Din andel U.REIST mat

Fornebu samdyrkelag | våren 2019

Våren 2019 vokser en hel åker med økologisk dyrkede grønnsaker frem på Fornebu i Bærum utenfor Oslo. Det blir en andelsåker. U.REIST skal dyrke og drifte et urbant andelslag for OBOS på Fornebu. 150 andeler legges ut for salg i april 2019.

Det bor allerede over åtte tusen mennesker på Fornebu og Snarøya i Bærum, og ca. 25 000 har arbeidsplassen sin der. Fra sensommeren 2019 kommer noen av dem til å se ut av kontorvinduet ned på grønnkål, beter, gulrøtter og salater, som de selv har vært med på å dyrke frem, og som de skal hente seg en andel av på veien hjem. For en middag det blir! Rett fra åker’n, med smak av norsk sommer, trivelige dugnadskvelder og stolt dyrkeglede. Andre legger turen utom Fornebu denne ettermiddagen, for å hente grønnsakene sine og kanskje stelle og vanne litt, kjenne sola i ansiktet og la ungene leke og smake seg småmette før middag. På sin egen andel samdyrket mat fra andelsjordet.

Om noen år skal enda flere tusen mennesker bosette seg på Fornebu, og leve grønt. Sammen.
– På Fornebu starter vi med å utvikle de grønne og sosiale arenaene, smiler Rolf Solvik-Nilssen, byutvikler i OBOS. – Alle urbane boligprosjekter tegnes jo grønne i dag, men det er ikke så mange som ender opp slik. OBOS har bygd 2600 leiligheter på Fornebu til nå, mer spredt bebyggelse i tun. Men fremover nå skal det bygges høyere  og tettere. Det skal urbaniseres. Og det skal bli grønt. På Fornebu tester vi å snu på det, og dyrker prosjektet grønt FØRST. Vi bygger parsellhagen og dyrker andelsåkeren mens resten er på tegnebrettet, forklarer han.

Kult. Vi er med!

Bor eller jobber du i nærheten av Fornebu i Bærum? 150 andeler vil bli lagt ut for salg i april 2019: hent din andel økologisk dyrkede grønnsaker med deg hjem – rett fra åkeren.

Urbant andelslandbruk

Det finnes mange måter å dyrke byen på: byfolk dyrker i bakgårder, på tak, på balkonger og i parseller. Noen er heldige å ha kolonihage. Generelt er det flere som ønsker å dyrke selv enn som har muligheten til det i byene. Tak og bakgårder er ikke bygd for grønnsaksdyrking. Og andelslandbruk ligger vanligvis et stykke utenfor, på en gård.

På Fornebu skal OBOS, Felleskjøpet, U.REIST og byfolk med grønne drømmer teste ut andelsmodellen i urban kontekst. Andelslaget har fått navnet Fornebu samdyrkelag. Det blir en bynær andelsåker, hvor urbane hobbybønder kan kjøpe seg inn og være med. Profesjonelle gartnere vil være ansvarlige for den daglige driften, og sørge for god tilvekst i åkeren. Men andelshaverne vil også få jord under neglene og unger som vet hvor maten kommer fra.

– Det blir veldig spennende å se om vi kan få et urbant andelslandbruk til å svinge, sier U.REIST-sjef Andreas Capjon. – Vi ønsker å finne en markedsbasert finansieringsmodell for prosjekter som dette. Slik at større urbane dyrkeinitiativer kan overleve uten prosjektbaserte støtteordninger. Det må de dersom urbane andelslandbruk og lignende løsninger virkelig skal utgjøre noen forskjell i fremtidens byer.

Det dyrkes allerede grønnsaker i parseller på Fornebu. Våren 2018 ble 80 parseller, hver på fem kvadratmeter, revet vekk ved lansering av Fornebu parsellhageforening. Store og små  parsellhavere dyrket og koste seg sammen i den rekordvarme sommeren på Østlandet. Våren 2019 får de selskap av andelshavere og gartnere i samdyrkelaget. Gjennom sesongen kan de dele kunnskaper, redskaper, smaksprøver og dyrkegleder der fjorden møter jorden og byen reiser seg rundt dem. Sånt no’ ha’kke dem på landet!

Sanselige visjoner. Rolf Solvik-Nilssen er byutvikler for OBOS. Han leder utviklingen av Fornebu etter visjonen om et grønt og sosialt Spiselig Fornebu. 

Rom ble ikke reist på en dag. Det blir ikke den spiselige byen på Fornebu heller. Andelsåkeren er et midlertidig prosjekt, og ligger på en fremtidig utbyggingstomt. Det blir minst fire vekstsesonger i åker’n i første omgang. Det betyr massevis av økologisk dyrkede grønnsaker til sultne andelshavere. Og Rolf har flere spiselige byprosjekter i visjonen sin.

U.REIST a/s

U.REIST leverer dyrking av mat på kundens eiendom: ute, inne eller på taket. Noen kunder ønsker ureiste grønnsaker, andre ønsker å dyrke – eller å gi sine kunder og brukere muligheten til å dyrke – egne grønnsaker. Da rigger vi for det.

Vi dyrker U.REIST mat på Clarion Hotel The Hub og på gatemathallen Vippa i Oslo. Vi har bygget parsellhage for OBOS på Fornebu og dyrker og drifter en økologisk andelsåker samme sted fra våren 2019.

U.REIST er et selskap i Bokashinorge-familien.

Mer om U.REIST

Planning is everything. Landskapsarkitektene og hovedgartneren legger planer for andelsåkeren på Fornebu. Det skal lages et friområde med spiselige vekster også for de som ikke eier andeler, og det skal dyrkes grønnsaker for salg til lokale virksomheter, i en markedshage. 

#dyrkfornebu

Dyrk Fornebu er et nettverk av initiativ, tiltak og ideer som til sammen skal gjøre Fornebu til et grønt og sosialt sted å vokse opp og bo! Våren 2018 fikk U.REIST være med og bygge 80 parseller for OBOS #dyrkfornebu. Fornebu parsellhageforening er nå én av flere aktører som jobber for et grønt Fornebu. Andre partnere er: Nansenparken barnehage, Lilløyplassen naturhus, Fornebupiloten og Felleskjøpet. Fornebu samdyrkelag blir også en del av #dyrkfornebu.

Les mer om parsellhagen på Fornebu
FRA LANGREIST TIL U.REIST PÅ FORNEBU

Mer om #dyrkfornebu
DETTE ER: DYRK FORNEBU

Vinterstille i parsellhagen på Fornebu i mars 2019. Men snart er det vår! Og da …

… blir det liv i både planter og parsellanter. Det er både lære- og smaksrikt å dyrke sammen. Og sosialt. (Foto: Emergence Projects, sommeren 2018)

Fornebu samdyrkelag

Våren 2018 vokste parsellhagen frem, og i 2019 blir det andelsåker på Fornebu: Fornebu samdyrkelag åpner salget av andeler i april hvis alt går etter planen. I alt sju mål er satt av til prosjektet: 150 andeler vil bli lagt ut for salg.

Området skal også ha plass for en markedshage, hvor U.REIST skal dyrke grønnsaker for salg til lokale caféer og til grønnsaksbutikken på Fornebu. Og det skal være plass til folk og liv: til piknikker og slaraffenliv, til lokale yogaklasser og utflukter for den lokale barnehagen og seniorforeningen, solslikkere og barnebursdager. Fornebu samdyrkelag er mer enn jord under neglene og ferske grønnsaker i munnen. Det er en sosial innretning på Fornebu.

De aller fleste andelene kommer med en mulighet og plikt til å være med og dyrke, og lære og leke og være sammen i sola (eller regnet) på Fornebu. Det blir dyrke-ettermiddager og ditto helger; det blir dugnader, kurskvelder og grillfester for store og små andelshavere. Ingen behøver å være med på alt, men alle skal være med litt – eller mye, om de vil. Det blir også andeler å få for de som ikke kan, eller ikke ønsker eller har anledning til å delta på jordet. Disse andelene koster litt mer, men gir like fine grønnsaker å hente med seg hjem, uten å kreve tid i åkeren.

Dette! Livet som andelshaver handler om de gode smakene, men også om de gode opplevelsene: om å få være med og dyrke jorden, sammen med andre. Gleden over å se at det gror, og høste selv.

Det blir også mulig å kjøpe andeler for den som ikke ønsker eller har tid til å være med og dyrke. Disse vil koste mer, men er altså fritatt fra arbeidsplikt i åkeren.

Bli kjent med gartner’n!

Hovedgartneren for Fornebu samdyrkelag er et fyrverkeri av dyrkegelde og handlekraft og heter Natalie Keene. Du kjenner henne på smilet! Nat er opprinnelig fra Australia og har vært involvert i flere community-baserte dyrkeprosjekter der (og i Kina!). Hun har dessuten en Master i Agroøkologi fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og er daglig leder for Dysterjordet andelsgård i Ås. Natalie kan det!

Nå bor Nat i Oslo, hun er blitt U.REIST-ansatt (hurra!) og med det Fornebu samdyrkelags hovedgartner. Velkommen til oss, Nat! Andreas Capjon leder prosjektet – og dyrker på andelsjordet også, naturligvis; sammen med Nat, en gartner til som vi ikke kjenner ennå, og alle andelshaverne. Vi gleder oss til å treffe alle sammen.

Her skal det dyrkes, og her skal det gro! Hovedgartner på Fornebu Natalie Keene er på vinterbefaring og kjenner det kiler i dyrkemusklene. Nat er også daglig leder på Dysterjordet andelsgård i Ås.

Hva koster en andel? Og hvor kan jeg kjøpe?

Det jobbes på spreng med å få alle detaljene rundt salg av andeler i Fornebu samdyrkelag på plass. Lansering og salgsstart ligger an til å bli tidlig i april. Da får du ALL informasjon du trenger for å sikre deg en andel på Fornebu. Erfaringen fra parsellhagen i fjor tilsier at det kan være lurt å være tidlig ute. Følg med  på vår Facebook-side og Instagram (@bokashinorge), eller meld deg på nyhetsbrev for å være helt sikker. U.REIST er et selskap i Bokashinorge-familien og kommuniserer i disse kanalene.

Du vil også få informasjon om salgsstart, priser og «Hvordan bli andelseier» i kanalene til Punkt Fornebu og Dyrk Fornebu.

Heng på! Snart er det vår.

Egenhøstet. Vi gleder oss til å bli kjent med store og små andelshavere på Fornebu sommeren 2019. Velkommen!

/ah, bokashinorge.no