Hjelp, bokashi’n min lukter!

Bare rolig – det er enkelt å fikse!

Lukter bokashibøtta mer enn du synes er OK? Årsaken er som regel enkel: det er for mye fukt nedi der. Det er fuktigheten som lukter – ikke bokashi’n.

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Kom i gang med bokashi
Bokashitips i hverdagen

Fjern kondens/ fuktighet

Hvis du ser kondens på innsiden av lokket når du åpner bøtta, er det rett og slett for vått i bokashi’n. Løsningen på luktproblemet er å bli kvitt fuktigheten. Det er lett: Legg noe fuktighetsabsorberende øverst i bøtta, så forsvinner fuktigheten, og dermed også lukten. Du trenger ikke kaste ut innholdet og begynne på nytt – det er ikke noe feil med bokashien. Fjerner du fuktigheten, fjerner du problemet. Legg en gammel avis øverst i bøtta i et par dager, eller litt tørkepapir, et par servietter, litt eggekartong eller tre-pellets. Alt virker! Lukten forsvinner.

Fuktproblematikk med tappebøtte
Selv om du har tappebøtte, er det ikke sikkert at all fuktigheten renner ned til kranen, så den kan tappes ut. Noe vil gjerne fordampe, stige, og bli liggende som et lag kondens på innsiden av lokket. Det lukter ofte ingenting, men blir det for mye, kan det skape lukt.

En avis eller litt kjøkkenpapir øverst gjør susen. Skift ut tørkepapiret daglig i et par dager, eller la en avis ligge på toppen i to–tre dager. Det pleier å holde.

Har du spist reker og har store mengder rekeskall? Du kan absolutt kaste dem i bokashibøtta, men de holder ofte på en del fuktighet, så la dem gjerne renne av på en avis på benken en stund før du legger dem i bøtta.

Grillkull i bøtta

… og/eller i jordfabrikken. Grillkull fjerner både fukighet og lukt i bokashi. Dette har vi skrevet om i en egen artikkel her:

Mindre lukt i bokashi-komposten

Andre mulige problemer – og løsningen på dem

En gammel avis og helt vanlig grillkull løser nær sagt alt av fukt- og luktproblemer i en bokashibøtte. Men av og til kan det oppstå andre problemer. Dersom du har uvanlig mye ”tungt” matavfall en periode: store mengder rekeskall, fiskerester, kjøtt eller muggost, blir det tøffere for bokashimikrobene å håndtere alt sammen. Da kan det være lurt å drysse på litt ekstra med bokashistrø. Pass på at strøet havner på selve kjøtt- eller fiskebiten (eller-hva-du-har-i-bøtta).

Bøttene må forresten ikke stå for kaldt. Bokashibøtter skal stå innendørs i jevn romtemperatur – både i den perioden du fyller bøtta med matavfall en gang om dagen, og i de to ukene en full bøtte står til fermentering. 15 plussgrader er minimum; de fleste av oss liker å ha det såpass på innomhus. Får bokashibøtta over 20 grader, blir den kjempeglad. Lykken er en glad bokashi!

Og husk: Det blir aldri jord i bøtta. Det skal det ikke bli heller. Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene foregår i bokashibøtta hvor matavfallet fermenterer. Jord blir det først på trinn tre når det fermenterte matavfallet blandes med jord, enten rett i jorden eller i en bokashi jordfabrikk.

Les også
Flere gode bokashitips i hverdagen

/ah, bokashinorge.no

Artikkelen er basert på og fritt oversatt fra bokashi.se. Takk! Vi tar selv ansvar for eventuelle feil i teksten. Gi oss beskjed, så retter vi opp!

Fotograf toppbildet: Eva Birgitta Hollander