Dyrk byen! er en insprasjonsbok og håndbok for deg som ønsker å dyrke egne grønnsaker i byen eller dra i gang et dyrkeprosjekt i nabolaget der du bor. Les om:

 › Hvordan komme i gang med et dyrkeprosjekt?

 › Dyrk rene og økologiske grønnsaker i byen

 › Birøkting og hønsehold i byer og boligområder

 › Fra matavfall til kompost og næringsrisk jord

Vi presenterer utdrag fra Dyrk byen! på bokashibloggen.
Hele boken inngår i Bokashi i byen startkit kr. 1249,-

(Veliedende pris for boken i bokhandel er kr. 349,-)

Trygge bygrønnsaker

Dyrk byen! (2015), s. 202–204. Gjengitt med tillatelse fra Spartacus Forlag. Bildene er våre. /bokashinorge.no

Er det trygt å spise mat som er dyrket blant byens eksos og forurensing?

Tester gjennomført av Bioforsk viser at bygrønnsaker er helt trygge å spise, så sant man følger noen enkle forholdsregler.

Dyrker du i ren jord og vasker maten din før du spiser den, behøver du ikke bekymre deg.

For å sette det på spissen: Det er mye farligere å puste i byen enn å spise den maten som dyrkes der.

VASK BORT SVEVESTØV

Lufta i byen er ofte full av svevestøv. Du kan nesten høre hvor utsatt dyrkeprosjektet ditt er for svevestøv, etter hvor mye trafikkstøy du hører. Om tomatplanten din står på en balkong ut mot et travelt veikryss, kan du være  sikker på at den er mye er utsatt enn en tomatplante på en balkong i et rolig villastrøk. Den gode nyheten er at svevstøv i liten grad tas opp i platen gjennom overflaten, det er rett og slett for grovkornet.


Tilgjengjeld får du det i deg om du spiser de bydyrkede grønnsakene dine uten å ha vasket dem skikkelig først.

Dette gjelder spesielt grønnsaker som har stor overflate hvor støvet kan sette seg (f.eks. salater), som er eksponert for svevestøv over lang tid før de spises (f.eks. purre), eller en kombinasjon av disse faktorene (f.eks. grønnkål).

Skyller du grønnsakene godt med rent vann, kvitter du deg med det aller meste av svevestøvet og kan trygt spise maten.


Les mer om hvordan dyrke trygt i byen på Majobos nettsider

VELG SUNN JORD

Jord i byen kan inneholde miljøgifter, for eksempel tungmetaller og andre rester etter forurensing. Planterøtter kan ta opp noen tungmetaller, for eksempel bly, mens organiske miljøgifter sjelden tas opp i planten via røttene. Dette betyr at du ikke bør dyrke mat i en veigrøft eller midtrabatt hvor mange biler med blybensin på tanken har kjørt forbi. heldigvis reiser ikke blystøvet langt, det er tungt og faller ned innen en meter eller to fra veikanten.

Urban jord kan også inneholde såkalte ikke-essensielle og giftige sporstoffe, bl.a. bly, kadmium, nikkel og kvikksølv, dette gjelder spesielt jord som ligger i et område hvor det tidligere har værtindustriell produkson, bensinstasjon, avfallsfyllinger og liknende. […]

TRE TIPS TIL TRYGG DYRKING I BYEN

For å dyrke trygt i byen bør du ta tre enkle forholdsregler. Følger du dem, er det like trygt å spise det du dyrker selv, som det du kjøper i butikken:

A. Dyrk i fersk, frisk jord. Det betyr jord som du har laget selv med kompostering, jord kjøpt i sekk eller annen ren matjord.

B. Bruk fiberduk e.l. (markduk, geotekstil, ugressduk) som fysisk skille mellom jorda du dyrker i, og jorda under. Slike tekstiler slipper vann ut, men lar ikke røttene komme i kontakt med forurenset jord.

Det betyr f.eks å fore pallekarmer innvendig med firberduk, eller legge fiberduk under et bed du lager.

C. Vask maten du dyrker, for å få bort støv
 
 


/Dyrk byen! (2015)

Bok og bokashi: 1249,-

I nettbutikken får du vårt Bokashi i byen startkit: 1 stk bokashi startkit (2 bokashibøtter, 1kg bokashistrø og diverse utstyr) + Dyrk byen! for 1249,-

Bokashi kjøkkenkompost tar liten plass og lukter ikke vondt. Det egner seg godt for deg som bor i by og vil håndtere matavfall nullreist og miljøvennlig og lage fantastisk jord til å dyrke i – på balkongen, inne, i kolonihagen eller i bakgården.

Lag jord! Dyrk byen!

Lykke til.

Mer om bokashi i byen.

Del dette innlegget