Kjøp andeler i Fornebu samdyrkelag 2019

Grønnsakene gror så det knaker i fellesåkeren på Fornebu! Vi får gode avlinger og kan selge enda flere andeler, nå til reduserte priser ut sesongen – som normalt varer ut oktober.

Som andelshaver i Fornebu samdyrkelag får du rett på en andel av produksjonen hver uke i en stor veldrevet kjøkkenhage. Du høster grønnsaker rett fra åkeren, og kan være med og dyrke hvis du vil: Noen andeler er for barn, noen er helt uten arbeidsplikt. Alle gir andelshaver tilgang til ca. 6 mål kjøkkenhage med lokale, økologiske grønnsaker i sesong ut oktober 2019. Kjøkkenhagen drives av en profesjonell økogartner og hennes team, andelshaverne høster grønnsaker og dyrker sammen i åkeren hvis de ønsker det. Les mer om hva det innebærer å være andelshaver, og hvordan Samdyrkelaget på Fornebu fungerer, nedenfor.

Plantelisten er klar!
DETTE SKAL VI DYRKE I 2019

Mer om bakgrunn og ideologi for Samdyrkelaget:
DIN ANDEL U.REIST MAT

Følg Fornebu Samdyrkelag!
FORNEBU SAMDYRKELAG PÅ FACEBOOK

Fornebu samdyrkelag er et samarbeid mellom OBOS, U.REIST og Felleskjøpet. Samdyrkelaget driftes av U.REIST, et selskap i Bokashinorge-familien.

Gøy på Fornebulandet

Fellesåkeren ligger på en ca. 7 mål stor tomt som blir en del av OBOS-utbyggingen på Fornebu på sikt. Men grønt først! sier OBOS, og lager grøntområde for solslikkere og lekekompiser, grillsammenkomster, lunsj i det grønne og latmannsliv i gresset. Og andelsåker.

Supersentralt, rett ved busstopp og midt mellom Evry og Telenor på den ene siden og Punkt Fornebu på den andre: der skal vi leke og smake og grave i jorda. Alle som vil kan være med! Du behøver ikke bo eller jobbe på Fornebu. Salget av andeler er i gang:

Bestill din andel

No products found which match your selection.

Hva får du?

Som andelshaver i Fornebu samdyrkelag får du del i en stor økologisk drevet grønnsaksåker hele sesongen 2019. Åkeren driftes i det daglige av vår hovedgartner og daglig leder Natalie Keene og hennes medhjelpere, men du er velkommen til å være med når du vil: på eget initiativ når du vil koble av ute med hagearbeid, eller på felles samdyrkinger med andre andelshavere, under veiledning og inspirasjon fra Nat & co. Du får rett på en andel av produksjonen hver uke og høster dine egne grønnsaker rett fra åkeren. Det finnes også arbeidsfrie andeler; disse gir rett på selvplukk av over 50 sorter lokale grønnsaker dyrket etter økologiske prinsipper, ukentlig gjennom sesongen.

Du vil finne alt du trenger av utstyr og vann tilgjengelig ved fellesåkeren. Bare kom!

En andel er estimert til å tilsvare omtrent en voksens normalforbruk av grønnsaker i sesongen, dersom alle avlinger slår til. Barneandelen er cirka halvparten av dette, den er for barn under 15 år.

Sesongen er normalt fra juni/juli til og med oktober, oftest med noe mindre å høste i starten og slutten av perioden. I et andelslandbruk gjelder grunnprinsippet om felles avling, felles risiko. Det innebærer at andelshaverne ikke betaler for en gitt mengde produkter, men deler både utbytte og risiko ved produksjonen. Du kan derfor få både mer eller mindre grønnsaker enn forventet, og du får erfare gleden og spenningen ved å følge interessert med på været og årstidene – som alle vi som dyrker mat gjør: Litt sommerregn er ikke lenger bare en stopper for strandturen, men også nødvendig drikke for maten din i andelsåkeren!

Slik fungerer dyrking og høsting i andelslaget:

Samdyrking og sosialt samvær

Alle andelshavere inviteres til å delta i dyrkingen av grønnsaksåkeren. Slik får du og familien muligheten til å lære mer om økologisk hagebruk, dele innsats og opplevelser ute i et trivelig miljø, og delta i et sosialt fellesskap rundt det å dyrke jorden og høste egne grønnsaker.

Alle andelshavere kan komme og jobbe på jordet når de vil. Men det blir også muligheter til å dyrke og lære sammen! For å gjøre samjobbingen sosial og trivelig, arrangerer vi faste samjobbinger hver torsdag kl. 12–18. (Alle andelshavere får beskjed om når dette starter opp.) Da er alle velkomne til å jobbe sammen med vår hovedgartner som vil gi god veiledning.

Vi inviterer også til organiserte samjobbinger andre ukedager og i helger, for å sikre at alle får mulighet til å delta. Dette vil bli annonsert gjennom sesongen. Mulighetene blir mange og varierte.

Du bestemmer altså selv når og hvor mye du vil jobbe, men en standard andel innebærer at du deltar minst 12 timer hver sesong. Eller mye mer om du vil!

Det blir også plass til å leke, lese, ha piknikker og barnebursdager og andre sammenkomster i grøntområdet rundt andelsåkeren; fine friområder både for medlemmer i Samdyrkelaget og andre. Og så blir det kurs for andelshaverne: I økologisk dyrking og i sylting og fermentering av grønnsaker. Det er sosialt og moro å være med i et samdyrkelag!

Arbeidsfrie andeler

Vi vet at mange ønsker å nyte ureiste grønnsaker og støtte opp om fremveksten av urbant landbruk, men ikke finner tid til å forplikte seg til arbeid i hverdagen. Derfor er det også mulig å kjøpe andeler uten egeninnsats. Disse andelene koster mer, men gir like mye fine grønnsaker å høste, kursmuligheter og sosial moro, uten å skulle arbeide i åkeren – for andelshavere som ikke kan eller har anledning til det.

Rett fra jorda er best! Prøv det på Fornebu i 2019.

Høste grønnsaker i åkeren

Alle andelshavere får selv komme og høste sin andel grønnsaker i åkeren på ukentlig basis, også de som har arbeidsfrie andeler. Daglig leder vil sende ut høstemelding i starten av hver uke i sesongen. Høstemeldingen vil spesifisere hvilke grønnsaker som er høsteklare den aktuelle uken, hvor i åkeren du finner dem og hvor mye av hver grønnsak som utgjør en andel og en barneandel. Av og til vil du også finne tips og oppskrifter for ukens grønnsaker i høstemeldingen.

Du som er med i Fornebu samdyrkelag, kan komme i åkeren og høste akkurat når du selv vil, i tråd med ukens høstemelding.

Fordi vi selv har satt frøene i jorda og jobbet med plantene hele veien til de er høsteklare, er det utenkelig at noe skal gå til matsvinn. Dersom andelslandbruket ikke høster alt vi har produsert på området før det blir overmodent, kan U.REIST høste grønnsakene og omsette dem.

Natalie Keene er hovedgartner og daglig leder i Fornebu samdyrkelag. Hun driver også Dysterjordet andelsbruk i Ås. Dette kan hun!

Hva skjer når jeg har bestilt min andel?

Du vil få en bekreftelsesmail på kjøpet i nettbutikken umiddelbart etter bestillingen. Kvittering kan du få fra Klarna ved å logge deg inn med e-postadressen din på klarna.no (kan ta noen dager fra du har betalt).

Noen dager senere får du også en e-post fra U.REIST som ønsker deg velkommen som andelshaver i Fornebu samdyrkelag, her får du informasjon om og lenke til registrering i Samdyrkelaget og om vårens første aktiviteter.

OBS! Du MÅ gjennomføre registreringen i Fornebu samdyrkelag 2019 for å bli andelshaver. Lenke og registreringsinformasjon følger altså på e-post.

Husk å benytte samme e-postadresse og mobilnummer når du registrerer deg som andelshaver, som du oppga da du gjennomførte kjøpet i nettbutikken.

Spørsmål & svar

Lurer du på noe? Ta kontakt med hovedgartner og daglig leder Natalie Keene: nat@u-reist.no Vi samler og publiserer vanlige spørsmål her:

Kommuniserer Samdyrkelaget på engelsk eller norsk?

Begge deler! Hovedgartner Natalie (Nat) Keene er opprinnelig fra Australia men bor i Oslo. Hun snakker engelsk, men leser norsk. Resten av U.REIST-staben er norske, men snakker og skriver engelsk også. Det bor og jobber mange internasjonale mennesker på Fornebu og i områdene rundt, så andelshaverne kommer nok også til å være både norske og «engelske». Du kan alltid skrive til oss enten på norsk eller engelsk:

nat@u-reist.no Hovedgartner og daglig leder, Fornebu samdyrkelag
andreas@u-reist.no Daglig leder, U.REIST as

info@u-reist.no

Hva når jeg reiser på ferie?

– Kan jeg avtale med en annen andelshaver som får mine grønnsaker de ukene jeg er på ferie i sommer (og så får jeg hans når han er på ferie)? Og: kan jeg videresende høstemeldingen min til en venn eller familiemedlem i de ukene jeg er på ferie, og slik gi bort min andel grønnsaker til en jeg kjenner?

Ja! Det kan du. Dersom du bytter grønnsaksandel med et annet medlem i andelslaget, kan du bare sende hovedgartner Nat beskjed om det: nat@u-reist.no

Dersom en venn eller familiemedlem (som ikke er med i Fornebu samdyrkelag) skal høste for deg, må dere gjøre en avtale med Nat slik at hun kan møte dem ved åkeren og vise dem hvordan det fungerer: nat@u-reist.no

Andelsåkeren på Fornebu er åpen for alle registrerte andelshavere til alle tider. Medlemmer i Samdyrkelaget kan også ta med seg familien i åkeren, eller en venn for å vise frem. Men vi trenger å vite hvem som har adgang, og kommer for å plukke i fellesåkeren vår. Dette gjør vi for å sikre det felles utbyttet for alle andelshaverne så godt det lar seg gjøre.