Våre beste bokashi vintertips

Den som lager bokashi av matavfallet sitt i vinter, møter våren med et lager av miljøvennlig, egenprodusert og svært nærings- og energirik gjødsel til hagen. Hvem vil gå glipp av det?

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Hvorfor bokashi?
Slik gjør du

Hva må du tenke på vinterstid?

Bokashi er en tre-trinns prosess. Det er bare trinn tre du trenger en egen løsning for vinterstid. De to første trinnene (i bokashibøtta) er helt like året rundt: de foregår alltid innendørs.

Slik gjør du på kjøkkenet

Når fermentert bokashi skal i kontakt med jord for å bli jord (= bokashiprosessens trinn tre), kan du ikke lenger grave bokashi rett i jorden når det er kaldt, snø og dyp tele. Du kan ikke bare gå ut i hagen og hente jord til jordfabrikken heller. Her får du noen tips til enkle bokashiløsninger på vinteren:

To vinterpraksiser: med og uten jord

Det finnes hovedsakelig to ulike vinterpraksiser for bokashi, to hovedretninger å velge mellom i kulda. Du kan enten

 1. blande fermentert bokashi med jord med en gang (altså på vinteren), eller
 2. lagre fermentert bokashi i tett beholder og blande den med jord til våren

Få flere bokashi- og dyrketips i bokashi nyhetsbrev!

1. Blande med jord på vinteren

Vi har pleid å blande fermentert matavfall fra bokashibøtta med jord eller jord og løv i det vi tømmer bøtta, hele året. På vinteren blander vi godsakene enten inne i en kasse med grillkull i bunnen, ute i pallekarm eller i en gammel kompostbinge vi bruker som jordfabrikk.

Fordeler

Inne. Blander du bokashi og jord i en kasse inne (romtemperatur), kan du lage kompostjord på noen uker i hele vinter.

Bokashi som er godt blandet og dekket til med jord, lukter ikke, trenger ingen oppfølging/røring, og ferdig jord kan lagres i sekker ute. Kasser med jord/jordfabrikker kan også stables oppå hverandre ute eller inne gjennom vinteren. Legg et par planker e.l. mellom hver kasse for vektfordeling og lufting. Unngå tett lokk på jordfabrikken.

Ute. Fermentert bokashi som er blandet med jord ute, blir ikke til jord i kulda, men omdannes til jord av seg selv til våren uten at du trenger å gjøre noe mer. Blandingen trenger ingen røring eller annen oppfølging, og tåler fint å bunnfryse i vinter.

Husk at full bokashibøtte alltid skal fermentere innendørs i to uker først. Deretter kan du blande innholdet med jord ute (eller inne) og la det fryse i vinter, om du vil. Til våren blir det jord av seg selv.

Ulemper

Du må ha tilgang på frostfri jord til å blande med (enten du skal blande bokashi med jord ute eller inne) gjennom vinteren.

Vil du lage jord i vinter, tar jordfabrikken(e) plass inne ettersom de må stå i romtemperatur (helst 18–25 grader). Det kan jo være uheldig om du bor trangt.

Løsninger & tips

 1. Husk at du IKKE trenger å lagre mengder av jord inne gjennom hele vinteren: lag deg noen porsjonsposer på høsten og ta inn én og én om gangen for å tine.
 2. Løv som har ligget på bakken, inneholder masse fine jordbakterier. Løv er bra å bruke til å drøye ut jordforbruket i jordfabrikken på vinteren. Rak sammen et par sekker når trærne slipper bladene sine på høsten. Løv fryser ikke skikkelig heller, så løvsekkene kan godt stå ute på vinteren.
 3. Sank jord fra bed og plantekasser på høsten! Unngå å måtte kjøpe jord for å lage jord med bokashi i vinter, og gi sliten hagejord nytt liv i vinterens jordfabrikker: Se hvordan du enkelt bunkrer egen jord på høsten
 4. Husk at fermentert bokashi gjerne kan stå LENGER enn to uker. Tøm bøtta og gjør blandejobben en solfylt helgeformiddag når det passer:-)

Slik gjør vi når vi blander bokashi og jord inne og ute på vinteren:

Vinterbokashi inne

I en kasse eller murerbøtte innendørs blir fermentert bokashi blandet med jord omdannet til jord hele året, på noen uker.

Legg grillkull i bunnen for å trekke opp fuktighet, kullet lar du bli med videre ned i hagejorden siden. Det fungerer som langtidsvirkende jordforbedring, fulladet med bokashinæring.

Bokashi som er godt blandet med jord og dekket til med 7–10 cm jord på toppen, lukter ingenting. Vi har jordfabrikken under skrivebordet når vi lager bokashijord inne på vinteren!

Det skal ikke være lokk på jordfabrikken, jordbakteriene trenger luft! Legg evt. en avis på toppen eller et kjøkkkenhåndkle over.

Vinterbokashi ute i pallekarm

Har du jordfabrikk i pallekarmer ute på sommeren, kan du bare fortsette å blande jord og bokashi i den hele året. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord av blandingen på vinteren, men til våren blir det jord av seg selv i jordfabrikken. Bland bokashi og jord/løv godt og dekk til med 10–15 cm jord på toppen. Neste gang gjør du det samme oppå den nå frosne blandingen fra sist.

Ute i en kasse på balkongen, i garasjen eller i kald kjellerbod

Du kan også godt blande jord og fermentert bokashi i en kasse vinterstid og sette den ut. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord i kassa på vinteren, men til våren går omdanningen i gang av seg selv.

Pass på at det ikke blir for vått i kassa. Bokashi og jord som fryser og så tiner igjen avgir fuktighet:

– Legg grillkull i bunnen av kassa: det suger opp fuktigheten. Du kan også blande inn noen biter grillkull i selve blandingen om du vil.
– Ikke ha tett lokk på jordfabrikken: står den ute, må den beskyttes mot nedbør, men legg en plankebit eller lignende mellom kassa og lokket, og noe tungt oppå der igjen. Da slipper kondens ut, og lokket blåser ikke avsted.

Bygg nye bed med bokashi på vinteren, ute

Foto: Sara Bäckmo

Dette er et av hageblogger Sara Bäckmos beste bokashitips: Bygg nye vekstplasser med bokashi gjennom vinteren!

På høsten setter Sara et par pallekarmer oppå hverandre et sted i hagen hvor hun vil dyrke neste vår. Ved siden av plantekassa av pallekarmer gjør hun klar en sekk eller to med løv, hageavfall, sliten pottejord, ugress og annet rusk fra hagen, som inneholder jordbakterier. I løpet av vinteren fylles kassa med fermentert bokashi fra vinterens bokashibøtter, blandet med innholdet fra sekkene. Når kassa er full, fyller Sara på et lag jord på toppen og sår i den så snart hun kan. Voila!

2. Lagre fermentert bokashi – og blande med jord først til våren

Mange opplever det som styrete å måtte ha jord som ikke er frossen, tilgjengelig gjennom hele vinteren. De kvier seg for å stå ute i kulda og blande bokashi og jord, og vil heller vente med alt det der til våren. Det går fint! Du kan velge å lagre fermentert bokashi ute eller inne og ikke blande den med jord før til våren. Bruk da en tett beholder med lokk.

Full bokashibøtte SKAL alltid fermentere innendørs i to uker. Deretter kan den stå hvor som helst, og det gjør ingenting om innholdet fryser. Fermenteringen innebærer også en konservering, og full bøtte kan godt stå i inntil et år før den kommer i kontakt med jord. Og etter to uker, kan bokashien altså godt lagres ute selv om det er kaldt.

Fordeler

 1. Du slipper å ha frostfri jord tilgjengelig gjennom vinteren
 2. Du slipper å styre med å blande bokashi og jord ute på kalde vinterdager, eller å bruke plass til bokashi jordfabrikk inne

Ulemper

Når fermentert bokashi lagres gjennom vinteren uten å være blandet med jord, blir det ikke jord av seg selv til våren. Bokashi må blandes med jord for å bli jord på våren.

Fermentert bokashi som fryser og tiner igjen, vil lett bli ganske våt.

Løsninger & tips

  1. Grillkull fjerner både fukt og lukt i bokashi. Vi kommer til å gjøre klar en kasse eller to med et lag grillkull i bunnen i høst. I disse kassene skal vi tømme fermentert bokashi gjennom vinteren. Vi blander ikke bokashien med jord, men lar bare fermentert bokashi stå ute og fryse i kassene til våren kommer. Minst mulig jobb på vinteren. Vi passer på å ha litt  ekstra grillkull stående i boden, slik at vi kan legge noen biter mellom lagene med bokashi også, i fall noen av vinterens bøtter har en del fuktighet i seg.

   Les mer om hvordan grillkull fjerner fukt og lukt i bokashi.

  2. Har du mange lufttette bøtter eller kasser med lokk, kan du bruke disse som bokashibøtter i vinter, og så bare sette dem ut etterhvert som de blir fulle og har fermentert inne i to uker. Da trenger du ikke tømme bøtter i det hele tatt på vinteren. La fermentert bokashi stå i bøttene gjennom vinteren og bruk innholdet som grunngjødsling til våren!

   Slik gjør du bokashi med vanlig bøtte

   Du får ikke ut bokashivæske når du bruker vanlige bøtter, men de fleste av oss har mindre bruk for store mengder gjødselvæske gjennom vinteren. Da kan det passe fint at væsken absorberes i grillkull i bunnen av bøttene, og så kommer alt sammen jorden til gode til våren.

Vinterlagret bokashi – våren etter

Se hvordan vinterlagret bokashi så ut neste vår hos oss, og les om hvordan vi opplevde å håndtere den:

Vinterlagret bokashi våren etter

God bokashivinter!
/ah, bokashinorge.no