Dyrke på balkongen i sommer? Start med bokashi. Nå.

Vil du at det skal bugne av spiselige godsaker på balkongen din i år? Det vil vi! På bokashibalkongen starter sesongen tidlig.

Det er surt på bokashibalkongen i januar/februar. Akkurat nå er det plussgrader, men grått og blåsete. Det er lite som minner om solmodne tomater,  flommende blomkarse, stolt mangold og mengder av fresht mikrogrønt. Noen dyrkekar står tomme, stablet pent inntil veggen. Andre ble forsømt, eller glemt, under høstonna og stå fortsatt fulle av delvis frossen jord, med eller uten visne planter i. Sukk. Men pytt: både gammel jord og nedprioriterte planter kommer til nytte når vi starter sesongen. Og det gjør vi nå! Med bokashi.

HVA ER BOKASHIKOMPOST?
BOKASHI MIDT I BYEN
BOKASHI FOR BEGYNNERE

Dyrk balkongen med bokashi

Artikkelsamling

Bokashi midt i byen

Sesongstart på vinteren

Vi er inne i en mildvæsperiode, og det øverste laget i krukker og kasser som vi aldri rakk å tømme i høst, har tint. Den jorda kan vi bruke til å lage kompostjord av med bokashi! Vi lager kompostjord rett i krukkenen hvor vi skal dyrke til våren.

Visne planterester drar vi opp og rister jorden av, før vi legger dem rett til bake i bunnen av krukkene, eller oppå det fortsatt frosne jordlaget i bunnen. Organisk materiale i jorden er topp! Det blir fin-fin jord og jordstruktur til slutt.

En mild januardag ser det heller sørgelig ut på balkongen. Den ene baljen gadd vi aldri tømme i fjor høst, eller vi glemte det og så kom frosten.

Men sjekk den nedklipte mangolden som har stått igjen og overvintret! Den er grønn og frisk, med nye skudd på vei opp. Mangold er en hardhaus, og kan overvintre på lune vekstplasser i mye hardere vintre enn denne. Disse plantene tar vi vare på; de kan gi vårens første mangold-og-feta-pai, og pannestekt finsnittet mangold og løk med sitron, pepper og litt creme fraice. Lengter!

Noen ganger lønner det seg å være lat! I baljen står overvintret mangold og ligger i klar tet for våren. Nedklipte mangoldplanter tåler mye frost og kulde, og har stått beskyttet nok inntil veggen på balkongen. Flaks! 

Vi løfter mangoldplantene forsiktig ut. Deretter tømmer vi all tint jord ut av baljen og legger de andre visne planterestene tilbake.

Vi starter også balkongsesongen uten å ha forsømte dyrkekar med jord i! Da har vi en full bøtte fermentert bokashi, en tom balje/ krukke og en posrjosnpose med tint gammel jord fra i fjor.

Slik gjør vi når vi
BUNKRER JORD PÅ HØSTEN

Gjerne litt knust grillkull/biokull i bunnen, og et lag jord. Så blander vi fermentert matavfall fra bokashibøtta godt med mer jord. På toppen dekker vi med ca 15 cm jord.

Les mer om
BOKASHI OG BIOKULL

I topplaget med jord setter vi tilbake de overvintrede mangoldplantene – og sår salatfrø. Mange frø tåler godt å bli sådd på vinteren: i hvor mange minusgrader som helst! Frøene ligger i jorden gjennom vinteren, og spirer og gir sterke flotta planter tidlig på våren.

Les mer om
Å VINTERSÅ FRØ I KALD OG FROSSEN JORD

Egentlig er vinteren 2020 nesten for mild til å vinterså frø i. Vi har foreksempel ikke våget å vinterså spinat, slik vi pleier. Spinat spirer ved fire plussgrader, og vi har hatt både sju og ni grader ganske mange dager denne vinteren. Hvis spinaten spirer nå, risikerer vi at spirene styrker med i en kuldeperiode i februar: FRØENE tåler hvor mye kulde som helst, spirene gjør det ikke. Derfor er stabile, grisekalde vintre best når du skal vinterså frø.

Men vi må ta de vintrene vi får. Vi vintersår litt likevel, men vi vanner ikke og setter blajen inntil veggen hvor det ikke regner på den heller. Så venter vi på våren.

Etterhvert som vi blander bokashi og jord i baljer og krukker, og vintersår frø i jordlaget på toppen, stiller vi dyrkekarene inntil veggen. Vi vil ikke at frøene skal få vann for tidlig.

(I stabilt kalde snøvintre, legger vi imidlertid snø på toppen av dyrkekarene vi har vintersådd frø i; da smelter snøen når våren kommer, og frøene blir vannet når naturen finner det passe. Den vet som regel best.)

***

Når du en gang kommer, neste sommer, skal vi atter slikke sol og tygge tomater, mangold, salater og mikrogrønt på bokashibalkongen: