Folk om bokashi

Folk flest er helt vanlige og veldig forskjellige. Bokashifolk også. De er gamle og unge, bor i nord og sør, i små leiligheter og store villaer med hage. Noen av dem deler  sine bokashiopplevelser på bokashibloggen. 

Henrik og Nora, Elin og Marianne, Arve, Sara, Trine, Vigdis, Jan, Anniken, Torill, Evy, Veronica, Ellisiv, Peter og Sofia, Anette og Randi Harriet har kanskje bare EN ting felles: de lager kompostjord av matavfallet sitt med bokashi. I artiklene nedenfor deler de sine bokashierfaringer.

Takk til alle sammen!

HVA ER BOKASHI-KOMPOST?
KOM I GANG MED BOKASHI
BOKASHI FOR BEGYNNERE

Randi Harriets bokashi-bonanza

Bokashi jordfabrikker i stua, spirende frø på gjesterommet og bokashibøtter på kjøkkenet. I fjor vinter tok det litt av hjemme hos Randi Harriet Sørensen.

– Når jeg tenker meg om var det bare soverommet som var et fristed. På badet, i vaskerommet, under kjøkkenbordet og i vindusbenken på stua – overalt – var bokashimikrober i sving og omdannet matavfall til jord i et imponerende tempo, forteller Randi Harriet. – Når jordeskene mine var ferdige, satte jeg dem ut i snøen og gjorde plass til nye.

Les mer om Randi Harriets
BOKASHI-BONANZA ÅRET RUNDT

Bokashi midt i byen

Liten plass, ingen hage, midt i byen, asfalt, trapper og kresne naboer. Hvordan er egentlig  livet med bokashi i trange leiligheter, blant travle byfolk og bakgårdskatter?

Elin og Marianne bor i femte etasje midt i Bergen sentrum, der har de balkong, katt og bokashi. I boken Bokashi. Kjøkkenkompost for alle forteller Elin om livet med bokashi i byen. Les om erfaringene hennes her:

BOKASHIKOMPOST MIDT I BERGEN

Hagebloggerens bokashi

– Tre uker etter at jeg hadde gravd ned min første bøtte med bokashikompost i hagen, rotet jeg litt rundt i jorden for å se hva som var igjen av familiens matrester, forteller hageblogger Sara Bäckmo.

– Alt jeg fant var noen eggeskall, og jeg husker at jeg lo høyt da det gikk opp for meg hvor enkelt kompostarbeidet skulle bli fra nå av.

I denne artikkelen forteller Sara om sin aller første bokashi, og hvordan hun lager jord og dyrker med bokashi kjøkkenkompost i hagen sin. Hele året!

BOKASHI I HAGEBLOGGERENS HAGE

Arve har et columbiegg på kjøkkenet

– Matavfall er næringsstoffer på avveie. Skriver naturviter Arve Lian i en kronikk om sine bokashierfaringer i Adresseavisen.

Arve har oppdaget bokashi, og skriver om fordelene hjemme, på hytta og i de litt større sammenhengene:

– Den maten vi produserer, inklusive den vi kaster eller forbrenner, er ressurser som bør gå tilbake i kretsløpet slik at vi kan nyttiggjøre næringsstoffene til å produsere ny mat, heller enn å produsere drivstoff til transportsektoren.

Les mer om Arves nye
COLUMBIEGG PÅ KJØKKENET

Min første bokashi

Anette Norheim Fredly har stor hage, men ikke kompostbinge, og startet opp med vanlige bøtter med lokk og en pose strø. Bokashi i all enkelhet!

– Jeg har hatt lyst til å kompostere matavfallet vårt i flere år, men har ikke hatt pågangsmot til å starte opp, fordi det krever både kunnskap, kompostbinge, tid og innsats. Våren 2015 fikk jeg høre om bokashi for første gang, og etter å ha lest meg opp på hva det innebærer, fant jeg ut at dette måtte være noe for oss! Jeg startet min første bokashibøtte 28. juni 2015.

Anette startet opp med vanlige bøtter uten dobbel bunn og tappekran. Bokashi i all enkelhet:

MIN FØRSTE BOKASHI

Jordfabrikken min

Slutten av juli 2015. Endelig! Anettes første bokashibøtter har stått og fermentert innendørs i to uker og er klare for å komme i jorden. 

– Jeg hadde IKKE smugtittet i løpet av disse to ukene og var veldig spent på hvilket syn og hvilken lukt som ville møte meg da jeg løftet på lokket, forteller Anette i sin gjesteblogg om å lage jord av bokashien.

– Fordi jeg ikke hadde noen bed eller kjøkkenhagekasser som trengte ny jord fakkurat da, lagde jeg meg en jordfabrikk:

SLIK LAGDE JEG ENKEL JORDFABRIKK

Bokashi nord for polarsirkelen

God jord og effektiv gjødsel er viktig når vekstsesongen er kort. Det er den nord i landet. Men går det an å lage jord med bokashi i det kalde nord?

Anniken fra Finnmark lager jord av matavfallet sitt ved russegrensa. Vinteren er kald og våren sein. – Normalt grønnes skogene rundt 1. juni her oppe, forteller hun.

Noe lenger sør, i Bodø, bor Ellisiv: – Også somrene er ofte kjedelig kjølige. Selv om sommernettene bader i sol.

Hva gjør de da? Åtte bokashibrukere fra Nord-Norge deler tips og erfaringer:
BOKASHI NORD FOR POLARSIRKELEN

I’m gonna make my garden great again

– Der eg bur store delar av året, er jordsmonnet sørgjeleg skrint. Difor har eg starta min eigen jordfabrikk. Det er enkelt, gratis og godt for miljøet. Og ganske moro.

Jan Nyberg jobber på nyhestdesken iBergens Tidende. Og så har han startet med bokashi for å redde sin lille flekk av jorda. Blant annet derfor.

I februar 2017 skrev Jan denne kronikken om sine bokashierfaringer:

DEN ENKLE KUNSTEN Å REDDE JORDA

Bokashikompost på 45 kvm

Henrik elsker planter og ønsket seg komposteringsbøtte i 25-årsgave. Nå lager han og samboer Nora jord av matavfallet sitt i ettromsleiligheten.

Nora og Henrik bor på 45 kvadrat i Kværnerbyen i Oslo. Der lager de jord med bokashi. Studentparet var mest bekymret for det med lukt og plass, men begge er positivt overrasket over hvor lite det lukter og hvor liten plass bøtta tar.

Omdanning til jord skjer på balkongen: Der har Henrik en balje de bruker som jordfabrikk. – Det kan hende vi vier en hel pallekarm til det etter hvert, så vi får mest mulig jord til våren, sier Nora.

Se hvordan Henrik og Nora
LAGER JORD PÅ 45 KVADRAT

Vårt første år med bokashi

Peter og Sofia bor i en leilighet i byen Vadstena midt mellom Stockholm og Göteborg. Her driver de hjemmebakeri og nettbutikk, og har kolonihage. De lager jord med bokashi året rundt.

I denne artikkelen forteller de om sitt første år med bokashi i byen og kolonihagen, og deler tips og erfaringer. Vi har fått lov til å oversette artikkelen til en gjesteblogg hos oss:

VÅRT FØRSTE ÅR MED BOKASHI