Gjødselvann: bokashi og brennesle

Gjødselvann er bra saker. Når gjødsel tilføres plantene sammen med vann, kommer næringsstoffene raskt i kontakt med røttene – som tar opp både vann og næring.

Næringsopptaket går raskere med gjødselvann enn om gjødselen blir lagt oppå eller blandes i jorden.

Uttynnet bokashivæske (1:100, det vil si 1dl bokashivæske i en 10 liters bøtte med vann) er fantastisk effektivt gjødselvann. Både fordi den inneholder viktige spor- og næringsstoffer til jorden (og plantene), og fordi Effektive Mikroorganismer i bokashi optimaliserer den lokale mikroorganismefloraen i jorden. Dette igjen trekker til seg massevis av meitemark og andre gode hjelpere. Plantene dine vil nyte gjødselvann med bokashivæske enten de står i pallekarmer, bed eller krukker – inne eller ute. Men helt ferske spirer vil kanskje synes den er litt mye av det gode.

Får du ut for lite bokashivæske til å dekke behovet for gjødselvann, kan du prøve brennesle! Brenneslevann er utmerket, gratis, naturlig gjødsel.

Brenneslevann har også vist seg å ha positiv effekt utover selve næringsstoffene i vannet. Økt nitrogenopptak i planten kan komme av at gjødselvannet stimulerer omdanning av nitrogen i jord og gjør dette tilgjengelig for plantene. Brenneslevann inneholder også bakterier som medvirker til nedbryting av organisk materiale i jorden.

Bioforsk forteller at brenneslevann dessuten motivrker soppsykdommer. ”Vi er ikke helt sikre på hvorfor det er slik, men det kan ha sammenheng med lukten fra gjødselvannet og at plantene får mer styrke til å motstå soppsykdommer og insektangrep” (bioforsk.no).

Lag brenneslevann. Slik gjør du:

1) Plukk masse brennesle og ha den i en bøtte. Drøyt halvfull eller trekvart full bøtte blir bra.

2) Fyll bøtta med vann.

3) Sett lokk på eller dekk til med netting eller noe som sikrer at ikke fugler eller andre dyr kommer til og faller i. Plasser bøtta utendørs (den kommer til å lukte vondt).

Rør rundt i bøtta en gang om dagen, for å tilføre oksygen.

Etter 2–3 uker kan du sile vannet over i en annen bøtte og kaste de stinkende neslerestene. Når du skal gjødsle, tynner du ut neslevannet 1:10 med vanlig vann. Det kan også brukes ufortynnet mot bladlus.

Brenneslevann har altså 1/10 av kraften til bokashivæske på begge bruksområdene. Men bra saker er det! Du trenger ikke å velge.