Gjesteblogger Anette lager jord med bokashi i Bø, Telemark. Der har hun full jobb, mann, to barn, hund, katt og en kjøkkenhage. Anette har stor hage, men ikke kompostbinge, og startet opp med vanlige bøtter med lokk og en pose strø. Bokashi i all enkelhet!

Min bokashi jordfabrikk

Bokashi er en tre-trinns prosess fra matavfall til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene foregår i lufttette bokashibøtter innendørs. På trinn tre skal det nå fermenterte matavfallet i kontakt med jord for å bli jord. Det kan skje inne eller ute. Gjesteblogger Anette lagde seg jordfabrikk av pallekarmer ute. 

Les mer om bokashi kjøkkenkompost
Hva er bokashi?

Slik gjør du

Juli 2015

Endelig! Juli nærmet seg slutten; mine første bokashibøtter hadde stått og gjæret i to uker og var klare for å komme i jorden. Jeg hadde ikke smugtittet i løpet av disse to ukene og var veldig spent på hvilket syn og hvilken lukt som ville møte meg da jeg løftet på lokket.

Les mer om bokashi kjøkkenkompost
Hva er bokashi?

Slik gjør du

Slik lagde jeg jordfabrikk

Pallekarmer

Fordi jeg ikke hadde noen bed eller kjøkkenhagekasser som trengte ny jord fakkurat da, lagde jeg meg en jordfabrikk. Svært enkel; den består av tre (beisede) pallekarmer stablet i høyden, kledd med plast (ikke nødvendig for bokashien sin del, men for å ivareta pallekarmene lengst mulig).

Rett på jorda, eller aviser i bunnen

I bunnen la jeg avispapir og litt grov flis jeg hadde tilgjengelig.

Jordfabrikken/ pallekarmene kan godt stå rett på jorda; men jeg ville gjerne kvele litt ugress, derfor la jeg aviser i bunnen. For å sikre bokashien god kontakt med jord, la jeg et lag med jord oppå avisene (og flisen) igjen før jeg tømte den fermenterte bokashien oppi.

Fermentert bokashi

Matavfallet i den første bøtta så tilnærmet identisk ut som da jeg satte på lokket for to uker siden. Sånn er det med bokashi: maten beholder form og farge gjennom gjæringsprosessen, og råtner ikke. Hovedforskjellen på matavfallet da og nå var litt lett, hvitt mugg på grillpølsa (og det er bra i bokashisammenheng).

Lukta var helt fin, en slags gjæra, syrlig lukt, som ikke var vond.

Matavfallet i den andre bøtta var jeg mer spent på. Den inneholdt primært 3 kg vannmelon (og våt mat er det eneste man skal være forsiktig med å ha i bokashi’n) og litt gammelt brød. Den hadde luktet vondt (nesten som spy) da jeg la på lokket sist. Da hadde jeg silt av overflødig væske og byttet avispapir  på toppen av bøtta hver dag de første dagene. Jeg var temmelig sikker på at dette var en mislykket bøtte som måtte destrueres, men slik gikk det ikke: Den vonde lukten fra tidligere var borte! Matavfallet var bløtere enn den første bøtta, og litt mer ugjenkjennelig i formen, men absolutt brukbart i jordfabrikken. Utrolig. Les mer om melonbøtta.

Blande og dekke til med jord

Jeg blandet bokashien godt med jord, og dekket til med ca 10 cm jord til slutt. Med jorddekket var det ikke antydning til lukt.

I nærheten av jordfabrikken har jeg lagt meg opp en liten haug med jord, ettersom man skal dekke til med 10-15 cm jord hver gang man tømmer ferdiggjæret bokashi i jordfabrikken. Jeg hadde litt jord til overs og brukte den, men det hadde fungert fint med en sekk billig kjøpejord også.

Les også:
Bunkre jord i hagen, og bli selvforsynt på jord med hageavfall og bokashi

Luft
Jeg synes det er greit å dekke til jordfabrikken litt ettersom vi har både hund og katt. Men en bokashi jordfabrikk skal helst ikke være lufttett. En gammel bordplate og to slitne plastbaljer snudd opp ned, er blitt et provisorisk lokk; det fungerer greit frem til jeg får tak i en gammel bølgeblikkplate e.l.

 

Et godt tips er å legge en pinne eller plankebit mellom kassen eller pallekarmen (jordfabrikken) og lokket, og så legge noe tungt oppå lokket igjen. Da kommer luft til og kondens ut, og lokket blåser ikke avsted.

Nå gleder jeg meg til å følge prosessen fra matavfall til jord!

Jeg liker at bokashikompostering er så enkelt – alt jeg trenger å gjøre er å legge det fermenterte matavfallet i bakken eller en jordfabrikk og dekke det med litt jord. Ikke behøver jeg å tenke på forholdet mellom «brunt» og «grønt» avfall som ved vanlig kompostering, ei heller trenger jorden spavendes eller hvile etterpå. Og så går det så raskt: Etter bare to uker i jorden eller jordfabrikken kan kompostjorden faktisk brukes, selv om det fortsatt vil være noe organisk materiale som ikke er helt omdannet.

Jeg har lest at man til og med kan så frø i jorden man legger over matavfallet, med en gang. Det tar jo litt tid før frøet spirer og får røtter som når ned til bokashien. Innen den tid er det bare prima næringsrik jord å dyppe røttene i.

Dette ser veldig lovende ut 🙂

/ Anette