Bokashi i media

Nysgjerrig på bokashi kjøkkenkompost? Se bokashi-rett-i-jorden demonstrert på NRK i beste sendetid, og les hva Dagbladet, VG, Bergens Tidende, Adresseavisen og mange flere skriver om bokashi.

Da vi startet opp med bokashi 2015/16 opplevde vi en enorm medieinteresse, og den varte i flere år etter oppstarten. Her har vi samlet et knippe medieoppslag fra de første årene, mens bokashi enda var ganske nytt i Norge. Så mange gode bokashihistorier!

Hus & bolig (2018)

Å «gi bort» matavfall til kommunen, kommer ikke på tale for hageentusiast Odd B. Hauge. – Det blir fantastisk jord av det med bokashikompost, sier han til magasinet Hus & Bolig i april 2018. Takk til fabelaktige Odd i @myntmesterenshage! – Du kan nærmest kalle meg en misjonær for bokashi’, sier han. Det gjør vi kjempegjerne!

Les hele artikkelen
DEN BESTE JORDEN LAGER DU SELV

Hageliv & uterom (2018)

Magasinet Hageliv & Uterom publiserte knallfin reportasje om kompostering og bokashi i april 2018, over tre vakre sider 92–94. 

Ta vare på bladet!

Adresseavisen : kronikk

«Matavfall er næringsstoffer på avveie!» skrev naturviter Arve Lian i Adresseavisen i oktober 2017. Han utfordrer leserne til å lage jord med bokashi – og bidra i klimasaken, blir selvforsynt på jord, unngå luktproblemer og spare penger: et columbiegg på kjøkkenet:-)

Les hele kronikken som gjesteinnlegg på bokashibloggen:

Et columbiegg på kjøkkenet

Bergens Tidende : kronikk

«I’m gonna make my garden great again!» skrev Jan Nyberg i Bergens Tidende (2017).

Og Jan skal redde hagen sin med bokashi: «Der eg bur store delar av året, er jordsmonnet sørgjeleg skrint. Difor har eg starta min eigen jordfabrikk. Det er enkelt, gratis og godt for miljøet. Og ganske moro.»

Les hele kronikken i et gjesteinnlegg på bokashibloggen:

Den enkle kunsten å redde verda

Telemarksavisa, juni 2017

«Ein får ikkje betre jord enn dette. Målet er å lage så mykje jord at eg ikkje trenger å kjøpe jord i det heile.» – Vår egen gjesteblogger Anette viser frem den fantastisk frodige hagen sin og forteller om å lage jord med bokashi i en flott reportasje i Telemarksavisa 28. juni 2017. Og vi har fått lov til å dele artikkelen!

Les hele artikkelen herAnette lagar hagejorda si sjølv

Les også Anettes gjesteblogger om bokashi:
Min første bokashi
Jordfabrikken min
Vannmelon i bokashi – helt rått(ent)?
Hvor sur er bokashivæsken, egentlig?

NRK «Hagen min»

«I løpet av 3–4 uker er alt det fermenterte matavfallet blitt til jord» i den fantastiske hagen til Odd og Amund på Hamar.

Odd forteller om bokashiprosessen og demonstrerer hvordan han lager kompostjord av matavfallet sitt med bokashi i programserien «Hagen Min» på NRK, i beste sendetid tirsdag 23. mai 2017.

I programmet bygger Odd og Amund et nytt bed i hagen, og viser hvordan de blander fermentert matavfall rett i jorda.

Gikk du glipp av programmet? Se innslaget om bokashi kjøkkenkompost

Dagbladet Magasinet

Lørdag 13. mai 2017 handlet hagespalten i Dagbladet Magasinet om bokashi! Sveriges største hageblogger Sara Bäckmo lanserte sin norske søsterblogg sarabackmo.no våren 2017. Hun skriver også fast hagespalte i Dagbladet Magasinet.

«Min komposthistorie handler om mark på rømmen i en liten leilighet og om mus i hagen, men ender godt blandt millioner av mikroorganismer i en lufttett bøtte,» skriver Sara B.

Magasinet er betalt innhold digitalt.
Abonnenter kan lese bokashi-spalten her

VG+

VG+ skriver om bokashi i hagen til bokashibruker og hobbygartner Anita Dietrichson! Stor reportasje i Norges største avis 1. mai 2017

“Blir raskt til jord,” skriver VG. “Anita komposterer alt matavfall i en lufttett bokashibøtte. Nå har denne fulle bøtten hvilt i to uker, og det er på tide å blande avfallet med vanlig jord. I løpet av noen få uker er alt blitt til god, næringsrik jord …»

«Slik lykkes du som hobbygartner»
http://pluss.vg.no/2017/05/01/2783/2783_23981037

USBL-nytt

90 000 USBL-medlemmer kunne i februar 2017 lese en tre-siders artikkel om bokashikompost i bladet! Er du ikke medlem? Da kan du lese artikkelen her. Les om bokashi på side 60–62:

USBL-nytt 1-2017

OBOS-magasinet

Han vil dyrke, hun elsker å lage god mat og blogger om det. Før bar han hjem god jord i bæreposer fra svigermor, så fikk han bokashibøtter i bursdagspresang. Nå lager de næringsrik jord av matavfallet sitt, i en ettroms i Oslo.

Les om Henrik, Nora og bokashi kjøkkenkompost i desembernummeret av OBOS-magasinet.

Norsk Hagetidend

Norges største hagemagasin skriver om bokashi! Oktobernummeret 2016 inneholdt en informativ og fin artikkel om bokashi – og vakte stor interesse blant hagefolket.

Nettmagasin

Matmagasinet til dagligvarekjeden COOP Mega skriver om miljøvennlig håndtering av matavfall. Det er så bra! Lag superjord av det, og dyrk din egen mat – med bokashi!

Les artikkelen

Bok | Rett fra jorda

Vi elsker svenske hagebøker! I 2016 kom den svenske perlen av en bok Rätt ur jorden ut på norskHurra! Kompostkapittelet i den norske utgaven har et oppslag om bokashi.

Rett fra jorda : Håndbok i selvforsyning. Du kan bestille boken her.

NTB | Gjør matavfall om til planteføde

I august 2015 startet vi bokashibloggen og begynte å fortelle om bokashi på Facebook. Bare et par uker senere, før vi hadde åpnet nettbutikken(!) ringte NTB. Journalisten hadde funnet bokashi på Facebook og ville lage sak. Det resulterte i flotte reportasjer i 12–15 lokal- og regionalaviser landet over.

Det var bokashi i Tønsberg blad og Drammens Tidende, i Dagsavisen, Glåmdalen og Agderposten. Vi vet også at det var reportasjer i nord og i vest, men vi kjenner ikke til alle titlene.

Her kan du lese artikkelen i Agderposten.

DNB | Luktfri kompost på kjøkkenet

Omtrent samtidig som NTB-artikkelen gikk landet rundt, publiserte også DNB Eiendomsavisen en kjempefin sak om bokashi.

DNB Eiendomsavisen distribueres i alle postkasser i Oslo, Akershus og Østfold, som innstikk i Bergens Tidende og settes ut ved alle landets postkontorer.

Her kan du lese artikkelen på nett.

Matmerk.no | FB-siden Økologisk mat

– Prosessen er nokså rask, og du har næringsrik jord på noen uker. Artig, ikke sant?

«Aspirerende biolog» Ine Vik er gjesteblogger på matmerk.no. Hun anbefaler bokashi i en artikkel som også ble delt på Facebook siden Økologisk  mat. Bak siden står Debio, Oikos og Framtiden i våre hender, i tillegg til Matmerk.

Les artikkelen.

Grønne blogger | Erfaringer med bokashi

Tuuuusen takk til alle grønne bloggere som skriver om og deler sine erfaringer med bokashi! På bildet representert ved bergensbaserte Grønare Kvardag.