Grønne verdier. Bokashi i praksis

På Rønningen folkehøgskole

I kantina på Rønningen folkehøgskole går ingen næringsstoffer til spille. De har helt sluttet å kaste matrester, og begynt å lage jord av dem i stedet. Med bokashi. Og snart blir det skolehage!

På Rønningen folkehøgskole på Grefsenkollen i Oslo er det mange visuelle linjer: mye dans og scenekunst, digitaldesign, foto, kunst og videoproduksjon. Da lærer og bokashientusiast Kristin Riiser Dankel ville starte bokashiprosjekt ved skolen, tenkte hun at hun ville gjøre noe visuelt ut av det også:

– Vi lager et bokashitårn! foreslo Kristin. – Hvor mye mat kaster vi egentlig i kantina? La oss lage bokashi av matrestene gjennom en uke og stable alle bøttene godt synlig i kantina.

Kreative og miljøbevisste elever rigget plass, merket stabelen tydelig med BOKASHI og hengte opp informasjon om hva bokashikompost er for noe på veggen. Prosjektet var i gang!

HVA ER BOKASHI?
KOM I GANG MED BOKASHI
BOKASHI FOR BEGYNNERE!

Engasjerte elever på Rønningen! Fra venstre: Mohammed Amare, Ingar Solveigson Asheim, Markus Berg, Alvilde Hansen og Eline Rangøy Brunvoll.

Bokashi for bevisstheten

– Etter første uke, er vi egentlig litt lettet, smiler Kristin. – Det ble jo ikke SÅ høyt?

Nei, det er vi enige i! Nesten 200 mennesker spiser i kantina på Rønningen hver dag: elever og lærere. Boksene på bildet inneholder matrestene til og med frokost på fredag den uken vi var på besøk. Flinke folk! Men det var verre før.

– Vi hadde et prosjekt før jul hvor vi samlet sammen og veide alle matrestene våre og slo tallet opp på kantina hver dag, forteller Markus Berg. – Det hjalp!

Kristin bekrefter:
– Vi hadde fryktelig mye matrester da vi startet prosjektet, men fikk redusert det en hel del gjennom den bevisstgjøringen. Som du ser.

Det er kjempebra! Bevisstgjøring er viktig. Først redusere matsvinnet, og DERETTER lage jord av det som blir igjen. Veldig mange opplever en slik bevisstgjøring på hva de egentlig kaster av matavfall når de begynner å håndtere matavfallet sitt selv. Vi skriver om denne bevisstheten som en viktig miljøgevinst i en artikkel om bokashi som klimasmart komposteringsmetode:

DERFOR ER BOKASHI BEDRE FOR MILJØET

Kristiin Riiser Dankel er lærer i Norsk språk og kultur ved Rønningen folkehøgskole, og skolens bokashi- og dyrkeentusiast.

Grønn uke på Rønningen

Test-uken for bokashi i kantina på Rønningen er ikke tilfeldig valgt. De har hatt Grønn uke, og bokashiprosjektet er bare ett av mange grønne tiltak ved skolen  denne uken.

– «Grønn» og «global» er to av skolens verdier, forklarer Kristin. Og denne uken har vi tatt disse verdiene ut i konkrete praksiser på mange områder på skolen.

Hver av skolens hele 18 linjer har hatt et bestemt mål.

– For eksempel har en av linjene samarbeidet med kjøkkenet og organisert vegetarisk uke i kantina, forteller Ingar Solveigson Asheim. Vi har altså spist bare vegetarmat hele uken! Alle sammen.

– Men elevene vet det ikke ennå, skyter Kristin inn med et lurt smil.

Luringer!

– Men det gikk jo kjempefint! slår Markus fast. – Vi fjernet kjøttpålegget fra skivemåltidene stilltiende. Og så har det vært plantebaserte middager, da. Noen skaffet seg en salamipakke på egenhånd, til internatkjøkkenet sitt. Men disse elevene spiste jo også MYE mindre kjøtt en vanlig denne uken.

Javisst! Hvem vet, kanskje reduksjonen av kjøttforbruk var aller størst hos disse elevene? Vi heier på dem! En liten “klubb” av veganere klarer ikke skape samme effekt som når “alle” reduserer kjøttforbruket sitt NOE. Det er derfor det blir så viktig når institusjonene våre, som Rønningen folkehøgskole, gjennomfører endringer.

Klesbytte er in! På Rønningen har de hatt grønn uke og startet eget byttemarked. Det gir fornyelse av garderoben med grønn samvittighet. 

– På linja vår går vi inn for å minske vannforbruket, forteller Markus. Vi har regnet ut hvor mye vann det egentlig går på en dusj (og det er mer enn vi hadde forestilt oss), og satt en makstid på hvor lenge vi får dusje.

Så bra! En ting er at vannforbruket i dusjen på Grefsen går ned, men enda viktigere er det jo at bevisstheten omkring ressurs- og energiforbruk hos elevene går opp.

Globale verdier og lokale kretsløp

Bevissthet og praksis utgjør et viktig kretsløp på Rønningen. Nye praksiser (som veiing av mat og utregning av vannforbruk i dusjen) gir økt bevissthet omkring ressursbruk og matsvinn. Og denne bevisstheten åpner for flere nye praksiser (vegetardiett og bokashikompost). Det er et verdikretsløp. Og denne våren tar de en omdreining til i kretsløptanken ved skolen: For er det én ting som gir økt respekt og glede over maten vi spiser, så er det å ha dyrket den selv. Og DET skal de på Rønningen.

– Gjennom prosjektet Spirende Oslo og Bymiljøetaten har vi fått støtte til å bygge kjøkkenhage, ivrer Kristin. – Kom!

Vi går ut i den kalde vårlufta i Grefsenåsen. Det ligger fortsatt snø igjen i skyggepartiene, men den tiner raskt i vårsola.

– Her! Inntil fjellveggen der skal vi sette opp pallekarmer, og lage jord og dyrke egne grønnsaker. Kristin peker.

Heldige elever som får fersk ruccola og reddiker til salamiskivene på internatkjøkkenet! Dyrket på egne matrester.

Hverken avskjær fra kjøkkenet eller matavfall fra elevenes internatkjøkken har vært med i prosjektet den første test-uken. Men planen er at alt skal med på sikt. Det må det nok dersom det skal bli kompostjord nok til pallekarmene de skal dyrke grønnsaker i ved skolen! De små matrestene som er igjen kommer ikke til å holde.

– Kokkene er positive! forteller Kristin. – De ble nysgjerrige på bokashitårnet og kom og spurte interessert om hva dette er for noe. En av dem ville begynne med bokashi hjemme, og ingen var negative til å lage jord av kjøkkenavfallet ved skolen.

Her skal det gro! Langsmed fjellveggen blir det lunt og fint for skolens plantekasser – eller bokashi jordfabrikker, om du vil. Lykke til!

– Og der borte ligger det som skal bli hønsehuset! Kristin peker.

Oi! Høner også. Så moro! Høner og bokashi er en fin-fin kombinasjon, og gir masse herlig gjødsel og organisk materiale til skolehagen.

Globale verdier tas ut i lokale praksiser ved Rønningen folkehøgskole. Det blir det grønne kretsløp av.

Takk til elever, kokker og lærere ved Rønningen!

Mer om bokashi i skoler og barnehager
BOKASHI PÅ SKOLEN
LAG JORD I BARNEHAGEN