Duket for vinter i drivhustunnelen

I november melder sommersådde grønnsaker flytting til drivhustunnelen. Der er jorden godt forberedt med bokashi, og står klar til å huse spinat- og salatplanter gjennom vinteren. Mørkt, kaldt og helt uten ekstra lys og varme. Tro om det går?

Det funker i Sverige. På sin norske hageblogg har Sara Bäckmo vist hvordan hun overvintrer salat i drivhustunnel. Hun påstår dessuten at det er lett. Og hun har skiftende temperaturer gjennom vinteren der hun bor (som vi), og de kan skifte helt ned til minus 30! Så kaldt blir det ikke ved kysten her vi bor, men vi har en periode med tosifret antall minusgrader hver vinter. I den kulda skal vi forsøke å overvintre småplanter av spinat og ulike salater, uten tilført lys og varme.

Hva er bokashi-kompost?
Kom i gang med bokashi
Våre beste bokashi vintertips

Flyttesjau i bokashihagen

Det krever litt planlegging å overvintre planter i iskalde og vintermørke Norden. Det gjelder å så i tide! I oktober og tidlig november fyller vi opp ledige bed i drivhustunnelen med småplanter vi har sådd på sensommeren. I bedene har vi høstet og fjernet plantene etter tomater, agurker, sukkererter og physalis. Og så har vi forberedt jorden ved å grave ned bokashi i dem, og løv og planterester, gressklipp fra naboene og kanskje tang fra havet. Nå står bed og pallekarmer proppfulle av næring og organisk materiale. I disse bedene skal vi altså forsøke å overvintre småplanter i vinter, beskyttet av fiberduker og lokk, inni drivhustunnelen. Elektrisk lys eller varme har vi ikke i tunnelen vår.

Når dagene nå blir kortere, kommer veksten til å stoppe helt opp. Det blir for mørkt. Tanken er altså ikke at plantene skal vokse noe i tunnelen i vinter. Men vi håper at de skal overleve vinterkulda når vi dekker dem godt til. Bare stå i ro og stå til liv. I midten av februar, når lyset kommer tilbake, kommer veksten i gang igjen. Og da vil alle overvintrede planter ha et forsprang. Tro hva vi kommer til å spise av først: overvintret salat og spinat, eller bladgrønt fra varmbenken? Det blir uansett «close race» på en måte: Neste års varmbenk skal stå i drivhustunnelen, rett bak «hoved-testbenken» for overvintring av bladgrønt i bokashihagen.

LES OGSÅ
Varmbenk av pallekarmer

Småplanter av spinat som vi har dyrket frem ute i pallekarm på sensommeren. I oktober flyttet vi dem inn i drivhuset for at de skulle etablere seg i nye bed før vinteren.

Sensommersådd bindsalat er også på flyttefot. Etter noen uker i pallekarm i kjøkkenhagen, får de plass i drivhustunnelen for senhøsten og vinteren.

Vinterportulakk er endelig klar for muldrik jord i et hjørnebed i drivhustunnelen; sådd i klynger i pluggbrett, som de har stått i litt lenger enn tenkt fordi høsten ble så mild og agurkplantene i drivhustunnelen aldri sluttet å produsere agurker. 

Alt vi flytter inn i drivhustunnelen nå, har vi dyrket frem rundt omkring hvor det har vært plass på sensommeren. Vi sådde sent i juli og i august og noe tidlig i september: noe direktesådde vi i drivhustunnelen, mye i pluggbrett og små plastbokser fordi det ikke fantes plass noe annet sted på såtidspunktet, og noe sådde vi ute på friland, for å skulle flytte det inn i tunnelen på høsten.

Vi satser på sånt som vi vet tåler litt kulde når vi sår for å overvintre småplanter: spinat og brønnkarse, vintersalat og mange andre salater tåler mye. Det gjør også vinterportulakk. Ruccola er vi mer usikre på, men vi forsøker!

I en pallekarm ute bredsådde vi spinat og ruccola i månedsskiftet august/september. I oktober flyttet vi alle plantene inn i drivhustunnelen for vinteren. Der skal de få stå under flere lag fiberduk, og kanskje klare vinteren?

Bredsådd ruccola flyttet vi og plantet om i små tuer. De har etablert seg fint i drivhustunnelen et par uker senere. Men de står i et bed helt ute langs kanten av tunnelen, så de får muligens en tøff vinter …

Pakket og klart

Alle innflyttere beskyttes med en vinterdyne av (gjerne dobbel) fiberduk. På grunn av konstruksjonselementene i tunnelen får vi ikke plassert lokk på alle pallekarmene. Ikke har vi mange nok lokk heller: det vokser ulike typer salater og spinater, bladkål, New Zealand-spinat, ruccola, persille og erteskudd i til sammen sju pallekarmer i tunnelen vår i november 2017. Vi spiser av herlighetene hver dag. Noen bed kommer til å stå udekket i vinter (vintersalaten, og kanskje brønnkarsen), noen får et lag fiberduk eller to, mens andre får plast og/eller plastlokk i tillegg. Hvis overvintringen gir mersmak, rigger vi oss kanskje enda bedre til neste år.

Midtpunktet

Midt i drivhustunnelen står to pallekarmer rett på jorden: en enkel og en trippel. Den triple skal bli varmbenk i februar 2018, den enkle har vi fylt med småplanter av forskjellig bladgrønt: noe direktesådde vi der i august, og resten har vi plantet dit fra pluggbrett og fra kjøkkenhagen etterhvert som det ble plass i karmen.

Vi tipper at dette er den beste plassen for overvintring i tunnelen. Det blir kaldere langs kantene enn her, i midtgangen. Når oktober blir november 2017, står følgende småplanter i karmen: bataviasalat («Relay»), salatene «Intred» og «Little gem», og to sorter spinat (som vi har rotet bort navnene på).

Høsten er fortsatt ganske mild. Antakelig er det litt tidlig å kle opp pallekarmen i full mundur nå; vi er redd det kan bli for tett og fuktig. Skiftende temperaturer på høsten gir lett en del kondens? Vi venter et par uker før vi pakker inn godsakene for vinteren, men vi vil teste utstyret:

Først tenker vi å legge dobbel fiberduk løst over plantene. I hver kortende av pallekarmen har vi satt ned en plantestøtte/bøyle. Over disse trekker vi en dobbel fiberduk til. Den blir da som et telt over plantene og den første fiberduken.

Teltduken strammer og fester vi med en drivbenktopp som vi setter på til slutt.

Voilà!

Så blir det spennende å se hva slags vinter vi får. Og hva vi har igjen til våren. I februar bygger vi varmbenk i pallekarmen bak, og så går startskuddet for vinterens kappløp i den kalde drivhustunnelen.

Det blir ikke mer vintermoro enn vi lager selv. Heia!

/ah, bokashinorge.no