BOKASHIHAGEN flytter til Molde

Fra og med oktober tropper jeg, Maria Berg Hestad, opp som ny innholdsredaktør her hos BokashiNorge. Jeg er så stolt og ydmyk over å få ta over stafettpinne etter Anette Hjerde, som har bygd denne Bokashi-bloggen til en av de mest leste om dyrking i landet. Jeg ønsker henne alt godt i ny jobb hos Språkrådet. Det vil også si at bokashi-hagen flytter fra Nesodden og hjem til meg i Molde. 

Selv er jeg en ganske så vanlig trebarnsmor fra Molde. Men med en kanskje litt uvanlig stor pasjon for å dyrke mat, skape jord og gjøre avfall om til ressurs. Jeg har i mange år skrevet bloggen Det grønne skafferi. Du trenger ikke lese mye på den, for å raskt finne ut at Bokashi er en favoritt hos meg. Bokashi er, og har vært, en viktig innsatsfaktor for meg for å få til mest mulig lukket kretsløp mellom kjøkken og kjøkkenhage. Å se omdannelsen av matavfallet og annet hageavfall til jord og gjødsel, gir meg like stor glede som å se en grønnsak utvikles fra et lite frø. De er hverandres motreaksjoner og hører med i det store samspillet. Det jeg liker aller best med bokashi, er at det blir så raskt til jord/gjødsel, som er perfekt for meg som er spontan og impulsiv.

NYE KREFTER I BOKASHI

BOKASHIHAGEN I SOLEN

Kjøkkenhagen min er på rundt 300 kvm. Den strekker seg 30 meter i bredden og 10 meter i dybden, i en skråning vendt mot sør. Den kan bade seg i sol – så sant det finnes sol, som kan være høyst variabelt på nordvestlandet. Vintrene er relativt milde her i forhold til andre deler av landet, men somrene er også kjøligere, noe som gir oss flere snegler enn innlandet.  Men jeg er opptatt av å se fordelene med min lokasjon og spille de gode, fremfor å ergre meg over det den mangler. Eksempelvis at det ikke er flatt  eller at det er veldig mye snegler.

Jeg dyrker det meste i bed rett på bakken i kjøkkenhagen, jeg synes det er enklest å dyrke mye på den måten. Men jeg dyrker også oppover skråningen, på verandaen, i potter, i pallekarmer og jordfabrikker. Med drivhus og tunnel forsøker jeg å utvide sesongen i begge ender. Da kan jeg dyrke tilnærmet hele året.  Jeg har i mange år hatt som mål å være selvforsynt på grønnsaker i store deler av året, men jeg er ikke lenger like streng med meg selv. Det viktigste er at hagen skal være et fristed, et sted å finne glede, energi og å føle mestring, uten prestasjonskrav.

EN KUBIKK BOKASHI

Trebansfamilien vår produserer rundt en kubikk (1 000 liter) matavfall om året. Dette inkludert tørkepapir og dorullhylser o.l. Nesten alt som kan bli til jord fra husholdningen. Ingenting av dette reiser avsted til Sverige med det øvrige matavfallet fra kommunen. Isteden får det skape grunnlag for nytt liv og nye grønnsaker i kjøkkenhagen. Nå i dag, etter fem år som Bokashi-utøver, finnes det knapt et bed i min kjøkkenhage hvor jeg ikke finner levninger etter bokashi. Rester etter eggeskall vitner om det.

Som innholdsredaktør håper jeg å formidler glede over dette fantastiske arbeidet i hagen som jeg elsker å bruke tid på. Jeg ønsker å skape bra innhold for deg, med tips og triks om bokashi til jord, til spinat og alt i mellom.  Jeg pleier å si at ingenting vokser så godt som det som er gjødslet med bokashi – og jeg gleder meg til å lære enda mer  i denne nye jobben som bokashi- innholdsredaktør.

Har du noen ønsker og tips til hva jeg bør skrive om, så legg gjerne igjen en kommentar så får jeg fylt opp ide-listen min!

2020-10-03/Maria Berg Hestad

Les mer
BOKASHITIPS I HVERDAGEN