Bokashi: vanlige nybegynnerfeil

Egentlig skulle denne artikkelen hatt tittelen «Tre vanlige nybegynnerfeil i bokashi». Men vi fant bare to.

På de årene som er gått siden vi åpnet nettbutikken på bokashinorge.no i 2015 og begynte å skrive blogg om bokashi, snakke om bokashi og informere om bokashikompost i mange kanaler, har vi svart på hundrevis av spørsmål. Noen går igjen, og har fått plass på siden vanlige spørsmål om bokashi. Mange lurer på mye – og vi svarer kjempegjerne! Men hva kan gå galt? Hva er egentlig de vanligste nybegynner-FEILENE vi har sett at går igjen gjennom disse årene.

Vel, de er ikke så mange. Vi fant to.

Les mer om bokashi
HVA ER BOKASHIKOPOST?
10 GRUNNER TIL Å LAGE JORD MED BOKASHI

Det er lett og lettvint å lage jord av matavfall med bokashi; ingen forkunnskaper kreves. Men det kan være litt å huske på for en nybegynner. De to vanligste nybegynnerfeilene i bokashi er:

1. Bokashi og jord BLANDES ikke i jordfabrikken

Når full bokashibøtte har stått til fermentering innendørs i minst to uker (de kan stå i inntil ett år), skal det fermenterte matavfallet i bøtta i kontakt med jordbakterier for å bli omdannet til jord. Når du åpner lokket på bokashibøtta etter fermenteringsperioden, har det ikke skjedd mye du kan SE med det blotte øyet i bøtta. Fermentert bokashi må blandes med jord (eller jord og løv som har ligget på bakken) for at omdanningen skal skje. Kontaktflate med jord er en kjempeviktig faktor som er med på å sikre en rask og effektiv omdanning av bokashi til jord: jo mer kontaktflate, jo bedre. Derfor er det viktig å BLANDE jord og bokashi godt i bedet eller jordfabrikken. Før du dekker til med et lag jord på toppen.

En del legger bare jord og bokashi lagvis i kasser eller binger. Uten å blande. Denne praksisen stammer ikke fra oss, vi anbefaler alltid å blande, men den er ganske utbredt. Og den er sårbar: det vil ta MYE LENGRE tid for bokashien å bli omdannet til jord når bare det aller ytterste matavfallet i bokashilaget er i kontakt med jordbakterier. Og det gir mye større risiko for at omdanningen går i stå: at det blir for vått eller tørt eller at andre bakterier enn bokashimikrobene og jordbakteriene får overtaket i prosessen, og forstyrrer omdanningen.

En bokashisandwich skal bestå av: 1) jord eller jord og løv – 2) bokashi GODT BLANDET med mer jord eller jord/løv – 3) et lag jord på toppen

Les mer om hvilke faktorer som påvirker omdanningen av bokashi til jord:
HVOR FORT BLIR BOKASHI JORD?

Når du har tømt bokashi i jorden eller i jordfabrikken, er det viktig å BLANDE bokashi og jord godt. Det sikrer og fremmer omdanningen av bokashi til jord.

2. Tett lokk på jordfabrikken

Den andre feilen som vi ser at går igjen blant en del nye bokashibrukere, er at de legger tett lokk på jordfabrikken. «Boakshi er en anaerob prosess,» har de typisk lest og fått med seg: «Uten oksygen; det skal være lufttett». Og det skal det jo være – I BOKASHIBØTTA – både under fyllingen av bøtta og under fermenteringen. Dette er  bokashiprosessens trinn 1) og 2). Men på trinn 3), når fermentert bokashi skal omdannes til jord – i kontakt, og GODT BLANDET, med jord – må det komme luft til. Omdanningen av bokashi til jord er et samarbeid mellom de anaerobe/ fermentative bokashimikrobene, og jordbakterier: og jordbakteriene må ha luft for å jobbe.

Lager du jord ved å blande bokashi og jord i en kasse inne eller ute, trenger du ikke ha lokk på kassen, bare den står beskyttet mot nedbør. Dersom du ønsker å dekke den til med lokk, anbefaler vi å legge et par plankebiter mellom kassen og lokket og så noe tungt oppå lokket igjen: slik sikrer du kassen mot katter, fugler eller hunder, det gir god lufting, og lokket blåser ikke avsted.

En jordfabrikk hvor bokashi og jord er godt blandet og deretter dekket til med et lag jord på toppen, trenger ikke lokk dersom den står innendørs eller beskyttet mot nedbør og nysgjerrige hunder ute. Med fuktighetsabsorberende knust grillkull eller biokull i bunnen (og gjerne litt blandet inn i bokashi-og-jord-mixen også), og ca. 10 cm jord på toppen, lukter det ingenting av en åpen jordfabrikk: Vi pleier å ha en stående under skrivebordet vårt. Uten lokk.

Bestill bokashi hos oss

Andre vanlige utfordringer

Det er spennende å lete igjennom gamle e-poster, Facebookmeldinger og kommentarer på Instagram og Facebook etter spørsmåls-gjengangere. Mest slående er kanskje variasjonen. Sånn blir det når vi jobber med levende materiale – organisk avfall og levende, naturlige mikrober! Og vi lever og dyrker forskjellig.

Vi ser likevel to utfordringer, eller bekymringer, som mange spør om, men som ikke akkurat kommer av «feil» hos bokashibrukerne:

Fukt (og kanskje lukt) i bokashibøtta

Veldig mange som lager jord av matavfallet sitt for første gang, bekymrer seg for lukt. Det forstår vi godt! Sånn hadde vi det også. Og noen opplever mer lukt enn de hadde forventet, eller mer lukt enn nødvendig, fra bøtta. Fra tid til annen.

Det er som regel for mye fuktighet som skaper lukt i bokashi. Og det kan fixes. Noen ganger renner ikke all overflødig fuktighet ned i kammeret under og kan tappes ut, men blir igjen i bøtta, blant matavfallet, og kan skape lukt. Da hjelper det å tilføre noe som kan trekke til seg fuktighet fra toppen også, eller inniblant matavfallet. En avis eller et par ark med kjøkkenpapir, som du bytter ut daglig i noen dager, kan holde. Eller du kan drysse på litt knust grillkull eller biokull når du tømmer matavfall i bøtta. Biokull er fantastisk effektivt til å trekke opp overflødig bokashivæske i bøtta, og blir fabelaktig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale i jorden siden: der ligger kullet og avgir væsken og næringen den har samlet opp fra bokashibøtta, i mange, mange år.

Mer om biokull og bokashi
BIOKULL OG BOKASHI

Biokull i nettbutikken
BÆREKRAFTIG BIOKULL I NETTBUTIKKEN

Knust biokull og bokashi er en knallbra kombinasjon, både i bøtta på kjøkkenet (hvor biokullet hindrer for mye fukt og lukt) og i jorden siden: der bli biokullet langtidsvirkende jordforbedringsmaterilae som bidrar både til god jordstruktur og gir fuktighet og næring over tid.

Fluer/larver i jordfabrikken

En annen utfordring som vi får en del spørsmål om, er fluer/ fluelarver i jordfabrikken. Vi har aldri opplevd det selv, men det er ikke helt uvanlig. De oppstår ikke i jordfabrikken eller av bokashien som sådan, men det hender at fluer rekker å legge egg på matavfallet FØR det legges i bøtta; de vil ofte dø i prosessen, men ikke alltid. Og da kan det altså bli larver eller fluer i jordfabrikken. Det er IKKE farlig for jorden eller plantene, de kommer til å forsvinne/ fly andre steder når jorden ikke er interessant for dem lenger; når matavfallet er omdannet. OG det kan unngås!

Les mer under tips 3) i denne artikkelen:
BOKASHITIPS I HVERDAGEN

Vanlige spørsmål om bokashi

Har du flere spørsmål? Vi har samlet noen av de vanligste spørsmålene vi får om bokashikompost i vår Bokashi FAQ:

VANLIGE SPØRSMÅL OM BOKASHI

Lykke til med bokashi!