Lagre bokashivæske: Lag biokull

Vi har gjort klar en lufttett kasse med to sekker knust grillkull oppi. Kassen står i gangen. I den skal vi tømme vinterens overskudd av bokashivæske, og lage – eller lade – biokull for våren. Ekspertisen i Sverige sier at biokullet tåler å stå ute i vinter også. Praktisk.

Hva er bokashi?
Slik gjør du
Bokashi hele året
Bokashivæsken på vinteren

Hvis du har bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, kan du 1–2 ganger i uken tappe ut bokashi gjødselvæske. Sommer som vinter. I perioder vil de fleste oppleve å få ut mer bokashivæske enn plantene inne og ute trenger; særlig på vinteren har det lett for å bli overskudd. Mange ønsker å ta vare på gjødselvæsken for å kunne bruke den i hagen til våren, heller enn å la alt gå i vasken til forebygging av tette rør.

Det finnes flere måter å lagre bokashivæske på. Denne vinteren skal vi lage biokull: Vi lader grillkull med bokashivæske gjennom vinteren, så har vi prima jordforbedringsmateriale til våren.

  • biokull
  • tykk papirsekk e.l.
  • hammer/klubbe
  • en lufttett beholder
  • bokashivæske

Biokull er det samme som helt vanlig grillkull. På vinteren går det også an å plukke ut svarte kullbiter som ligger igjen i vedovnen, hvis du har en slik. De bitene er også biokull. Men det må være svarte biter, ikke grå eller hvite: det er aske. Og kjøper du grillkull, må det være kull, ikke briketter.

Beholderen kan være en hvilken som helst kasse eller bøtte med lokk.

Slik gjør du

Biokull brytes ned veldig langsomt i jorden. Det er derfor biokull har så langtidsvirkende effekt: det avgir næring og fuktighet i jorden lenge. Men fordi du også skal leve og dyrke med kullbitene i jorden over lang tid, kan det være greit å knuse dem litt. Hvor mye avhenger mest av hvor store biter du tåler i jorden siden. Dyrker du i krukker på balkongen vil du kanskje ha helt små biter. Vi planlegger å grave biokull ned i pallekarmer i kjøkkenhagen til våren, men knuser likevel bitene en del.

Vi har forsøkt ha grillkull i vanlige søppelsekker (både enkle og doble) og gå løs på dem med en hammer. Det fungerer ikke noe særlig: det går hull på sekkene med en gang og blir mye kullstøv og griseri. Skikkelig tykke papirsekker er bedre. Tøm grillkull i sekken og spre det utover i et  tynt lag inni sekken. Sørg for at den ligger mot et hardt, flatt underlag og slå i stykker bitene med den flate siden av en hammer eller klubbe.

Det er ganske moro! Slipp gjerne ungene løs.

En presenning eller en IKEA-pose, hagesekk eller lignende av sterkt, tykt materiale fungerer sikkert også bra.

LEI AV Å KNUSE SELV? BIOKULL I NETTBUTIKKEN

Når kullbitene er så små som du vil ha dem, tømmer du dem over i en lufttett beholder med lokk. Har du bokashivæske stående (i bøtta eller i kjøleskapet), kan du tømme den over kullbitene med det samme og sette lokket på.

All bokashivæske du får til overs gjennom vinteren, kan du tømme over biokullet i beholderen. Bokashivæsken trekker inn i biokullet og «lader» det med væske, næring og energi. Til våren kan du grave alt sammen ned i jorden. Jord og planter vil nyte godt av det mettede biokullet i lang, lang tid; og du får brukt vinterens bokashivæske der du helst vil – i neste sommers plantekasser, bed og krukker.

Kassen med knust kull står klar i gangen hos oss. Nå kan vinteren bare komme (neida!).

/ah/ bokashinorge.no