Kjøp andeler i Lillestrøm samdyrkelag

Som andelshaver i Lillestrøm samdyrkelag får du rett på en andel av produksjonen hver uke i en stor veldrevet kjøkkenhage. Du høster grønnsaker rett fra åkeren, og kan være med og dyrke hvis du vil.

Noen andeler er for barn, noen er helt uten arbeidsplikt. Alle gir andelshaver tilgang til ca. 0,5 mål kjøkkenhage med lokale, økologisk dyrkede grønnsaker i sesong ut oktober, eller enda lenger. Kjøkkenhagen drives av en profesjonell økogartner, andelshaverne høster grønnsaker og dyrker sammen i åkeren hvis de ønsker det.

Meld deg inn og bestill andeler

Når du klikker på knappen «KJØP ANDEL 2020» under, tas du videre til medlemssystemet Rubic. Her melder du deg inn i andelslaget og kjøper andeler for sesongen.

Hva koster det?
  • Ordinær andel med 12 timers arbeidsinnsats: 1900 kr
  • Arbeidsfri andel: 2850 kr
  • Barneandel (under 15 år): 950 kr

Dyrk Lillestrøm!

Andelsåkeren ligger på en 8 mål stor tomt. I 2020 tar vi i bruk 500 kvm av dette området til å dyrke grønnsaker, urter og lokalmiljø, mens resten av jordet vil bli ugrasharvet og etter hvert dyrket opp med blomstereng til glede for insekter og øyne. Dersom det blir stor interesse vil vi utvide grønnsaksåkeren i årene som kommer.

Jordet ligger supersentralt, rett vis-a-vis Felleskjøpets hovedkontor i Depotgata 22 – trykk her for å se hvor vi er!

Følg Lillestrøm Samdyrkelag!
LILLESTRØMSAMDYRKELAG PÅ FACEBOOK

Hva får du?

Som andelshaver i Lillestrøm samdyrkelag får du del i en stor økologisk drevet grønnsaksåker hele sesongen. Åkeren driftes i det daglige av vår gartner, men du er velkommen til å være med når du vil: på eget initiativ når du vil koble av ute med hagearbeid, eller på felles samdyrkinger med andre andelshavere, under veiledning og inspirasjon fra hovedgartneren. Du får rett på en andel av produksjonen hver uke og høster dine egne grønnsaker rett fra åkeren. Det finnes også arbeidsfrie andeler; disse gir rett på selvplukk av over 50 sorter lokale grønnsaker dyrket etter økologiske prinsipper, ukentlig gjennom sesongen.

Du vil finne alt du trenger av utstyr og vann tilgjengelig ved fellesåkeren. Bare kom!

Sesongen er normalt fra juni/juli til og med oktober, oftest med noe mindre å høste i starten og slutten av perioden. I et andelslandbruk gjelder grunnprinsippet om felles avling, felles risiko. Det innebærer at andelshaverne ikke betaler for en gitt mengde produkter, men deler både utbytte og risiko ved produksjonen. Du kan derfor få både mer eller mindre grønnsaker enn forventet, og du får erfare gleden og spenningen ved å følge interessert med på været og årstidene – som alle vi som dyrker mat gjør: Litt sommerregn er ikke lenger bare en stopper for strandturen, men også nødvendig drikke for maten din i andelsåkeren!

Slik fungerer dyrking og høsting i andelslaget:

Samdyrking og sosialt samvær

Alle andelshavere inviteres til å delta i dyrkingen av grønnsaksåkeren. Slik får du og familien muligheten til å lære mer om økologisk hagebruk, dele innsats og opplevelser ute i et trivelig miljø, og delta i et sosialt fellesskap rundt det å dyrke jorden og høste egne grønnsaker.

Alle andelshavere kan komme og jobbe på jordet når de vil. Men det blir også muligheter til å dyrke og lære sammen! For å gjøre samjobbingen sosial og trivelig, arrangerer vi faste samjobbinger hver tirsdag kl. 13–19. (Alle andelshavere får beskjed om når dette starter opp.) Da er alle velkomne til å jobbe sammen med vår hovedgartner som vil gi god veiledning.

Vi inviterer også til organiserte samjobbinger andre ukedager og i helger, for å sikre at alle får mulighet til å delta. Dette vil bli annonsert gjennom sesongen. Mulighetene blir mange og varierte.

Du bestemmer altså selv når og hvor mye du vil jobbe, men en standard andel innebærer at du deltar minst 12 timer hver sesong. Eller mye mer om du vil!

Det blir også plass til å leke, lese, ha piknikker og barnebursdager og andre sammenkomster i grøntområdet rundt andelsåkeren; fine friområder både for medlemmer i Samdyrkelaget og andre. Og så blir det kurs for andelshaverne: I økologisk dyrking og i sylting og fermentering av grønnsaker. Det er sosialt og moro å være med i et samdyrkelag!

Arbeidsfrie andeler

Vi vet at mange ønsker å nyte ureiste grønnsaker og støtte opp om fremveksten av urbant landbruk, men ikke finner tid til å forplikte seg til arbeid i hverdagen. Derfor er det også mulig å kjøpe andeler uten egeninnsats. Disse andelene koster mer, men gir like mye fine grønnsaker å høste, kursmuligheter og sosial moro, uten å skulle arbeide i åkeren – for andelshavere som ikke kan eller har anledning til det.

Høste grønnsaker i åkeren

Alle andelshavere får selv komme og høste sin andel grønnsaker i åkeren på ukentlig basis, også de som har arbeidsfrie andeler. Daglig leder vil sende ut høstemelding i starten av hver uke i sesongen. Høstemeldingen vil spesifisere hvilke grønnsaker som er høsteklare den aktuelle uken, hvor i åkeren du finner dem og hvor mye av hver grønnsak som utgjør en andel og en barneandel. Av og til vil du også finne tips og oppskrifter for ukens grønnsaker i høstemeldingen.

Du som er med i Lillestrøm samdyrkelag, kan komme i åkeren og høste akkurat når du selv vil, i tråd med ukens høstemelding.

Fordi vi selv har satt frøene i jorda og jobbet med plantene hele veien til de er høsteklare, er det utenkelig at noe skal gå til matsvinn. Dersom andelslandbruket ikke høster alt vi har produsert på området før det blir overmodent, kan U.REIST høste grønnsakene og omsette dem.

Dette dyrker vi

Sesongen 2020 skal vi dyrke disse herlighetene på Lillestrøm:

Agurk, broccoli, dill, flere bønnesorter, gressløk, grønnkål, gulrøtter i diverse farger, spisskål, hodesalater, knutekål, pak choi, koriander, kålrot og nepe, løk (gul og rød), mangold (bladbeter), oregano, pastinakk, persille, plukksalater, poteter, purre og vårløk, redikker, ruccola og villruccola, rødbete og andre beter, salvie, spinater, spiselige blomster, squash, sukkererter, erter, timian og vinterreddiker.

Knappen «KJØP ANDEL 2020» tar deg videre til medlemssystemet Rubic. Her melder du deg inn i andelslaget og kjøper andeler for sesongen 2020.

Velkommen til Lillestrøm samdyrkelag!

Bli med i Lillestrøm samdyrkelag 2020 og møt gartner Ole Erik i åkeren!

Hva når jeg reiser på ferie?

– Kan jeg avtale med en annen andelshaver som får mine grønnsaker de ukene jeg er på ferie i sommer (og så får jeg hans når han er på ferie)? Og: kan jeg videresende høstemeldingen min til en venn eller familiemedlem i de ukene jeg er på ferie, og slik gi bort min andel grønnsaker til en jeg kjenner?

Ja! Det kan du. Dersom du bytter grønnsaksandel med et annet medlem i andelslaget, kan du bare sende hovedgartner beskjed om det: lillestromsamdyrkelag@u-reist.no

Dersom en venn eller familiemedlem (som ikke er med i samdyrkelaget) skal høste for deg, må dere gjøre en avtale med hovedgartner slik at en fra teamet kan møte dem ved åkeren og vise dem hvordan det fungerer: lillestromsamdyrkelag@u-reist.no

Bakgrunn for prosjektet

Tomta ligger rett ved siden av hovedkontoret til Felleskjøpet AGRI, og har ligget brakk i mange år. Felleskjøpet jobber for at det bonden kan skal komme så mange som mulig til gode, og ønsket derfor å gi folket i Lillestrøm mulighet til å finne bonden i seg og komme nærmere jorda. Lillestrøm kommune jobbet raskt med å få på plass alle tillatelser slik at jorda kan gi rom for grønnsaker, mennesker og biologisk mangfold; tomta benyttes på midlertidig basis frem til kommunen bestemmer hva den skal benyttes til i fremtiden.