DETTE SKAL VI DYRKE 2019

Fornebu samdyrkelag

Du som blir med i Fornebu samdyrkelag 2019 får et stort utvalg av økologiske sesonggrønnsaker med deg hjem fra åkeren. Alle andre får profesjonelle dyrketips og spennende oppskrifter gjennom hele sesongen: Følg Samdyrkelaget på Facebook! Vi har sett på plantelisten til hovedgartner Nat.

Salg av andeler i Fornebu samdyrkelag 2019 er i gang:

Bestill andeler på U-REIST.NO

Plantelisten 2019 er klar

Hva får du egentlig å spise om du melder deg inn og kjøper andeler i Fornebu samdyrkelag? Hovedgartner og daglig leder i åkeren, Natalie, har ferdigstilt plantelisten og bestilt planter og frø for årets sesong. Og for en liste! Natalie klør i de grønne fingrene og smiler som en struttende solsikke når hun presenterer sesongen i åkeren på Fornebu.

Vi som ikke bor eller jobber i nærheten av Fornebu kommer også til å kunne høste inspirasjon og kunnskap fra Natalie og hennes team. Samdyrkelaget skal drifte en frodig Facebook-side stappfull av bilder og dyrketips og lenker til spennende oppskrifter med de ulike grønnsakene i åkeren. En Facebook-side i sesong!

Følg FORNEBU SAMDYRKELAG PÅ FACEBOOK
& INSTAGRAM: @fornebusamdyrkelag

Tidlig-grønnsakene

Blant de aller tidligste grønnsakene du vil få gnafse fra åkeren på Fornebu er spinater, plukksalater, mangold (bladbeter) og redikker.

– Merk at det er spinater og salater i FLERTALL, gliser Nat. – Det er DET som er så ellevilt når vi dyrker selv: variasjonen, alle de ulike sortene spinat og salat du får høste.

Jobber du på Fornebu, eller bor i nærheten, kan du som er andelshaver stikke ut i lunsjen og hente dine egne salatblader og reddiker til baguetten i lunsjen. Rett fra jorda. Tenk det!

Mangold brukes som spinat, men går ikke så lett i stokk, så den tåler å stå utover sen-våren og sommeren. Den er krafttfull og lekker og er grønnsaken som er avbildet i logobanneret til Fornebu samdyrkelag (under). Smørstek den sammen med litt hakket løk og dryss over litt fetaost, eller lag spinat/mangold-pai! Eller prøv suppen til matblogger Green Bonanza:

Sjekk ut
Green bonanzas Linsegryte med kikerter og mangold

Mangold er sommerens spinat hos oss. Mens spinat kommer tidlig, tidlig (men går i stokk når det blir for lyst på sommeren), holder mangold stand gjennom lyse, nordiske somre. Den blir stor og kjempegod og kan brukes akkurat som spinat.

Sjekk ut
Trines matblogg lager spinatpai med soltørket tomat og fetaost.
En klassiker! Og du kan gjerne bytte ut spinaten med mangold.

FORNEBU SAMDYRKELAG | 2019

FORNEBU SAMDYRKELAG. Våren 2019 bygges og dyrkes en ny, stor grønnsaksåker proppfull av økologiske godsaker på Fornebu. Åkeren er en andelsåker hvor alle som vil kan kjøpe seg andeler og høste lokale grønnsaker i sesong fra juni/juli til oktober. Grønnsakene dyrkes etter økologiske prinsipper av en profesjonell økogartner – og de av medlemmene i Samdyrkelaget som vil være med og dyrke selv.

KJØP ANDELER I FORNEBU SAMDYRKELAG 2019
BAKGRUNN OG VISJON FOR SAMDYRKELAGET

Natalie Keene er daglig leder i Samdyrkelaget og hovedgartner i åkeren.

Har du spørsmål? Kontakt Nat på: nat@u-reist.no

Prosjektet er et samarbeid mellom OBOS, Felleskjøpet og U.REIST, som dyrker og drifter grønnsaksåkeren på Fornebu.

SAMLET PLANTELISTE 2019

Spinater
Plukksalater
Mangold (bladbeter)
Redikker
Ruccola og villruccola
Knutekål
Grønnkål (5 sorter)
Hodesalater
Squash
Agurk og sylteagurk

Sukkererter, erter
Flere bønnesorter
Rødbeter og andre beter
Broccoli
Fennikel
Purre og vårløk
Spiselige blomster
Søtpoteter?
Mais?
Frilandstomater

Oregano
Timian
Salvie
Persille
Koriander
Isop
Estragon
Stevia
Gressløk
Dill

Gresskar
Løk (gul og rød)
Hodekål og spisskål
Kålrot og nepe
Gulrøtter i diverse farger
Pastinakk
Selleri og sellerirot
Jordskokk
Poteter
Rosenkål
Vinterreddiker

Sommersesongen i Samdyrkelaget

Noe senere i sesongen kommer det til å bugne av godsaker på Fornebu.

– Litt etter litt blir det massevis av grønnsaker, urter og blomster å hente hjem fra åkeren, lover Nat. – Det blir ruccola og villruccola, knutekål og grønnkål. Hele fem ulike typer grønnkål kommer vi til å dyrke i fellesåkeren, gartneren løfter en hånd i være og spriker med alle fingrene. Fem.

Det er noe annet enn du finner pakket i plast i butikken. Variasjon er en fryd både for ganen og øyet.

– Broccoli og fennikel er litt risky å dyrke; vanskelig å få slike frukter som vi er vant til å se fra butikken, men vi skal absolutt forsøke! Nat er ikke skvetten. – Hele planten kan nemlig spises, så det blir definitivt broccoli- og fennikelsmak å få! #uglyvegetablesstilltastegreat

Videre nevner Nat: hodesalater (flertall igjen!), squash, agurk og sylteagurk, sukkererter og erter og flere sorter bønner. Og beter!

– Både rødbeter og beter i andre farger: det finnes gule og polkastripete og hvite beter. Du kommer garantert til å få smake flere enn de røde hos oss. Hilsen Nat.

Og så blir det urter og blomster, naturligvis. I mengder. Noen av blomstene er spiselige: de kan du bruke i salater eller fritere dem i panne. Men det blir også blomster til vasene hjemme. For en luksus: å stikke innom andelsåkeren fredag ettermiddag og plukke med seg blomster hjem for helgen. Eller pynte festbordet med friske snittblomster fra egen kjøkkenhage.

– Av urter satser vi på oregano, timian, salvie, persille, koriander, isop, estragon, stevia, gressløk, dill, ramser Natalie opp fra sin rikholdige liste. Det blir en fest.

Spiselige blomster, mangold og grønnkål – alt står på listen til Samdyrkelaget 2019.

Høst og høstetid

Og så kommer sensommeren og høsten. Og vi får vann i munnen:

– Gresskar og løk (gul og rød), hodekål (rød og grønn) og spisskål, kålrot og nepe: Natalie lister opp. – Og så dyrker vi gulrøtter i diverse farger, pastinakk, selleri og sellerirot, purre og vårløk, jordskokk og poteter.

Åh! Finnes det noe mer moro enn å grave etter egendyrkede poteter i åkeren? Vi vet om barn som ikke liker poteter, men vi kjenner ikke til NOEN barn som ikke liker å grave etter poteter.

– Videre blir det rosenkål og ulike varianter av vinter-reddik, messer Nat. Vi blir salige.

Gulrøtter i ulike farger. Nesten like vakre som spiselige blomster. 

Du som ikke helt vet hva du skal gjøre med alle disse grønnsakene, trenger ikke bekymre deg. Både i de ukentlige høstemeldingen (av og til) og på Samdyrkelagets Facebookside vil det dukke opp forslag til oppskrifter med ukens grønnsaker. Alle munner gleder seg!

Noen planter er fortsatt usikre. Og det kan komme endringer, det kan det alltid i en stor kjøkkenhage. Nat jobber for å få til noen ekstra godbiter også:

– Hvis vi klarer å få tak i småplanter, prøver vi oss også på søtpoteter og mais, smiler hun. – Og så tenkte jeg at vi skulle forsøke noen frilandstomater. Men det kommer ikke til å bli nok tomater til alle hver uke. Det er vanskelig å dyrke store mengder tomater ute i Osloområdet. Men vi skal prøve!

Kjedelig blir det ikke. Hverken i åkeren eller på matbordet for den som er med eller følger Fornebu samdyrkelag i 2019-sesongen.