Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Enkel varmekrybbe for våren

Vi sådde squash altfor tidlig og måtte flytte dem ut allerede i april – til en enkel varmekrybbe av to pallekarmer, en drivbenktopp og en spirematte. Der oppbevarer og herder vi småplanter på våren.

Varmekrybbe i drivhustunnelen

Av praktiske grunner satte vi krybben inni den nye drivhustunnelen i det året, der hadde vi fortsatt et par tomme pallekarmer vi kunne låne. Og frostnetter. Varmematten er en liten elektrisk matte laget for å gi ekstravarme innendørs til frø som sås tidlig, tidlig på året. Den trengs ikke inne lenger når det er blitt mai. Da får den utetjeneste hos oss. Vi har ikke elektrisitet i drivhuset, men trakk en egnet skjøteledning fra huset.

Vi vet noen lager en egen varmbenk kun for å oppbevare småplanter i på denne tiden av året: Når det ennå er for tidlig å sette småplantene ut, og vinduskarmene inne er for varme, eller plassen der trengs til nye såprosjekter. Har man god tilgang på fersk hestemøkk, er jo det topp. Men mange har ikke det. Ofte er det enklere å sette opp en pallekarm-krybbe med en liten varmematte på balkongen eller terrassen.  Spirematten kan du bruke til tidlige såprosjekter igjen neste år.

Vi har mange inspirerende bøker i nettbutikken:

Krybben bygde vi over samme lest som i fjor:

  • To pallekarmer oppå hverandre
  • Aviser i bunnen for isolasjon
  • Gjennomsiktig lokk/ drivbenktopp på toppen
  • Spirematten skal helst ligge flatt, så vi la en finérplate oppå avisene og spirematten oppå der. Ledning stikker ut uten å komme i klem i hjørnet av den nederste pallekarmen
  • Oppå spirematten plasserte vi plantebrett /-kar, slik at vann fra pottene ikke skal renne direkte ned på den elektriske spirematten
  • Plantene satte vi i potter oppi brettene, koblet til spirematten og la lokket på

God frostnatt!

Vi har også passet på å tette godt med halm rundt pottene. Det er lurt hvis det er kaldt og krybben står utsatt for vind. Er det meldt skikkelig kaldt en natt, legger vi over tepper eller den gamle dynen vi brukte over varmbenken i februar og mars. Dekket må tas av på dagtid slik at plantene får lys. Blir det sol og godvær, pleier vi å trekke ut kontakten til varmematten på dagen, og la vårsola gjøre jobben.

Vi testet med to–tre planter først, deriblant squash og agurk. Det funket! Faktisk så det ut til at vekstene nøt å komme ut i krybben. Antakelig er balansen mellom lys og varme bedre i en slik krybbe enn i solsteiken i vinduskarmen på våren. På varme dager luftet vi – det gjorde vi da krybben sto ute også, men ikke så mye som når den sto i drivhustunnel. En liten sprekk først, og så mer og mer utover våren. Ønsker vi å beskytte plantene mot sterkt sollys når vi lufter, legger vi en fiberduk løst over plantene i krybben. Slik herdet vi plantene også i krybben, og vendte dem til uteklima og sollys. Og det er mye enklere å herde planter i en slik krybbe enn å drive og bære dem ut og inn.

Plukke squash i strikkejakke

enkel varmekrybbe 2.jpg

Varmekrybben demonterte vi etter 17. mai. Da var alle plantene satt ut i kjøkkenhagen eller i egne bed i tunnelen. Allerede i juni det året, mens det ennå var godt med strikkejakke på, kunne vi plukke egendyrket Costata Romanesco-squash! Og det etter den kaldeste våren på flere tiår.

Favorittsquash fra drivhustunnel uten varme (men med provisorisk varmekrybbe med spirematte).

/ah, bokashinorge.no

 

Våre bokashi startpakker finnes i mange farger:

Rabatt %
-30%
kr 1 410,00 kr 987,00
Rabatt %
-30%
kr 1 410,00 kr 987,00

Relaterte artikler

Slik bygde vi kjøkkenhage

Vi bor på en fjellknaus ved fjorden: masse skog, ingen jord. Der deler vi plassen med vakre, men alltid sultne rådyr. Likevel ville vi dyrke grø...

Episode 1: Vi bygger varmbenk!

Om vinteren bygger vi varmebenk. Hvis alt går etter planen, kan vi dyrke grønnsaker i den fra mars og utover – med bokashi kompost.

Altså...

Lager jord uten jord - biokull, bokashi, gressklipp, sand og grus.

Bland bokashi med jord sier vi alltid, men det impliserer at du har noe jord fra før. Det er ikke alltid tilfellet. Men kanskje har vi gressklipp? Sand f...