken: «Vi savnet den enkle ‘enhånds’ boksen med et lokk som er lett å få av ganske fort. Har jo alltid noe i den ene hånden når matavfall skal kastes. Dessuten ble bøtta på benken litt for høy for meg.»

Da vet vi det. Takk for at dere forsøkte!

Selv om LOOP er liten og fin, er det mest praktisk i hverdagen å samle matavfallet i løpet av dagen i en liten (og enhånds) boks på benken, syntes testerne. Bruk en boks med lokk, så unngår du at småfluer legger egg på matavfallet. det kan gi larver/ småfluer i jorden siden.

Bestill Bokashi LOOP

Bokashi LOOP kan bestilles i nettbutikken, som bokashikit eller enkeltbøtte.

LOOP for life

Deler til bokashibøtter du har kjøpt i nettbutikken hos, oss kan bestilles gratis i nettbutikken. For livet. Uansett årsak. Vi kaller ordningen Bokashi for life. Den gjelder også LOOP-bøttene. Som løse deler til LOOP regnes den svarte stapperen/ innerlokket, det hvite lokket og korken.

Les mer om
BOKASHI FOR LIFE