Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Kompostere julen med bokashi

I julen spiser vi litt annen mat enn resten av året og vi pynter huset med mye materialer som faktisk kan komposteres. Men hva kan du egentlig ha i bokashibøtta av julens overflod? 

Generelt kan vi putte i alt som ikke inneholder jord, mugg, er for kalkrik (aske), eller for vått. Men ut over det så kan man i prinsippet kompostere alt som er organisk.

JA-listen:

  • Matavfall
  • Ribbe
  • Pølser
  • Grøt
  • Nøtter og nøtteskall
  • Julestjerne uten jord (usprøytet og uten glitter)
  • Julekaker
  • Gravlaks
  • Røkelaks
  • Surkål
  • Stjernanis
  • Appelsin med nellik
  • Kanelstang
  • Smør
  • Barnåler
  • Poteter med saus
  • Rester på tallerkenen
  • Godteri
  • Fisk med bein
  • Kongler
  • Eggeskall
  • Løk fra svibler og amaryllis (uten jord)

Alt på ja-listen kan komposteres i våre bokashibøtter

 TJA-listen:

  • Ribbefett (i små mengder og kombinert med biokull/tørkepapir så er det et ja her. Fett kan være litt tungt fordøyelig for bakteriene)
  • Pinnekjøttbein og ribbe-bein, er som kyllingbein, komposterbare, men det tar lang tid. Du vil finne de igjen i jorden en god stund.
  • Papirduk (er den kun av papir, kan den komposteres i små mengder. Men bedre er det kanskje å bruke den som jorddekke til å bygge mer kjøkkenhage til våren).
  • Vokslys av bi-voks (komposterbart, men tar lang tid. Om du tåler å se det igjen noen år, så kan du kompostere det).
  • Julekrans (myke deler kan fint has i bokashibøtta, men harde pinner vil kompostere sent).
  • Tykk saus (om den ikke er for flytende kan den komposteres – men tilfør gjerne biokull for å utligne væskeforholdet).
  • Servietter (kan brukes i små mengder)
  • Gavebånd i jute eller tekstil (men gjenbruk det gjerne isteden)
  • Kraft-papir og papp-kartong (kan brukes i små mengder, resten kan brukes som jorddekke)
  • Avispapir (kan brukes i små mengder, resten kan brukes som jorddekke)
  • Eggekartong
  • Ispinner (kan gjenbrukes som merkepinner)
  • Julenek (pass på at dette ikke utgjør mer enn 20% av innholdet i bøtta. Bør deles på flere bøtter eller brukes som jorddekke).
  • Multekrem og riskrem (bland gjerne i litt biokull, slik at det ikke blir for fuktig).
  • Pølseskinn (kun hvis det ikke er laget av plast).

NEI-listen:

  • Aske fra peisen (for kalkrik)
  • Mat med for mye mugg (konkurrerer med fermenteringsprosessen)
  • Innholdet i støvsugerposen (høy konsentrasjon av tungmetaller og plast)
  • Ostevoks (laget av parafin – bruk dette heller til å lage vokslys!)
  • Potte-jord (inneholder konkurrerende bakteriekulturer – brukes heller i jordfabrikken!)
  • Glitter fra juletreet (laget av plast)
  • Knuste julekuler
  • Vokslys og stearinlys (laget av parafin, med mindre det er av bi-voks, se Tja-listen)
  • Smørpapir (kledd med metall)
  • Bakepapir og matpapir (er behandlet for å motstå vann og inneholder veldig lite papir).
  • Gavepapir (overflatebehandlet – kastes som restavfall)
  • Gavebånd (plastikk)
  • Papptallerkener/pappbeger (kledd med plast).
  • Suppe/kraft (for vått).
  • Tegneserier (inneholder lim og glanset papir)

Det kan bli store mengder avfall dette her, så da pleier jeg å prioritere å kompostere med bokashi det som er interessant for skadedyr. Julekransen, selv om den fint kan komposteres med bokashi, kanskje heller kan komposteres i hagekomposten/jordfabrikken, eller fermenteres i en søppelsekk med mikroferm? Papir/kartong kan spares til å dekke mer mark og bygge nye bed på plena. Her må hver enkelt tilpasse sitt hverdagsliv.

Verdien av naturlige materialer

Når man begynner å kompostere, så ser man også mer verdien i å bruke og kjøpe naturlige materialer som lar seg kompostere. For eksempel gavepapir i gråpapir/kraft, som du kan bruk som jorddekke senere.

Ha en deilig komposterbar jul!

/BokashiNorge