Dyrke i halm og bokashi

Vi har aldri jord nok til alt vi vil dyrke. Da lager vi jord og dyrker på en gang – i halm og bokashi.

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Slik lager du jord med bokashi
Kom i gang med bokashi

Mange har mangel på jord, og særlig på god jord med masse næring og organisk materiale. Jord er dyrt å kjøpe og tungt å frakte, og ofte er ikke jorden du bærer hjem i sekk den mest miljøvennlige og næringsrike, heller. Mange hagesentre tilbyr riktignok torvfrie alternativer nå – det er kjempebra både for hagen din og miljøet. Men den aller beste jorden lager du selv!

Vi bor på en fjellknaus i fjorden og har bare tynn skogbunn som utgangspunkt. Vi mangler alltid jord, og lager så mye vi kan. Andreas dyrker dessuten i byen store deler av tiden – i jobben som Bybonden i Oslo. I byen er det også utfordrende å skaffe god jord. Denne sommeren har han testet å dyrke gresskar og squash og grønnkål og en god del annet ved minimal bruk å av jord: i halmballer og litt hjemmelaget bokashijord.

Halm kan kjøpes i en del dyrebutikker eller gårdsbutikker. Eller prøv på finn.no eller lignende «torg» på nett. På bildet har vi kjøpt halm i små blokker.

Slik dyrker du i halm og bokashi

  1. Grav en liten grop i halmblokken og fyll i ca. 10 cm bokashijord. Du kan også fylle halm i en sekk eller en kasse, en pallekarm eller lignende og grave en liten grop som du fyller bokashijord i.
  2. Plant ut forkultiverte planter i jorden. Andreas har dyrket næringskrevende planter som gresskar og squash i halmballene i sommer, i tillegg til en del annet.
  3. Vann som vanlig – og gjerne med bokashivæske og vann (1:100) når du kan. Halmen suger til seg bokashivæsken full av næring og mikroliv, og bringer godsakene med seg videre ned i jorden du lager av halmen etterpå.

Fine frukter i halm og litt bokashijord midt i byen.

Lag jord av halm, bokashi og planterester

Gjennom sommeren har vi kost oss med god tilvekst og egendyrkede grønnsaker i minimalt med jord. Når alle frukter er spist og frosten melder seg, lager vi jord av restene. Av alt sammen! Både halmen og bokashijorden og planterestene bruker vi i bunnen av neste års bed og pallekarmer. Der omdannes de til herlig næringsrik jord full av organisk materiale som gir prima jordstruktur. Omdanningen går fortere når det er bokashimikrober i miksen. Nøyaktig hvor fort kommer vi ikke til å få vite, for vi skal dyrke nye grønnsaker i et jordlag på toppen allerede tidlig neste år.

Lag jord i høst. Enten bruker vi halmen med bokashi og planterester allerede nå i høst, under høstonna i kjøkkenhagen: Da løfter vi først bort en del jord fra avhøstede bed og pallekarmer. Og så fyller vi på med halm, bokashi og planterester, før vi legger jord tilbake igjen. Da får vi jord «til overs», som vi tar vare på til andre prosjekter. Og halm og planterester blir til mer jord, i jorden.

Lag jord under våronna. Hvis tiden ikke strekker til i høst, venter vi til våren med å lage jord av halmen vi har dyrket i denne sommeren.  Da sparer vi på halmen og det andre til våren, og bruker det nederst i nye bed og pallekarmer før vi sår eller planter ut i et jordlag på toppen –  i vårsola.

/bokashinorge.no