Vi bunkrer jord for vinteren

På høsten bunkrer vi gammel hagejord fra kjøkkenhagen. Den oppbevarer vi i porsjonsposer til vi skal blande bokashi og jord i vinterens bokashi jordfabrikker, eller vinterså frø på frossen jord. 

Den som lager jord av matavfall med bokashi kjøkkenkompost, trenger ofte å ha litt jord for hånden, også utenom hagesesongen. Enten du skal lage jord inne i vinter, eller blande jord og bokashi for oppbevaring i utendørs jordfabrikker til våren, må du ha tilgang på litt jord gjennom vinteren. Dessuten liker vi å vinterså frø på kald og frossen jord på vinteren hos oss, da trenger vi litt jord å tine til å dekke frøene med.

Se også
VÅRE BESTE BOKASHI VINTERTIPS
Bokashi på vinteren – med eller uten jord 

Noen sekker billig kjøpejord gjør jobben. Men hvorfor ikke bruke de ressursene du allerede har i hagen og nærmiljøet – restejord, hageavfall, bokashi, gressklipp og høstløv – til å generere overskuddsjord som du kan lagre?

Ingenting er som å møte våren med prima kompostjord i vinterens jordfabrikker – og rik jord proppet med organisk materiale på vokseplassene ute.

HVA ER BOKASHI KJØKKENKOMPOST?
HVORFOR BOKASHI?
KOM I GANG MED BOKASHI

1. Sanke jord fra potter og kasser

Det aller enkleste er å samle opp jord  fra sommerens potter og krukker. Gammel, «sliten» jord eller næringsfattig såjord – det spiller ingen rolle: jorden du lager med bokashi i jordfabrikken i vinter, blir likevel prima kompostjord til våren. Full av næring og energi.

Samle sammen jordrester og sesongens jord fra potter og kasser hvor det som vokste der, er høstet eller avblomstret. Tøm det over i en jordsekk eller dobbel søppelsekk og sett den et frostfritt sted for vinteren.

Bruk den oppsparte jorden til å blande fermenert bokashi med jord i vinterens jordfabrikker. Inne eller ute. Slik får du mer jord til våren, og den energifattige jorden fra krukker og potter får nytt liv med bokashi.

LAGRINGSTIPS!

Har du ikke plass til å lagre jord et sted med plussgrader i vinter, er det lurt å lagre jorden i mindre porsjonsposer. Porsjonsposene kan du la stå ute og fryse: du trenger bare ta inn og tine én og én, når du skal blande bokashi og jord i jordfabrikken.

HØSTLØV I JORDFABRIKKEN!

Det er også smart å rake sammen et par sekker løv på høsten. Løv som har ligget på bakken, inneholder masse gode jordbakterier og kan brukes til å drøye ut jordforbruket i vinterens jordfabrikker. Løv fryser liksom ikke skikkelig heller – så løvsekkene kan godt stå ute i frosten. Du kan likevel hente løv fra dem til å bruke direkte i jordfabrikken på vinteren.

Få flere bokashi- og dyrketips i bokashi nyhetsbrev!

2. Grav ned hageavfall og få jord til overs

Selv om vi samler alt vi har av jord i potter og krukker på høsten, blir det sjelden nok. Mesteparten av jorden vår har vi i pallekarmer og bed i hagen. På høsten mater vi vekstplassene med hageavfall, planterester, ugress, tang, løv og bokashi – og får jord til overs!

Ugress og hageavfall er bra for jorden

Hagejorden er litt sliten på tampen av sommeren, den trenger næring og energi. Det får den med organisk materiale og bokashi.

Vi begynner med å spa bort jord på en ledig vokseplass: et bed på friland, en pallekarm eller annen plantekasse. Deretter fyller vi minst halvparten opp med det vi har tilgjengelig av organisk materiale: planterester etter innhøsting, annet hageavfall, ugress, tang, løv – og gjerne en bøtte fermentert bokashi.

En god miks av organisk materiale gir både struktur og næring til jorden, og den blir bedre til å holde på fuktighet og næringsstoffer.

Til slutt spar vi jord tilbake igjen på toppen. Men nå får vi ikke plass til alt. Hurra!

Planterester, løv og til og med ugress går i jorden om høsten hos oss. Det gir godt med marker og mikroliv, og en levende og rik jord å dyrke i.

Og så bokashi så klart. Vi fyller opp med så mye vi kan av sånt som blir fin-fin jord når det omdannes, i jorden. Slik får vi mange sekker med overskuddsjord til nye prosjekter.

Overskuddsjord i porsjonsposer

Overskuddsjorden samler vi opp i gamle jordsekker eller mindre porsjonsposer og bruker i jordfabrikkene i vinter, til vinterens såprosjekter – eller til våren.

Noe av jorden som blir til overs, lager vi forresten såjord av! Hagejorden vår er tildels grov med masse herlige rester av organisk materiale i. Såjord skal helst være finere, lettere. Og gjerne litt næringsfattig. Derfor passer det perfekt å lage såjord av velbrukt hagejord på høsten: Vi sikter overskuddsjord og samler i egne sekker merket «såjord».

Les mer
SLIK LAGER VI VÅR EGEN SÅJORD

TIPS! UNNGÅ AT SEKKENE FRYSER FAST

Det er lurt å plassere sekkene et sted hvor de ikke fryser fast i vinter. Hvis det er bikkjekaldt når du skal blande bokashi med jord i jordfabrikken, og alle jordposene står rett på bakken, risikerer du å ikke få løs noen når du trenger å tine en.

Vi elsker å lage kompostjord rett i krukker og baljer på vinteren, og vinterså frø på toppen med det samme. På høsten plasserer vi en porsjonspose med jord i hver balje, og så tar vi inn hele baljen en dag eller to før vi vil lage minikompost med vintersådde frø.

Slik gjør vi når vi
LAGER KOMPOSTJORD RETT I VINTERKRUKKENE

God bokashivinter!

/ah, bokashinorge.no