Lagre bokashivæsken – rett i bøtta

Det er lov å være vinterlat  for den som lager kompostjord og gjødsel med bokashi. Det kan faktisk være lurt! Slik lagrer du vinterens bokashi gjødselvæske RETT I BOKASHIBØTTA.

Det finnes flere måter å lagre bokashivæske på for den som vil spare den gjennom vinteren og bruke den som gjødsel til våren. Erfarne bokashibrukere melder at de får gode resultater med væske som har stått i kjøleskap eller ligget i frysen, for eksempel. Enda smartere er det kanskje å lage langtidsvirkende jordforbedringsmateriale av den ved å helle væsken over knust biokull/grillkull på vinteren, og så bruke det bokashimettede kullet i jorden på våren.

Men det finnes også en enda enklere løsning: Nå lagrer vi bokashivæsken rett i bøtta! Det gjør vi også ved hjelp av biokull. Og da snakker vi langtidslagring: Med knust biokull i bøtta på vinteren, slipper vi å tappe så mye væske. Eller vi behøver ikke tappe noe i det hele tatt. Væsken suges opp og lagres i kullet, sammen med det fermenterte matavfallet i bøtta, og når matavfallet omdannes til jord til våren, ligger det bokashimettede biokullet der som et herlig lager av væske og bokashinæring til plantene. I årevis. Fin jordstruktur blir det også med biokull i jorden. Dessuten hindrer biokullet lukt i bokashibøtta, på en tid av året da mange kanskje er ekstra følsomme for lukt inne, ettersom vi lufter mindre i vinterkulda.

Mer om bokashikompost
HVA ER BOKASHI?
KOM I GANG MED BOKASHI
BOKASHI FOR BEGYNNERE
BOKASHI VINTERTIPS

Slik gjør du

  • Dryss litt knust biokull over matavfallet i bokashibøtta fra tid til annen når du fyller matavfall og strø i bøtta.
  • Juster mengden etter fuktighetsnivået i bøtta.

Vi skulle gjerne hatt en kjekk og grei oppskrift på hvor mye biokull du skal bruke per bøtte bokashi. Det har vi ikke. Som mange bokashibrukere har erfart, varierer det MYE fra bøtte til bøtte hvor mye væske en bokashibøtte avgir. Enkelte bøtter kan faktisk være helt tørre (og det er helt OK for bokashiprosessen). Noe av variasjonen kan forklares med innholdet i bøtta: mye brød og pasta og sånt som trekker til seg væske, vil gjerne gi mindre væske å tappe ut. Rester av Halloweengresskar i bøtta gir masse væske. Men variasjonene er ikke alltid så enkle å forklare heller.

Dessuten vil kullets evne til å suge opp væske variere. Det er fordi fuktighetsnivået i kullet fra før varierer mye: dersom kullet du bruker, inneholder mye fuktighet i utgangspunktet, vil det trekke opp mindre bokashivæske. Det har mindre lagringskapasitet. Dette er ikke så lett se eller merke på kullet i seg selv. Men bruker du knust grillkull, som ikke er fremstilt for å trekke til seg gjødselvæske og brukes i jord, og som kanskje har vært lagret i åpnet pose på terrassen eller i skjulet gjennom sensommeren og høsten, kan kapasiteten være ganske liten. (Det kullet kan ha trukket til seg en god del fuktighet fra luften allerede.) Og du må bruke mer kull for å suge opp bokashivæsken i bøtta.

Det finnes altså ingen fiks ferdig oppskrift, men prinsippet er slik: bruker du knust biokull i bokashibøtta VIL du lagre bokashivæske i dette kullet, og få mindre å tappe ut. Når motivasjonen for å bruke kull i bøtta primært er å redusere lukt, pleier vi å si at det som regel holder med et par deciliter biokull i en bøtte. Som regel. Når målet er å suge opp så mye væske som mulig, må du justere mengden kull underveis dersom du opplever at bøtta fortsatt avgir væske. Da kan du tilføre mer kull, og lage mer herlig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale i bokashibøtta di!

Hagejord fra bokashihagen 2019, iblandet bokashi kompostjord med bokashimettet biokull. Bedre blir det ikke.

Hva er biokull?

Biokull er brent trekull. Som grillkull. Teknisk sett er det ingen forskjell på de to «typene» kull, de fremstilles på samme måte: ved pyrolyse. Men det er vanlig å kalle produktet biokull når det tilvirkes for å brukes til jordforbedring og lignende, altså når det ikke skal selges som grillkull.

Du kan gjerne knuse helt vanlig grillkull og bruke i bokashibøtta for å lage langtidsvirkende jordforbedring til hagejorden din. Ikke bruk briketter! De er for kompakte i strukturen, og kan dessuten ha tilsetninger du ikke ønsker i hagejorden. Det er lurt å knuse kullet godt, slik slipper du å ha store kullbiter i jorden for resten av livet; kull brytes ned laaaangsomt, og det er bra når det er fulladet med bokashivæske: da avgir det væske til jorden lenge. Vi har også lest at evnen til å ta opp væske bedres når store biter knuses. Men merk altså at sugeevnen til grillkull uansett kan variere mye, avhengig av fuktighetsnivået i kullet.

Les mer om
KNUST GRILLKULL I BOKASHI

Vil du gjerne slippe grisejobben med å knuse grillkull, kan du i stedet bestille knust biokull i nettbutikken. Kullet i nettbutikken er bærekraftig produsert av en kreativ bonde i Buskerud, svært godt knust og deretter pakket i porsjonsposer som passer fint å ha på kjøkkenet.

Les mer om biokullet fra Buskerud
BIOKULL I BOKASHI. KARBON I JORDEN
Kull-bondens miljøprosjekt blir biokull i nettbutikken.

Kan jeg bruke aske fra ovnen?

Nei. Gråbrent aske liker bokashimikrobene visstnok IKKE. Denne asken har annen struktur og andre egenskaper enn det svarte kullet. Du bør antakelig kunne bruke svartbrente kullbiter far ovnen. Men da skal du børste av all grå aske og være trygg på at de er svarte/ forkullet helt igjennom.

Vi kjenner til at en del har gode erfaringer med å bruke aske på jorden. Det kan det selvsagt være grunner til, uavhengig av bokashi. Men vi anbefaler da å spare asken til å bruke ute på/i hagejorden, ikke direkte i bokashibøtta.

Lokal hogst blir innsatsmateriale for biokullproduksjon i bondens pyrolyseovn i Buskerud. Deretter blir kullet knust og pakket i porsjosnposer som du kan bestille og bruke i bokashibøtta di.

BIOKULL OG BOKASHI I NETTBUTIKKEN

Bokashi på vinteren

Men hva med resten av bokashien på vinteren? Det er lov å være lat på vinteren med den også!

De to første trinnene i bokashiprosessen foregår innendørs og er helt ikke sommer som vinter: 1.) Når du fyller matavfall og strø (og biokull?) i bøtta til den er full: og 2.) Når full bøtte står til fermentering innendørs i to uker.

På trinn tre, når fermentert bokashi skal blandes med jord,  har du flere muligheter på vinteren: enten MED jord eller UTEN jord.
– Blander du innholdet i bøttene med jord eller jord/løv med en gang, blir blandingen jord av seg selv når det blir varmt nok til våren. Blandingen kan godt stå ute og fryse.
– Har du blandingen i en kasse inne (uten lokk!), blir den jord på noen uker på vinterstid også, så kan du heller oppbevare den ferdige kompostjorden ute.
– Men du kan også bare oppbevare fermentert bokashi i en tett kasse med lokk gjennom vinteren, og blande den med jord først til våren. Fermentering innebærer også en konservering. Det gir fleksibilitet. Dette er det ALLER enkleste. Da blir det altså ikke jord i kassen, men du bruker vinteren til å lage jordforbedringsmateriale av matavfallet ditt, og møter jorden med flere kasser fabelaktig jordforbedring/ grunngjødsling, som du kan grave rett i kasser og bed til våren.

Les mer om
VÅRE BESTE BOKASHI VINTERTIPS
LAGRET VINTERBOKASHI – VÅREN ETTER

Når du lagrer bokashi UTEN å blande med jord, for eksempel gjennom vinteren for heller å bande den med jord til våren, skal den lagres i lufttette beholdere med lokk. Vi bruker slike fuktsikre plastkasser, de er lufttette også. (Lokket er bare tatt av for å vise innholdet på bildet.)

Bokashi for late vinterdager: Lagre bokashivæsken rett i bokashibøtta, med biokull. Etter fermentering inne tømmer du bare alt innholdet i bøtta over i en lufttett kasse, setter den ut i kulda, og venter på våren.

God bokashivinter!

/ah, bokashinorge.no